Logo image
Logo image

Kävelyn ja juoksun yhdistäminen apuna painonpudotukseen

2 minuuttia
Kävelyn ja juoksun yhdistäminen on lempeä tapa aloittaa fyysinen aktiivisuus tai jatkaa sitä. Se auttaa yleisesti ottaen painonpudotuksessa ja lihasten kiinteyttämisessä, jos et pysty tekemään rasittavia liikuntaharjoituksia. Kuinka näiden liikuntamuotojen yhdistäminen oikein tapahtuu? Lue lisää aiheesta tästä artikkelista!
Kävelyn ja juoksun yhdistäminen apuna painonpudotukseen
Viimeisin päivitys: 06 marraskuuta, 2020

Kävelyn ja juoksun yhdistäminen on vaihtoehtoinen liikuntamuoto kunnon parantamiseksi tai painon pudottamiseksi ilman vammautumisen riskiä, kun liikunnan puute on pitkittynyt. Se voi olla hyvä vaihtoehto ihmisille, jotka eivät pysty tekemään rasittavia liikuntaharjoituksia tai jotka vasta palaavat takaisin liikuntarutiineihin.

Mistä kävelyn ja juoksun yhdistäminen tarkalleen koostuu? Mitä hyötyä siitä on?

Tässä artikkelissa saat vastauksen näihin kysymyksiin. Olemme myös listanneet kyseisen menetelmän pääasialliset hyödyt ja sen, kuinka menetelmä toteutetaan käytännössä.

Mitä kävelyn ja juoksun yhdistäminen tarkoittaa?

Kuten menetelmän nimikin jo kertoo, on siinä kyse fyysisen aktiivisuuden aloittamisesta tai jatkamisesta vaihtelemalla näitä kahta aktiviteettia saman harjoituskerran aikana. Kävelyintervallit yhdistetään siis juoksuintervalleihin.

Some figure
Kävelyn ja juoksun yhdistäminen koostuu kävely- ja juoksuintervalleista. Se on lempeä tapa harrastaa liikuntaa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Terveellisten tapojen ylläpitäminen karanteenin aikana

Mitä hyötyä tästä menetelmästä on?

Riippumatta siitä, oletko päättänyt aloittaa fyysisen aktiivisuuden vähän liikkuvan elämäntyylin jälkeen vai oletko säännöllisesti urheileva ihminen, joka ei ole treenannut useaan kuukauteen, tarjoaa kävelyn ja juoksun yhdistäminen mielenkiintoisia etuja.

Pidäthän mielessä, että hyvä fyysinen kunto johtaa sydän- ja verisuonijärjestelmän oikeanlaiseen toimintaanTämä tarkoittaa sitä, että sydän ja keuhkot toimivat hyvin ja niitä käytetään liikunnan voimakkuutteen mukautumiseen, jotta keho voi jatkaa veren ja hapen tuottamista.

Hyvä fyysinen kunto mahdollistaa myös lihasten, jänteiden sekä tuki- ja liikuntaelinten toimivuuden haluamasi aktiviteetin tekemiseksi sinulle sopivalla voimakkuustasolla.

Ongelmia kuitenkin syntyy, mikäli aloitat liikunnan äkillisesti vaatimalla itseltäsi liikaa, sillä keho ei välttämättä reagoi siihen toivotulla tavalla. Tämä lisää jännevaurioiden, lihasrepeämien, huimauksen ja muiden negatiivisten vaikutusten riskiä.

Olitpa sitten aloittamassa uutta aktiivista elämäntyyliä tai palaamassa takaisin vanhaan treenirytmiin, tulee sinun varmistaa, että totutat tuki- ja liikuntaelimet liikuntaan uudestaan. Sillä tavalla pystyt vähitellen parantamaan fyysistä kuntoa kärsimättä liikuntavammoista.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Syitä alkaa harrastaa liikuntaa säännöllisesti

Kuinka kävelyn ja juoksun yhdistävä liikuntamuoto voidaan aloittaa

Ensimmäiseksi sinun tulee pohtia valmisteluja ja lämmittelyä ennen minkäänlaisen fyysisen aktiviteetin tekemistä. Oikeanlainen lämmittely suojaa sinua kaikenlaisilta vammoilta. Voit aloittaa harjoittelun sitten kun olet lämmitellyt ja valinnut paikan, jossa aiot harrastaa liikuntaa.

Sitten sinun tulee vain löytää oma rytmi ja asettaa intervalleja estääksesi rasittamasta itseäsi liikaa. Ensimmäisinä päivinä voit vaihdella intervalleja esimerkiksi minuutin juoksusta neljän minuutin kävelyyn ja tehdä sitä yhteensä 20-30 minuutin ajan.

Päivien edetessä voit muokata näitä intervalleja voimakkuuden lisäämiseksi. Voit siis jatkaa kahden minuutin juoksun ja kolmen minuutin kävelyn sarjoissa. Sitten voit kokeilla kolmen minuutin juoksua ja kahden minuutin kävelyä ja niin edelleen.

Tehdäksesi tästä liikuntamuodosta tehokkaamman, tulee sinun varmistaa, että kävelyyn käytettävä aika on dynaamista. Tämä tarkoittaa siis nopeaan tahtiin kävelyä löntystelyn sijaan. Se auttaa myös kiinteyttämään ylävartaloa ja käsivarsia.

Some figure
Jotta keho tottuu uudelleen fyysiseen aktiivisuuteen, on tärkeää aloittaa liikunta kevyesti ja lisätä voimakkuutta asteittain.

Menetelmän tuomat hyödyt

Aktiivisen elämän aloittaminen tai jatkaminen parantaa aina terveyttä. Jos yhdistät tämän fyysisen aktiviteetin myös terveelliseen ruokavalioon, on onnistuminen taattu. Kun pidät kirjaa liikuntaharjoituksistasi, alat vähitellen huomata seuraavanlaisia tuloksia:

  • Kiinteämmät lihakset
  • Rasvan vähentyminen
  • Parempi mieliala
  • Vähemmän ahdistusta ja jännitystä
  • Parempi keuhkokapasiteetti

Jos harrastat liikuntaa turvallisesti ja vastuullisesti omaan fyysiseen kykyysi perustuen sekä omaan tahtiin etenemällä, suojaat itseäsi mahdollisilta liikunnan aiheuttamilta vammoilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Koplan JP, Powell KE, Sikes RK, Shirley RW, Campbell CC. An Epidemiologic Study of the Benefits and Risks of Running. JAMA J Am Med Assoc. 1982 Dec 17;248(23):3118–21.
  • Clement DB, Taunton JE, Smart GW. Achilles tendinitis and peritendinitis: Etiology and treatment. Am J Sports Med. 1984;12(3):179–84.
  • van Mechelen W. Running Injuries: A Review of the Epidemiological Literature. Vol. 14, Sports Medicine: An International Journal of Applied Medicine and Science in Sport and Exercise. Springer; 1992. p. 320–35.
  • Subotnick SI. The Biomechanics of Running Implications for the Prevention of Foot Injuries. Vol. 2, Sports Medicine: An International Journal of Applied Medicine and Science in Sport and Exercise. 1985. p. 144–53.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.