Logo image
Logo image

Tuoksutraakkipuun ominaisuudet ja hoito

3 minuuttia
Tuoksutraakkipuu lisää kotisi viihtyisyyttä ja voi samalla myös hyödyttää terveyttäsi. Tässä artikkelissa opetamme sinua kasvattamaan ja hoitamaan sitä.
Tuoksutraakkipuun ominaisuudet ja hoito
Viimeisin päivitys: 17 tammikuuta, 2023

Tuoksutraakkipuu on loistava sisäkasvi. Se valitaan usein koristeeksi sen kauneuden ja helppohoitoisuuden vuoksi. Lisäksi sillä on joitakin terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka liittyvät ympäristön puhdistamiseen ja sen kykyyn vaikuttaa mielenterveyteen.

Myös sen kyky sopeutua ympäristön muutoksiin tekee siitä erittäin suositun sisäkasvin. Sillä on varsin trooppinen ulkoasu. Tuoksutraakkipuun lehdet ovat intensiivisen vihreät, mutta niissä on hienovaraisia kellertäviä vivahteita sekä kastanjan sävyinen paksu runko. Uskotaan, että tämä kasvi tuo omistajalleen onnea. Tässä artikkelissa kerromme lisää tämän kasvin ominaisuuksista ja hoidosta!

Tuoksutraakkipuu eli mystinen “onnenkasvi”

Some figure
Tuoksutraakkipuun tieteellinen nimi on dracaena fragrans.

Tämä kasvi liitetään vahvasti feng shuihin ja vaurauteen. Architectural Digest -lehti toteaa julkaisussaan, että tämän kasvin uskotaan tuovan onnea liiketoiminnassa, muutossa ja uusissa projekteissa; se voi myös luoda kotiin miellyttävän tunnelman ja rauhoittaa kodissa asuvia.

Terveyden kannalta tuoksutraakkipuun tiedetään olevan tehokas sisäilman puhdistaja. Tämä johtuu siitä, että kasvit absorboivat hiilidioksidia, vapauttavat happea ja säätelevät huoneilman kosteutta kustannustehokkaalla ja kestävällä tavalla, EcoHabitar -lehti toteaa julkaisussaan.

Ne myös torjuvat kodissa käytetyistä kemikaaleista, kuten puhdistusaineista, maaleista ja tupakansavusta, peräisin olevia ilmansaasteita.

Eikä tässä vielä kaikki, tämä kasvi liitetään jopa päänsäryn sekä unettomuuden helpottamiseen. Terveystieteiden tutkimus- ja kehityskeskus toteaa, että makuuhuoneiden huono ilmanvaihto lisää unihäiriöitä ja aiheuttaa esimerkiksi kuorsausta. Ratkaise nämä ongelmat puhdistamalla huoneilma sisäkasvien avulla!

Tuoksutraakkipuun ominaisuudet

Tuoksutraakkipuu on kotoisin Afrikan tropiikista, ja sillä on hyvin puumainen ulkonäkö. Sen varsi on monivuotinen ja väriltään vaaleanruskea. Siinä on myös sarja vaakasuuntaisia renkaita.

Leveät lehdet muistuttavat keihään kärkeä, mutta ne kaartuvat hieman ulospäin. Kukinta on klustereissa ja tapahtuu enintään pari kertaa vuodessa. Asiantuntijat suosittelevat kukkien karsimista heti niiden haalistumisen jälkeen, jotta ne eivät vaarantaisi kasvin hyvinvointia. Katsotaanpa joitakin tämän kasvin ainutlaatuisia ominaisuuksia:

  • Sopeutumiskyky: Tämä kasvi mukautuu trooppisiin lämpötiloihin ja sopii niin sisätiloihin kuin puutarhaan tai patiolle.
  • Helppohoitoinen: Sen hoitaminen ei ole monimutkaista; sinun on vain huolehdittava säännöllisestä kastelusta. Älä kuitenkaan hukuta sitä!
  • Korkeus: Näiden yksilöiden runko nousee jopa 6 metriin, kun istutat ne kunnolla maahan. Talon sisällä korkeus voi olla noin 2 metriä.
  • Myrkyllisyys: Ei kielteisiä vaikutuksia ihmisiin. Herkkäihoisten ja allergisten ihmisten tulee kuitenkin välttää kosketusta kasvin kanssa mahdollisen reaktion varalta. Mitä tulee lemmikkieläimiin, sijoita kasvi paikkaan, jossa ne eivät voi purra lehtiä, koska kasvit suojaavat itseään bakteereilta ja sieniltä saponiiniensa avulla, jotka voivat ärsyttää eläinten ruuansulatusjärjestelmää.

Lue myös: Kasvit, jotka auttavat sinua nukkumaan

Kuinka tuoksutraakkipuuta hoidetaan?

