Logo image
Logo image

Terveellisten tapojen ylläpitäminen karanteenin aikana

3 minuuttia
Terveellisten tapojen ylläpitäminen karanteenin aikana on epäilemättä valtavan haasteellista. Eristäytyneenä on vaikea ylläpitää sosiaalisia suhteita, normaalia ruokavaliota ja liikuntaharrastusta. Tämän päivän artikkelissa jaamme joitakin suosituksia, jotka voit ottaa käyttöösi huolehtiaksesi terveydestäsi paremmin karanteenin aikana.
Terveellisten tapojen ylläpitäminen karanteenin aikana
Viimeisin päivitys: 21 toukokuuta, 2020

Koronaviruspandemian aikaansaamat karanteenit ovat pakottaneet suurimman osan maailman väestöstä muuttamaan elämäntapaansa niinkin paljon, että terveellisten tapojen ylläpitäminen on vaikeutunut huomattavasti.

Yhdeltä osin rutiinimme ovat muuttuneet täysin. Aikatauluihin on tullut muutoksia sen vuoksi, että olemme kotona koko päivän. Toisaalta taas, koska emme välttämättä mene ulos niin usein, auringonvalon saaminen ja fyysinen aktiivisuus ovat suuresti vähentyneet.

Ruoan saatavuuskaan ei ole mikään pieni ongelma. Talouteen kohdistuvat rajoitukset vaikuttavat jossakin esimerkiksi tuoreiden hedelmien ja vihannesten saatavuuteen. Puhumattakaan siitä, että osa saattaa käydä ruokaostoksilla vain kerran viikossa ja yrittää suunnitella ruokalistan sen mukaan.

Terveellisten tapojen ylläpitäminen karanteenin aikana on valtava haaste, asuimmepa yksin tai muiden kanssa. Ei voi myöskään aliarvioida pandemian aiheuttamaa stressitekijää, johon kuuluu osaltaan muun muassa pelko sairastumisesta.

Alla jaamme joitakin ohjeita terveellisten tapojen ylläpitämiseksi karanteenin aikana.

Terveellisten tapojen ylläpitäminen karanteenin aikana: sosiaaliset suhteet digitaalisten laitteiden kautta

Sosiaaliset suhteet ovat ihmisen perustarve. Tästä syystä terveellisiin tapoihin karanteenin aikana kuuluu yhteydenpito muihin ihmisiin. Varaa aikaa päivittäin puhuaksesi ystävillesi ja perheellesi, lähellä ja kaukana, hyödyntämällä kännykkää, tablettia tai tietokonetta.

Tässä voivat auttaa videopuhelut, pikaviestipalvelut ja muut neuvottelupuheluja mahdollistavat sovellukset. Niitä ei pidä ajatella viholliseksi – päinvastoin! Tunne yhdessä olemisesta kriisin keskellä voi tehdä karanteenista paljon helpomman sietää.

Silmien terveyden suojaaminen

Some figure
Liiallinen näyttöpäätteen tuijottaminen voi aiheuttaa silmäongelmia.

Koska moni meistä opiskelee tai tekee töitä nyt kotoa käsin ja käyttää digitaalisia laitteita myös yhteydenpitoon muiden ihmisten kanssa, näyttöpäätteiden tuijottaminen lisääntyy pakostikin. Tällä voi olla haitallisia vaikutuksia silmien terveydelle, mikä tulee tiedostaa ja muistaa.

Yksi terveellinen tapa, jota suosittelemme karanteenin aikana, onkin varovaisuus tältä osin: säädä ruudun kirkkaus sopivaksi. Oikea kirkkaus rasittaa vähemmän silmiä ja sallii säännöllisen räpyttelyn. Varmista lisäksi se, ettei ruudustasi heijastu muita valolähteitä, keinotekoisia tai luonnonvaloa.

Jatkuva ruudun tuijottaminen vähentää räpyttelyä, mikä vaikeuttaa silmämunan kosteutusta. Tämä voi puolestaan johtaa kuivasilmäisyyteen. Tämä ei ole mikään pikkuongelma, sillä pidempään jatkuessaan se voi kehittyä vakavammiksi silmäongelmiksi.

