Koronavirus ja astma: mitä tällä hetkellä tiedetään

Astmapotilaiden on tärkeää pitää astma hallinnassa koronaviruspandemian aikana. Astmaatikot kuuluvat riskiryhmään ja heidän pitäisi olla erityisen varovaisia.
Koronavirus ja astma: mitä tällä hetkellä tiedetään
Karina Valeria Atchian

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Karina Valeria Atchian.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Koronavirus voi aiheuttaa uhrilleen lieviä tai vakavia oireita, ja jopa tappavia hengitystiesairauksien oireita. Koronavirus ja astma ovat erityisen vaarallinen yhdistelmä, ja tänään haluammekin kertoa enemmän tästä aiheesta siihen perustuen, mitä tällä hetkellä viruksesta tiedetään.

Mitä tiedämme koronaviruksesta?

SARS-CoV-2 -virus, joka tunnetaan myös nimellä COVID-19, on uusi aikaisemmin tuntematon koronavirus ennen sen todentamista Wuhanissa, Kiinassa joulukussa 2019. Sen uutuus tarkoittaa sitä, että asiantuntijat päivittävät jatkuvasti suosituksiaan ja neuvojaan löytäessään lisää tietoa viruksesta.

Tartunta tapahtuu läheisen kontaktin välityksellä tartunnan saaneen potilaan kanssa. Se tapahtuu hengitysteiden pisaraeritteiden avulla, jotka syntyvät ihmisen yskiessä tai aivastaessa tai syljen tai nenän eritteiden välityksellä.

Koronavirusta esiintyy useimmissa tapauksissa lievänä oireiluna kuumeen, yskän ja kipeän kurkun muodossa. Se voi kuitenkin äityä vakavammaksi ja aiheuttaa keuhkokuumetta tai hengitysvaikeuksia. Kuten tiedämme, se voi ikävä kyllä monissa tapauksissa olla myös tappava. Vanhemmilla ihmisillä ja joitakin sairauksia omaavilla ihmisillä – kuten sydän- ja verisuonisairaus, korkea verenpaine, diabetes ja astma – vaikuttaa olevan suurin riski.

Koronavirus ja astma ovat vaarallinen yhdistelmä.
Astma pahenee usein, kun potilas saa viruksen tai bakteerien aiheuttaman hengitystieinfektion.

Mikä astma on?

Astma on suhteellisen yleinen sairaus, joka vaikuttaa sekä aikuisiin että lapsiin, ja alkaa yleensä lapsuuden aikana.

Se on krooninen hengitystiesairaus, joka ärsyttää keuhkoputkia eri ympäristöärsykkeiden takia.  Näihin ärsykkeisiin kuuluvat kasvien siitepöly, savu, tunteet, nauru, liikunta ja tietyt lääkkeet. Toisinaan ei ole mahdollista tunnistaa tiettyä astmakohtauksen aiheuttavaa ärsykettä.

Astmaatikon kokemia oireita ovat yskä, rintakehän kireyden tunne, hengityksen vinkuna tai hengenahdistus. Tämä voi alkaa yllättäen ja sitä kutsutaan astmakohtaukseksi.

Tiedämme myös, että viruksen aiheuttaman hengitystieinfektion ja astmakohtauksen välillä on vahva yhteys. 

Astman hoito

Astman hoitoon kuuluu lääkärin tai keuhkosairauksiin erikoistuneen pulmonologin tekemä seuranta uusiutumisen tai astmakohtauksien välttämiseksi.

Astmasta kärsivät ihmiset käyttävät erilaisia lääkityskeinoja, useimmiten inhalaattoria. He voivat käyttää niitä vakinaisesti, ehkäisevänä lääkityksenä tai astmakohtauksen iskiessä. On myös muita keinoja, kuten suun kautta tai ihonalaisesti otettavat lääkkeet.

Lievissä kohtauksissa riittää yleensä, että yleislääkäri tai pulmonologi mukauttaa hoidon käytettäväksi silloin, kun astmakohtaus tapahtuu. Tilanteissa, joissa kriisi on vakavampi, potilas saattaa tarvita lääkinnällistä huolenpitoa ja joskus jopa sairaalahoitoa.

Haluamme myös huomauttaa, että ehkäisevien lääkkeiden lopettaminen johtaa usein astman mahdollisesti vaaralliseen pahentumiseen.

Astmapotilas yskii.
Astma on hengitystiesairaus ja sellaisenaan lisää riskiä kärsiä vakavasta COVID-19 -tartunnan muodosta.

Koronavirus ja astma: asiantuntijoiden mielipide

Maailman terveysjärjestö luokittelee astman krooniseksi sairaudeksi. Järjestö on todennut, että astmasta kärsivät ihmiset kuuluvat riskiryhmään sairastua vakavasti koronavirusinfektiotartunnan saatuaan. Muut yksittäiset asiantuntijat ovat myös samaa mieltä.

Asiantuntijat tietävät myös, että viruksen aiheuttamat hengitystieinfektiot voivat pahentaa astmaa. Tästä syystä koronavirus voi toimia samalla tavalla kuin muut tunnetut virukset.

Asiantuntijat suosittelevat astmasta kärsiviä ihmisiä ottamaan huomioon yleiset koko väestölle annetut ohjeistukset sekä joitakin lisäsuosituksia tämän pandemian aikana.

Aivan kuten aikoina, jolloin kausiflunssa vallitsee, tulee astmaatikon suojella itseään virukselta. On suositeltavaa jatkaa ehkäisevän lääkityksen ottamista, mikäli lääkäri on näin ohjeistanut. Potilaiden, jotka eivät käytä ehkäisevää lääkitystä, on suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa selvittääkseen onko sen käytön aloittaminen hyvä idea.

Jos astmasta kärsivän ihmisen täytyy mennä ensiapuun vakavan astmakohtauksen vuoksi, suosittelevat asiantuntijat häntä ottamaan oman inhalaattorin mukaan ja varmistamaan, että oma lääkäri tietää kohtauksesta.

Astman hallinta koronavirukselta suojautumiseksi

Paras suositus koronaviruksen ja astman suhteen on se, että astmaatikot varmistavat hallitsevansa sairautta oikealla tavalla yleisten suositusten lisäksi. Tämä minimoi kohtausten riskiä sekä jatkuvia sairaalassa käyntejä. Jokainen lääkärissä tai sairaalassa käynti voi lisätä koronavirukselle altistumisen riskiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Salas-Asencios, Ramses, et al. “CORONAVIRUS COVID-19: CONOCIENDO AL CAUSANTE DE LA PANDEMIA.” The Biologist 18.1 (2020).
  • Shaker, Marcus S., et al. “COVID-19: Pandemic Contingency Planning for the Allergy and Immunology Clinic.” The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice (2020).
  • Bansal, Priya, et al. “Clinician Wellness During the COVID-19 Pandemic: Extraordinary Times and Unusual Challenges for the Allergist/Immunologist.” The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice (2020).
  • JA Castro-Rodríguez, Association between asthma and viral infections,  Volume 67, Issue 2, August 2007, Pages 161-168.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.