Logo image
Logo image

Miten ilmankostutin puhdistetaan ja desinfioidaan?

3 minuuttia
On erittäin tärkeää osata puhdistaa ja desinfioida ilmankostutin, jotta se pysyy toimintakunnossa eikä muutu bakteeripesäksi.
Miten ilmankostutin puhdistetaan ja desinfioidaan?
Viimeisin päivitys: 14 kesäkuuta, 2022

Ilmankostuttimista on tullut suosikkilaitteita sadoissa kodeissa, erityisesti talvikuukausina. Ne tarvitsevat kuitenkin erityistä huoltoa, jotta ne toimisivat varmasti kunnolla. Jos haluat oppia, miten ilmankostutin puhdistetaan ja desinfioidaan, jatka lukemista.

Ilmankostutin voi olla loistava apu tilan kosteustason nostamiseksi kylmällä säällä tai tunnelmanluojana huoneissa käytettäessä tuoksuja. Jos ilmankostutinta ei kuitenkaan puhdisteta säännöllisesti, siitä voi tulla täydellinen alusta bakteereille.

Onko ilmankostuttimen puhdistaminen ja desinfioiminen tärkeää?

Ilmankostuttimet ovat hyvin käteviä laitteita kodin tilojen kosteustason ylläpitämiseen. Ne ovat kuitenkin myös suotuisa ympäristö bakteerien ja muiden mikrobien lisääntymiselle. Syynä on se, että kun kosteus lisääntyy, ne tarjovat tarvittavan kasvualustan homeelle ja sienille.

Ilmankostuttimen puhdistaminen ja desinfioiminen on erittäin tärkeää, sillä saastunut laite kotona voi sairastuttaa. Jos puhdistusta ei tehdä, haitalliset bakteerit pääsevät leviämään ympäristöön muodostaen tartuntalähteen.

Tämä voi olla mahdollisesti vaarallistakin, erityisesti hengitystieongelmista kärsivien ihmisten kohdalla, sillä liian kostea ympäristö vaikuttaa keuhkojen terveyteen. Toisaalta myös ilmankostuttimen käyttöikä lyhenee, jos sitä ei pestä ja desinfioida.

Some figure

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Raikkaan ilman merkitys kotona

Miksi ilmankostuttimet likaantuvat?

On virhe ajatella, että nämä kodinkoneet eivät vaadi puhdistusta, koska ne toimivat vain puhtaalla vedellä. Tämä uskomus on kuitenkin kaukana todellisuudesta, erityisesti jos käytetään vettä suoraan hanasta.

Hanavesi sisältää usein mineraaleja, jotka kertyvät valkoiseksi jauheeksi. Näiden mineraalien pitoisuudet vaihtelevat asuinpaikasta riippuen.

Ajan myötä mineraalit kertyvät jäämiksi laitteen pohjalle, mikä edistää bakteerien ja homeen kasvua. Ilmankostutin höyrystää näin bakteereja ja hienoa hienoa valkoista pölyä.

Ilmankostutin onkin tärkeä puhdistaa ja desinfioida aina välillä, jotta siitä on edelleen hyötyä eikä se aiheuta allergioita tai vakavampia terveysongelmia, erityisesti astmaa tai sinusiittia sairastavilla ihmisillä.

Miten ilmankostutin puhdistetaan ja desinfioidaan? Vaiheet

Nyt kun tiedät, mikä muodostaa likaa ilmankostuttimiin ja miksi sen säännöllinen puhdistus on tärkeää, ota muistiin seuraavat vaiheet. Puhdistus on hyvin helppoa ja vie vain pari minuuttia, joten ei huolta. Tarvitset vain vettä ja etikkaa.

Tämäkin artikkeli voi kiinnostaa sinua: Kärsitkö kuivista silmistä?

1. Lue käyttöohjeet

Koska markkinoilla on monia erilaisia ilmankostuttimia, on erittäin tärkeää lukea laitteen käyttöohjeet ennen puhdistuksen aloittamista. Näin et vahingossa tee mitään mikä rikkoo laitteen kokonaan.

2. Irrota laite pistorasiasta

Kun olet lukenut käyttöohjeet huolellisesti, irrota ilmankostutin pistorasiasta haavereiden välttämiseksi. Avaa laite varovasti ja irrota vesisäiliö sen tyhjentämiseksi kokonaan valmistajan ohjeita noudattaen.

3. Puhdista lika etikalla

Tämä edullinen ja helposti saatavilla oleva ainesosa on loistava apu ilmankostuttimen puhdistamiseen ja desinfiointiin. Kun laite on tyhjä ja purettu, kaada reilusti etikkaa sen pohjalle.

Ravista sitä hieman ja varmista, että etikka leviää kaikkialle seinämiin, jonne vesi tavallisesti yltää. Jos siinä on pieniä osia, upota ne etikkaan ja anna olla ainakin puoli tuntia.

4. Huuhtele runsaalla vedellä

Kun yli puoli tuntia on kulunut, voit heittää etikan menemään ja huuhdella kaiken runsaalla vedellä. Puhdista lopuksi pehmeällä harjalla mahdolliset jäljellä olevat mineraalit tai itsepintainen lika, jos tarvitsee.

Tee puhdistus ajan kanssa ja pyri jättämään ilmankostuttimen sisäosat mahdollisimman puhtaaksi.

5. Desinfioi ilmankostutin tarvittaessa

Jos ilmankostuttimesi mielestäsi tarvitsee vielä lisäpuhdistusta ja -desinfiointia, voit käyttää hieman valkaisuainetta, jotta kaikki bakteerit varmasti häviävät.

Sekoita tätä varten yksi ruokalusikallinen nestemäistä valkaisuainetta 3,5 litraan vettä. Kaada sitten puolet liuoksesta sisään ja ravista, jotta se yltää kaikkiin seinämiin. Anna olla puoli tuntia ja huuhtele sitten erittäin huolellisesti kylmällä vedellä.

Some figure

6. Kokoa ilmankostutin

Kun säiliö ja kaikki muut osat ovat puhtaita ja kuivuneet, voit koota ilmankostuttimen ja ottaa sen takaisin käyttöön. Nyt voit onneksi käyttää sitä varmana siitä, että laitteen päästämässä ilmassa ei ole tervedelle haitallisia bakteereja ja epäpuhtauksia.

7. Vaihda suodatin aina tietyin väliajoin

Jotta ilmankostutin toimisi varmasti kunnolla, vedensuodatin tulee vaihtaa 30–60 päivän välein käytöstä riippuen. Tämä tulisi tehdä vieläkin useammin, jos käytät hanavettä tai tuoksuja ilman raikastamiseen, sillä mineraalit voivat kovettaa suodattimen ja muodostaa kovan kuoren.

Muista puhdistaa ja desinfioida kotisi ilmankostutin

Laitteiden pitäminen puhtaana ja desinfioituna on erittäin tärkeää niiden oikeanlaisen toiminnan turvaamiseksi ja terveyshyötyjen saamiseksi. Nyt kun tunnet kaikki ilmankostuttimen puhdistamisen ja desinfioimisen vaiheet, ryhdy toimeen pitääksesi laitteesi käyttökelpoisena sekä torjuaksesi allergioita ja ilman bakteereja!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Drobnic, F., & Clau, L. B. (2009). Guía del asma en condiciones ambientales extremas. Archivos de Bronconeumología45(1), 48-56.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.