Hyvä idea on ottaa käyttöön silmälääkärien suosittelema 20-20-20 -sääntö. Tämä tarkoittaa sitä, että aina kun olet tuijottanut ruutua 20 minuuttia, sinun tulisi pitää 20 sekunnin tauko keskittämällä katseesi johonkin noin 6 metrin päässä. Tämä on tärkeää sekä aikuisille että lapsille.

Jatka lukemista: Näin syöt terveellisesti karanteenin aikana

Ihosta huolehtiminen

Koska vietämme niin paljon aikaa sisätiloissa poistumatta välttämättä ulos, ihomme ei saa riittävästi auringonvaloa. Tämä johtaa vähentyneeseen D-vitamiinin tuotantoon.

D-vitamiini liittyy luiden terveyteen, munuaisten terveyteen ja ihon elinvoimaisuuteen. Normaaleissa olosuhteissa elimistö hyödyntää auringon ultraviolettisäteitä muodostakseen aktiivista D-vitamiinia kaikkine hyötyineen.

Joillekin karanteeni merkitsee sitä, etteivät he voi tai halua viettää aikaa ulkona. On kuitenkin tärkeää ottaa tavaksi hyödyntää luonnonvaloa ainakin kotona. Jos sinulla on patio ta parveke, pyri oleskelemaan siellä lyhyitä aikoja kerrallaan. Jos et pysty hyödyntämään näistä kumpaakaan, pyri oleskelemaan lähellä avointa ikkunaa.

Jos sinulla on kosteusvoidetta, on tärkeää käyttää sellaista, vaikka et uskoisikaan tarvitsevasi sitä. Saatat ajatella, ettei sinun tarvitse suojata ihoasi sisätiloissa, mutta todellisuudessa kotiympäristössäkin on paljon iholle haitallisia aineita, kuten hajusteita, pesuaineita, keittiön höyryjä jne.

Some figure
Iho voi kuivua karanteenin aikana, joten sitä tulisi suojata kosteusvoiteilla.

Stressinhallinta

Tämä pandemia on stressaava tilanne jo itsessään. Pelkäämme tuntematonta, sitä ettemme tiedä kuinka kauan sulkutoimenpiteet tulevat kestämään, ja tietysti sairastumista.

Yksi osa stressinhallintaa on sellaisen rutiinin omaksuminen, joka auttaa meitä säätelemään sydämen rytmiä. Ja tähän rutiiniin kuuluu riittävä unensaanti. Yritä olla muuttamatta unirytmiäsi, vaikka päiväsi saattavatkin olla eristäytymisen takia ihan toisenlaisia kuin normaalisti.

Toinen terveellinen tapa, jota haluamme ehdottaa, on tiedon vastaanottamisen rajoittaminen. Uutisia katsomalla ja lukemalla olo muuttuu helposti ahdistuneeksi ja levottomaksi. Lisäksi aiheesta liikkuu paljon huhuja ja myyttejä, jotka meidän on osattava suodattaa.

Lue lisää: Koronavirus ja astma: mitä tällä hetkellä tiedetään

Terveellisten tapojen ylläpitäminen karanteenin aikana ei ole mahdotonta

Tämä saattaa tuntua valtavalta ponnistukselta, mutta todellisuudessa terveellisten tapojen ylläpitäminen karanteenin aikana on helpompaa kuin luulet. Eristäytyminen ei tule kestämään ainiaan, ja elämä jatkuu sen jälkeen. Onkin tärkeää pitää huolta terveydestä sillä välin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ciapponi, Agustin. “Cuarentena sola o combinada con otras medidas de salud pública para controlar COVID‐19: revisión rápida.” (2020).
  • Cossio-Bolaños, Marco. “Actividad física en tiempos de cuarentena por el COVID-19 en niños y adolescentes.” Revista Peruana de ciencia de la actividad fisica y del deporte 7.2 (2020): 2-2.
  • Alvarez, Reinaldo Pierre, and Paul Harris Diez. “COVID-19 en América Latina: Retos y oportunidades.” Revista Chilena de Pediatría 90.2 (2020).
  • Chen, Baoquan, et al. “Análisis de datos visuales y predicción de simulación para COVID-19.” International Journal 6.1 (2020): 79-94.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.