Ruoka-aineet keuhkotulehdusta vastaan

Ruoka-aineet, kuten ristikukkaiset kasvikset, valkosipuli ja kurkuma, voivat auttaa keuhkotulehduksia vastaan, kun ne sisällytetään terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Haluatko tietää lisää?
Ruoka-aineet keuhkotulehdusta vastaan
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tiedätkö, mitkä ruoka-aineet auttavat taistelemaan keuhkotulehdusta vastaan? Vaikka monet eivät näytä tietävän niistä, on monia ruokia, joilla on kyky lievittää keuhkotulehduksen aiheuttamia oireita ja tehostaa kehon omaa immuunipuolustusta taistelemaan tulehdusta vastaan.

Tästä syystä on hyvä idea käyttää niitä yhdessä asianmukaisen lääkehoidon kanssa oireiden lievittämiseksi ja ennusteen parantamiseksi tämäntyyppisissä tapauksissa. Haluamme korostaa ruokavalion monipuolisuuden tärkeyttä, mutta näitä ruoka-aineita kannattaa nauttia muiden muassa, mikäli sairastat keuhkotulehdusta.

Ruoka-aineet keuhkotulehdusta vastaan

Ruoalla ei ole keuhkotulehdusta parantavia vaikutuksia. Ominaisuuksiensa vuoksi tietyt ruoka-aineet kuitenkin auttavat kehoa taistelemaan tulehdusprosesseja vastaan, erityisesti infektiotapauksissa. Alle olemme listanneet tähän tarkoitukseen parhaiten sopivat ruoka-aineet.

Ristikukkaiset vihannekset

Tieteellisen kirjallisuuden mukaan kukkakaalilla ja erityisesti parsakaalilla on kyky vähentää tulehdusmarkkereita. Tästä syystä niiden määrää ruokavaliossa tulisi lisätä, mikäli kärsit tulehduksesta.

Niiden koostumuksessa on sulforafaani-nimisiä aineita, jotka vähentävät tulehdusmarkkereita. Lisäksi ne sisältävät C-vitamiinia. Tämän vitamiinin mahdollista kykyä moduloida immuunivastetta tutkitaan, vaikka toistaiseksi siitä ei ole saatu vakuuttavia tuloksia.

Ruoka-aineet keuhkotulehdusta vastaan: parsakaali.

Valkosipuli

Toinen hyödyllinen ruoka-aine tämäntyyppisten sairauksien hoidossa on valkosipuli. Kaikista lajikkeista löytyy antioksidantteja, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta.

Tätä tukevat satunnaistetut, kaksoissokkoutetut, lumekontrolloidut tieteelliset tutkimukset. Tästä syystä tämän ruoka-aineen käyttöä suositellaan tällaisissa tilanteissa.

Valkosipuli on monipuolinen ruoka-aine, jota voidaan sisällyttää moniin resepteihin parantaen ruokalajin aistinvaraisia ​​ominaisuuksia.

Jos haluamme hyötyä erityisesti sen antibakteerisista ja anti-inflammatorisista ominaisuuksista, asiantuntijat suosittelevat valkosipuliuutteen käyttöä.

Kurkuma auttaa tulehduksia vastaan

Mausteilla on yleensä erinomaisia ​​ominaisuuksia ihmisten terveydelle. Lisäksi ne sisältävät antioksidantteja, jotka ovat hyödyllisiä orgaanisten toimintojen kehittymiselle. Kaikkien mausteiden joukossa on kuitenkin yksi, joka erottuu tulehdusta ehkäisevillä kyvyillään: kurkuma.

Tieteellinen kirjallisuus heijastaa sen mahdollista käyttöä keuhkosairauksissa. Sen ominaisuudet perustuvat aineeseen, joka tunnetaan nimellä kurkumiini, joka on vain keltainen pigmentti, mutta se voi moduloida tulehdusta.

Se on osoittanut hyödyllisyytensä tieteellisissä tutkimuksissa. Näin ollen sitä aletaan tutkia urheiluvammojen tai lihasrepeämien toipumisaikojen lyhentämiseksi.

Ruoka-aineet keuhkotulehdusta vastaan: kurkuma.
Kurkuma on mauste, jota on tutkittu laajasti viime vuosina. Siksi sen anti-inflammatorisista ominaisuuksista on paljon todisteita.

Ruokavalio keuhkotulehdusta vastaan: ehkäiseviä toimenpiteitä

Parasta on valita ruokavalio, joka keskittyy tämäntyyppisten terveysongelmien ehkäisyyn. Suositeltavaa on lisätä tuoretuotteiden kulutusta ja vähentää jalostettujen elintarvikkeiden kulutusta.

Perusnäkökohta sairauksien ehkäisyssä ja immuunivasteen moduloinnissa on mikrobiotan hoito. Tämä toimii yhtenä kehomme ensimmäisistä puolustusesteistä.

Stimuloidaksemme sen selektiivistä kasvua emme saa laiminlyödä jogurttien, fermentoidun maidon ja kuidun käyttöä. Näin voimme nauttia terveestä mikrobiotosta ja parantaa immuunitoimintaamme.

Toisaalta meidän on korostettava hedelmien ja vihannesten kulutuksen merkitystä yleisesti. Nämä ruoka-aineet sisältävät antioksidanttisia yhdisteitä, jotka ovat välttämättömiä vapaita radikaaleja vastaan ​​ja ovat välttämättömiä kehon toiminnalle.

Lopuksi meidän tulisi vähentää alkoholin ja muiden päihteiden käyttöä. Nämä voivat muuttaa kehomme fysiologisia reaktioita, mikä tekee siitä alttiimman taudeille.

Hyvä muistaa!

On olemassa ruoka-aineita, jotka voivat lievittää keuhkoinfektioiden oireita, kun käytämme niitä oikein. Niiden saanti on indikoitu tämäntyyppisissä terveysongelmissa yhdessä vastaavan lääkehoidon kanssa.

Monipuolinen, terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio antaa meille kuitenkin mahdollisuuden nauttia paremmasta terveydestä. Terveellinen ruokavalio lisää kehomme puolustuskykyä patogeenisiä organismeja vastaan.

Säännöllinen liikunta on toinen tekijä, joka voi olla olennainen tekijä sairastumismahdollisuuden vähentämisessä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Medina S., Dominguez Perles R., Moreno DA., García Viguera C., et al., The intake of broccoli sprouts modulates the inflammatory and vascular prostanoids but not the oxidative stress related isoprostanes in healthy humans. Food Chem, 2015. 173: 1187-94.
  • Xu C., Mathews AE., Rodrigues C., Eudy BJ., Rowe CA., et al., Aged garlic extract supplementation modifies inflammation and immunity of adults with obesity: a randomized, double blind, placebo controlled clinical trial.
  • Lelli D., Sahebkar A., Johnston TP., Pedone C., Curcumin use in pulmonary diseases: state of the art and future perspectives. Pharmacol Res, 2017. 115: 133-148.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.