Logo image
Logo image

Kuinka suojella tiiliseinää homeelta?

4 minuuttia
Tiiliseinässä ilmenevä home vaikuttaa kodin ulkonäköön, mutta myös kodin asukkaiden terveyteen. Siksi onkin tärkeää pitää siitä huolta säännöllisesti, jotta voitaisiin välttyä haitallisilta mikro-organismeilta. Jatka lukemista, niin kerromme aiheesta lisää tässä artikkelissa!
Kuinka suojella tiiliseinää homeelta?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Homesieni kasvaa helposti kosteissa ja pimeissä olosuhteissa. Hometta voi löytyä niin sisä- kuin ulkotiloistakin, ja se on yksi yleisimmistä kodin rauhaan ja estetiikkaan liittyvistä ongelmista. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit suojella tiiliseinää homeelta.

Mitä home on?

Homesieni tuottaa lisääntyviä itiöitä, jotka leijailevat ilmassa, eikä niitä voi nähdä. Ne kiertelevät ympäristössä, kunnes tuottavat uusia yhdyskuntia talon eri osiin.

Homeen muodostuminen on helppo havaita, sillä se jättää jälkeensä vihreää, harmaata tai valkoista likaa. Sisätiloissa homesieni on vahingollinen, sillä se pidättää kosteutta sekä voi tehdä seiniin halkeamia. Lisäksi se voi vahingoittaa terveyttä aiheuttaen hengityselinsairauksia ja ärsyttäen silmiä.

Materiaalit homeen puhdistukseen tiiliseinästä

Tiiliseinään voi muodostua hometta raa’an ilmaston tai suurten lämpötilavaihteluiden vuoksi. Jos asia jätetään huomiotta, mikä tahansa talo voi joutua tämän pahamaineisen ja epämiellyttävän sienen kohteeksi.

Edullisten ja helposti löytyvien materiaalien avulla voit kuitenkin päästä eroon tiiliseinää kiusaavasta homeesta. Seuraavaksi tarjoamme parhaat vinkkimme siitä, kuinka voit suojella tiiliseinää homeelta.

Kasvomaski ja hanskat

Kun haluat suojella tiiliseinää homeelta ja aloitat puhdistusoperaation, tulee sinulla olla sopivat suojavarusteet. Suora kontakti homeen kanssa voi syövyttää ihoa, aiheuttaa allergisia reaktioita sekä ärsyttää hengityselimiä.

Suojautuminen on tärkeää myös siksi, että siivoustuotteita käytettäessä herkkäihoinen saattaa saada niistä haitallisia reaktioita.

Some figure
Kotien homeongelma vaikuttaa niin esteettisesti kuin toiminnallisestikin pilaten kodin seinät.

Etikka

Monet asiantuntijat suosittelevat etikkaa niiden pintojen puhdistukseen, joissa hometta ilmenee. Etikka sisältää ominaisuuksia, jotka tappavat mikro-organismeja, puhdistavat likatahroja sekä auttavat poistamaan epämiellyttäviä hajuja.

Etikkaa ei tarvitse laimentaa käyttäessäsi sitä homeen puhdistukseen. Apuna kannattaa käyttää suihkepulloa, jonka avulla sitä on helpompi suihkuttaa kaikille homeen peittämille alueille, eikä ainetta tule siten käytettyä turhaan.

Vessaharja ja paineletku

Homeen puhdistamiseen tarvitset myös puhdistusharjaa. Sen avulla puhdistusaine pystytään levittämään, työstämään vaikeampia alueita sekä poistamaan itsepintaisinkin home tiiliseinästä.

Paineletkun avulla puhdistettu alue on helppo huuhdella ja poistaa kaikki jääräpäisimmätkin homejäänteet.

Kuuma vesi

Tiiliseinän puhdistamisessa tulisi käyttää kuumaa vettä, koska sen avulla lika, rasva, myrkyt ja kerääntyneet mikro-organismit saadaan helpommin pois.

Kuinka suojella tiiliseinää homeelta?

Seuraavaksi esittelemiemme kuuden vinkin avulla voit suojella tiiliseinää homeelta pysyvästi – seinä tulee näyttämään hyvältä ja terveeltä. Näiden vinkkien avulla tulet taatusti onnistumaan puhdistusprosessissa.

1. Suorita alueella tarkastus

Työstettävät alueet tulee analysoida huolellisesti. Seinän pinta tulee tutkia, jotta voidaan saada selville mikäli siinä ilmenee jonkinlaisia puutteita. Lisäksi tulee kutsua asiantuntija tarkastamaan putkistoa, jotta voidaan selvittää aiheuttaako se kosteutta seinälle.

Mikäli tätä vaihetta ei suoriteta, tiiliseinässä saattaa ilmetä itsepintaista hometta, joka alkaa näkyä jo muutaman päivän kuluessa.