Tämän kasvin hoito on yksinkertaista. Sen hoito keskittyy lähinnä sen suojelemiseen tavallisilta tuholaisilta ja sieniltä liikakastelun sekä -lannoittamisen vuoksi. Alla annamme yksityiskohtaiset hoito-ohjeet.

Some figure
Tuoksutraakkipuu voidaan pitää terveenä sekä sisällä että ulkona.

Valaistus ja lämpötila

Tuoksutraakkipuu vaatii valoisan paikan, mutta se ei siedä suoraa auringonvaloa. Kuten InfoAgro- lehti arvioi, jatkuvat auringonsäteet muuttavat kasvien kehitystä ja geneettistä rakennetta.

Näin ollen lämpötilat eivät saa laskea alle 10 celsiusastetta. Älä myöskään sijoita kasvia lämpöpatterien lähelle, koska äkilliset lämmönmuutokset voivat vaikuttaa siihen.

Kastelu

Anna sadeveden kastella kasvi. Säädä kastelua talvella ja suorita se, kun maaperä on kuiva. Kesällä kasvi tarvitsee päivittäistä kastelua. Älä kuitenkaan ylikastele, jotta juuret eivät tukehdu ja kuole.

Lannoitus

Mineraalilannoite sopii tälle kasville, varsinkin jos kasvi on ruukussa. Kun kasvi on istutettu maahan, se ei vaadi lannoitteita, jotka eroavat muusta kasvillisuudesta.

Kasvin värien pitäminen kirkkaana

Tämän kasvin lehtien kirkkaan vihreä sävy kertoo, että kasvi voi hyvin. Jos huomaat lehtien värin haalistuvan, pyyhi lehdet vedellä kostutetulla vanupuikolla.

Mikäli huomaat kasvin lehdissä muita värejä, tämä on merkki siitä, että kasvi ei voi hyvin. Mikäli kasvi on saanut liikaa valoa, seurauksena lehdet voivat muuttua kirkkaankeltaisiksi. Vaihda kasvin paikkaa korjataksesi tilanteen.

Leikkaaminen ja istuttaminen

Lehtiä ei pidä leikata kovinkaan usein; kun karsit, leikkaa vain lehden yläosasta. Erityisesti silloin, jos kasvi näyttää vaurioituneelta. Uuden kasvin kasvattamista varten voit poimia verson rungosta ja sijoittaa sen yksinään ruukkuun odottamaan juurien kasvamista.

Suosittelemme istuttamaan kasvin uudelleen 2 vuoden välein, erityisesti jos nykyinen ruukku on jäänyt pieneksi. Asiantuntijat neuvovat tekemään istutukset syksyllä tai keväällä.

Lue myös: Vältä puutarhanhoitoon käytettävän veden tuhlausta

Kuinka parantaa tuoksutraakkipuu, jos se sairastuu

Tämäntyyppiset kasvit voivat kärsiä erilaisista tuholaisista, kuten kirvoista. Idioottivarma keino on puhdistaa ruukku tasapainoisella neutraalin saippuan ja veden seoksella.

Jos kasvi pudottaa lehtensä tai lehtien kasvu estyy, se tarvitsee lannoitetta. Pyydä neuvoja puutarha-alan asiantuntijalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Contaminación del aire relacionada con la respiración alterada del sueño (SDB). Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias de la Salud. Universidad Autónoma de Nuevo León. México; 2019. http://cidics.uanl.mx/nota-100/
  • Dracaena Fragrans Massangeana. Guía Verde. España. https://www.guiaverde.com/guia-de-plantas/dracaena-fragrans–massangeana–583/
  • Las plantas correctas para reducir la contaminación interior y ahorrar energía. EcoHabitar. España. https://ecohabitar.org/usar-las-plantas-correctas-puede-reducir-la-contaminacion-interior-y-ahorrar-energia/
  • Los efectos de la radiación solar en las plantas. Info Agro. México; 2018. https://mexico.infoagro.com/los-efectos-de-la-radiacion-solar-en-las-plantas/
  • Ochoa A. Todo lo que debes saber sobre el palo de Brasil y cómo cuidarlo. Architectural Digest. 2022. https://www.admagazine.com/editors-pick/palo-de-brasil-todo-lo-que-debes-saber-y-como-cuidarlo-20201102-7543-articulos#:~:text=El%20palo%20de%20Brasil%20es%20conocido%20como%20el%20tronco%20de,serenidad%20y%20el%20buen%20humor
  • Palo de Brasil. Picture This. Enciclopedia de plantas. https://www.picturethisai.com/es/wiki/Dracaena_fragrans.html#:~:text=Toxicidad,que%20puede%20provocar%20reacciones%20al%C3%A9rgicas.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.