Hengityselinten terveys COVID-19 -viruksen aikana

Hengityselinten terveys on tärkeää COVID-19 -viruksen aikana, jotta selviämme pandemiasta parhaalla mahdollisella tavalla. Koronavirus hyökkää keuhkoihin, eli tästä elimestä huolehtiminen on elintärkeää.
Hengityselinten terveys COVID-19 -viruksen aikana

Viimeisin päivitys: 21 toukokuuta, 2020

SARS-CoV-2 on nykyisen pandemian takana oleva koronavirus. Koska tämä virus vaikuttaa pääosin keuhkoihin, pitäisi hengityselinten terveys olla ensisijalla COVID-19 -viruksen leviämisaikana.

Tiedämme, että tämä virus tunkeutuu kehoon hengitysteiden pisaraeritteiden avulla, joita tartunnan saaneet ihmiset levittävät. Koronavirus matkaa näiden aerosolina toimivien pisaroiden avulla ja leviävät uuden isännän hengityselimiin. Ne saattavat myös laskeutua pinnalle, jota muut koskevat myöhemmin saaden siten tartunnan.

Kun virus saavuttaa hengityselimet, matkaa SARS-CoV-2 keuhkorakkuloihin, joissa se aiheuttaa suurta vahinkoa. Se aiheuttaa turvotusta sekä muita jo tunnettuja oireita: kuumetta, yskää, väsymystä ja hengenahdistusta.

Hengityselinten terveys on COVID-19 -viruksen aikana ehkäisevä tukipilari, sillä kaikki eivät kärsi tästä infektiosta samalla tavalla. Jotkut ihmiset saavat vakavia keuhkosairauksia, jotka pakottavat heidät sairaalaan tehohoitoon. Jos tukitoiminnot pettävät, täytyy heidät yhdistää keinotekoiseen hengityslaitteeseen.

Koronaviruksen vakavan muodon saavien riskiryhmän joukossa ovat kroonisista hengitystiesairauksista, kuten esimerkiksi astmasta, kroonisesta keuhkoahtaumataudista (COPD) ja niin edelleen kärsivät ihmiset. Voimme sisällyttää tupakoitsijat myös tähän samaan riskiryhmään.

Hengityselinten terveys keuhkoahtaumataudista kärsivillä potilailla COVID-19 -viruksen aikana

Krooninen keuhkoahtaumatauti (COPD) pitää sisällään sairauksia, kuten astma, krooninen keuhkoputkentulehdus, keuhkolaajentuma ja atelektaasi (keuhkojen painuminen kasaan). Kaikille näille on yhteistä keuhkojen ilmateiden tukos.

Keuhkoahtaumataudista kärsivän potilaan tulee yleensä ottaa lääkkeitä, jotka edistävät keuhkoputkien avautumista. Sairaus vaatii toisinaan päivittäistä lääkitystä, kun taas joissakin tapauksissa lääkitystä tarvitaan vain akuuteissa kriisitilanteissa. Vakavimmissa tapauksissa tarvitaan happea, joko suurimman osan aikaa päivästä tai vain yöllä.

On vain loogista olettaa, että tällaisista ongelmista kärsivät potilaat ovat alttiimpia nykyiselle pandemialle. SARS-CoV-2 -infektio voi johtaa sairauden pahenemiseen sekä suureen riskiin joutua sairaalahoitoon.

Keuhkoahtaumataudista kärsivien potilaiden hengityselinten terveys on COVID-19 -viruksen aikana tärkeämpää kuin koskaan. Jos virus kiinnittyy keuhkokudokseen joka on jo valmiiksi vahingoittunut, voi se aiheuttaa odotettua enemmän vahinkoa.

Sairaalahoitoa ja hengitystukihoitoa vaativissa tapauksissa keuhkoahtaumataudista kärsivät potilaat ovat suuressa alakynnessä. Heidän keuhkoputket ovat herkästi reagoivia ja päästävät vähemmän ilmaa läpi vähentäen siten käytettävissä olevan hapen määrää.

Tämän riskiryhmän tulee olla todella huolellinen tapojensa suhteen. On tärkeää lakata ottamasta lääkettä keskustelematta ensin lääkärin kanssa. Sosiaalisen eristyksen sääntöjen noudattaminen on myös äärimmäisen tärkeää.

Jos koronaviruksen oireita ilmenee, tulee keuhkoahtaumataudista kärsivän potilaan keskustella heti lääkärin kanssa. Noudata paikallisten viranomaisten antamia ohjeita ja vältä terveyskeskuksessa käyntiä ennen puhelimessa käytyä keskustelua lääkärin kanssa.