2. Käytä suojavarusteita

Ennen kuin aloitat puhdistusprosessin, varmista että kotoasi löytyy kasvomaski ja suojakäsineet, jotka sopivat tällaiseen tarkoitukseen.

Suojavarusteita on tärkeää käyttää, jotta voitaisiin välttyä terveydellisiltä ongelmilta. Hanki siis itsellesi laadukkaat suojavarusteet oman turvallisuutesi vuoksi.

3. Puhdista tiiliseinä

Jokainen seinän kohta tulisi puhdistaa veden kera. Näin voidaan estää kaikenlaisen lian kerääntyminen. Seinän pinta tulisi olla puhdas kaikesta pölystä, joka saattaisi olla myötävaikuttamassa tulevien mikro-organismien lisääntymisessä. Siitä syystä tiiliseinä tulisi desinfioida aluksi kuumalla vedellä.

4. Käytä etikkaa

Lisää suihkepulloon etikkaa, ja suihkuta sitä homeisiin osiin. Anna vaikuttaa 15 minuutin ajan, jotta liuos tehoaa myös tiilien välisiin alueisiin.

5. Jynssää harjalla

Jynssää huolellisesti harjaa käyttäen tiiliseinän pintaa, niin että etikkaa leviää tasaisesti koko pinnalle, ja saat sen avulla poistettua pinttyneen homeen. Näin pystyt viimeistelemään pinnan puhtaaksi.

6. Huuhtele ja lisää hieman nesteliuosta

Lopuksi puhdistettu tiiliseinä tulee huuhdella kuumalla vedellä. Näin loputkin homeet saadaan huuhdeltua pois seinän pinnalta.

Etikkaa tulisi suihkuttaa lisää kaikista homeisimmille alueille, jotta likatahroista ja pahoista hajuista voitaisiin päästä eroon.

7. Puhdista tiiliseinät usein

Tiiliseinien puhdistuksen tulisi olla osa säännöllistä koko kodin siivousrutiinia. Näin voidaan varmistaa se, että seiniin ei pääsisi kerääntymään kosteutta ja hometta.

Miten voidaan estää homeen kerääntymistä tiiliseinään?

Koti tulisi olla hyvin tuulettuva, jotta siellä vallitsisi tasainen lämpötila. Avaamalla ikkunoita ja ovia voidaan varmistaa se, että taloon pääsee puhdasta ilmaa, joka auttaa puhdistamaan kotia sekä poistamaan kosteutta.

Kotona voi pitää myös toksiineja imeviä ja ilmaa tasapainottavia huonekasveja.

Kaikki pinnat tulisi puhdistaa säännöllisesti. Näin voidaan varmistaa, että koti on vapaa infektioista ja likakerääntymistä.

Lisäksi kylpyhuoneessa ja keittiössä viemärijärjestelmän tulisi olla toimiva, jotta päivittäin käytettävä vesi ei keräänny putkistoon ja aiheuta vahinkoa.

Rakennusvaiheessa tulisi käyttää laadukkaita materiaaleja, jotka auttavat ehkäisemään haitallisten mikrobien syntyä.

Some figure
Tiiliseinät vaativat huolenpitoa, sillä ne ovat näkyvillä koko ajan.

Valo ja hygienia

Hyvän hygienian ylläpitäminen auttaa pitämään asuintilat hyvässä kunnossa. Siksi ei tulisi jäädä odottamaan homesienen ilmaantumista, ennen kuin huollat tiiliseinääsi.

Tiiliseinän puhdistaminen onnistuu tehokkaasti luonnollisilla tuotteilla. Siitä syystä suosittelemmekin perehtymään etikan tarjoamiin hyötyihin sekä välttämään käyttämästä puhdistusaineita, jotka sisältävät runsaasti kemikaaleja.

Tiivistettynä voidaan sanoa, että ikkunat tulisi avata säännöllisesti. Näin kotisi saa tarvittavan määrän valoa ja raikasta ilmaa, jotta homesieni pysyisi mahdollisimman kaukana kodistasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • EPA. Una breve guía para el moho, la humedad y su hogar [Internet]. Washington: U.S. Environmental Protection Agency; (S.F) [citado 06 de abril de 2021]
  • Departamento de salud y salud mental de la ciudad de Nueva York. Pautas para la evaluación y la eliminación de hongos en ambientes interiores [Internet]. New York: Unidad de Epidemiología Ambiental y Ocupaciones del Departamento de Salud y Salud Mental de la Ciudad de Nueva York; 2010 [citado 06 de abril de 2021]
  • Torres J. Hongos y patología respiratoria en nuestro medio [Internet]. Barcelona: Universitat Autónoma de Barcelona; 1988 [citado 06 de abril de 2021]
  • Garcés E. Correa M. Coba B. Orozco M. Zapata A. Anacona A. Sabogal S. Morfología y clasificación de los hongos [Internet]. Colombia: Departamento de Biología de la Universidad Nacional de Colombia; (S.F) [citado 06 de abril de 2021]

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.