Hengityselinten terveys on ensisijaisen tärkeää koronaviruspandemian aikana.
Keuhkoahtaumataudista kärsivät potilaat käyttävät yleensä lääkkeitä ja heidän keuhkokudoksensa on alttiimpi COVID-19 -tartunnalle.

Tupakoinnin vaarallisuus nykyisen pandemian aikana

Tupakka on erittäin vahva myrkky, jolla on hengityselinten terveyttä haittaavia vaikutuksia. Se pystyy vaikuttamaan hengityselinten limakalvoilla olevien solujen puhdistusmekanismiin. Se siis vähentää ihmisen luontaista puolustuskykyä.

Aikaisemmat H1N1-influenssapandemiat mahdollistivat sen, että tutkijat pystyivät tekemään tutkimuksia tupakoinnin vaikutuksesta. He huomasivat vahvan yhteyden tupakoinnin ja kyseisestä influenssasta kärsimisen välillä.

Mitä tulee nykyiseen koronavirukseen, voimme vain olettaa tämän pitävän paikkansa myös sen kohdalla. Tupakoivien ihmisten tulisi vähentää tapaansa tai vielä parempi, hyödyntää tämä aika tupakoinnin lopettamiseksi kokonaan. Vaikka karanteeni voikin olla stressaavaa ja johtaa lisääntyneeseen tupakointiin, on tärkeää yrittää vastustaa tupakoinnin houkutusta.

Hengityselinten terveys kärsii tupakoinnista.
Tupakka on myrkyllinen aine, joka asettaa tupakoijat koronavirukselle alttiimpana olevien ihmisten riskiryhmään.

Hengityselinsairaudet, jotka eivät johdu koronaviruksesta

Vaikka saattaakin vaikuttaa siltä, kuin COVID-19 -virus olisi ainoa olemassa oleva sairaus juuri nyt, on tilanne aivan päinvastoin. Meidän tulee muistaa, että on myös muita sairauksia, mukaan lukien hengityselinsairaudet. Ihmiset sairastuvat yhä flunssaan, poskiontelotulehdukseen, akuuttiin keuhkoputkentulehdukseen, ylähengitysteiden allergiaan ja niin edelleen.

Kun epäröit, on tärkeää olla yhteydessä lääkäriin, jotta hän voi tehdä erotuksen oireiden välille. Vältä itselääkitystä tänä aikana. Vältä sellaisten lääkkeiden ottamista, jotka ovat jääneet yli muilta ajoilta sinun tai samassa kotitaloudessa asuvan kärsittyä tällaisesta sairaudesta.

Kun viranomaiset pitävät kotoa lähtemistä turvallisena ja poistavat karanteenin rajoitukset, on tärkeää pysyä yhä valppaana. Kun ihmiset alkavat taas elää suhteellisen normaalia elämää, lisääntyy myös kaikken näiden hengitystiesairauksien kiertäminen väestössä.

On tärkeää omaksua hyvät hygieniakäytännöt, kunnes niistä tulee osa päivittäistä elämää. Niihin kuuluvat käsienpesu, kyynärvarteen aivastaminen ja yskiminen sekä välimatkan pitäminen muihin ihmisiin oireista kärsiessä.

Hengityselinten terveydestä huolehtiminen COVID-19 -viruksen aikana vaatii sitoutumista

Yksi tämän pandemian aikana jatkuvasti kuulemistamme asioista on se, että huolellisuus on jaettu velvollisuus. Tämä pitää paikkansa myös hengityselinten terveyden kohdalla COVID-19 -viruksen aikana. Koko maailman tulisi sitoutua siihen – ei ainoastaan keuhkoahtaumataudista kärsivien potilaiden. Riskiryhmät ovat riippuvaisia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi tarvittavasta terveen järjen käytöstä ja huomaavaisuudesta.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Koronaviruksen toteaminen: mikä on PCR-testi?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Koronaviruksen toteaminen: mikä on PCR-testi?

PCR-testi on noussut esiin mediassa viime aikoina kaikkein luotettavimpana menetelmänä koronaviruksen tunnistamiseksi. Mutta mikä PCR-testi oikeast...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lawrence H, Hunter A, Murray R, et al. Cigarette smoking and the occurrence of influenza– Systematic review. J Infect 2019;79:401–6.
  • Shaker, Marcus S., et al. “COVID-19: Pandemic Contingency Planning for the Allergy and Immunology Clinic.” The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice (2020).
  • Chica-Meza, Carmen, et al. “Cuidado Respiratorio En Covid-19.” Acta Colombiana de Cuidado Intensivo (2020).

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.