Onkologinen liikunta ja syöpähoidot

Vuosien mittaan tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, kuinka liikunta vaikuttaa positiivisesti syöpäpotilaiden elämänlaatuun.
Onkologinen liikunta ja syöpähoidot
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Onkologinen liikunta on ammattilaisen määräämää ja ohjaamaa fyysistä harjoittelua, jolla vähennetään tai ehkäistään syöpähoitojen sivuvaikutuksia. Se on yksilöllinen harjoitussuunnitelma, joka kehoon kohdistuvien vaikutustensa ansiosta parantaa potilaiden terveyttä, elämänlaatua ja auttaa potilasta kamppailemaan syöpää vastaan.

Onkologisella liikunnalla on 4 pääominaisuutta:

  • Ammattilaisen kehittämä ja valvoma
  • Räätälöidään jokaisen potilaan tarpeiden mukaan
  • Mukautettu jokaiselle tasolle
  • Perustuu tieteelliseen näyttöön

On olemassa runsaasti todisteita siitä, että säännöllinen liikunta vähentää erilaisten syöpien riskiä. Se muun muassa vähentää rinta-, paksusuoli-, eturauhas- ja kohdun limakalvosyövän ilmaantuvuutta. Tarkemmin sanottuna säännöllinen, kohtalainen tai kova, fyysinen aktiivisuus voi vähentää syöpäriskiä jopa 24 %.

Onkologisen liikunnan tieteellinen tutkimus

1980-luvulla ja myöhemmin 1990-luvulla alettiin pohtia liikunnan mahdollisia hyödyllisiä vaikutuksia syövän hoidossa. Näiden vuosien aikana tehtiin ensimmäiset tutkimukset liikunnan vaikutuksesta onkologisten liitännäissairauksien vähentämiseen ja liikkumattoman elämäntavan haittavaikutuksiin.

Myöhemmin, vuoden 2000 alussa, tutkijat suorittivat tutkimuksia liikunnan vaikutuksista ja selviytymisestä potilailla, joilla on tietty syöpätyyppi: rintasyöpä.

He tekivät myös tutkimusta selvittääkseen onkologisen fyysisen harjoittelun vaikutusta syövän evoluutioon vaikuttaviin biomarkkereihin sekä sen vaikutusta kasvaimen mikroympäristöön eläinmalleilla ja syöpäpotilailla.

Tämän vuosisadan alussa asiantuntijat julkaisivat ensimmäiset suuntaviivat tämäntyyppisestä liikunnasta. He osoittivat tuloksia, jotka määrittelivät fyysisen harjoittelun hyödyn tätä tautia sairastavien potilaiden elämänlaatuun.

Mitä hyötyä tämäntyyppisestä liikunnasta on?

Kaikkien vuosien aikana tehtyjen tutkimusten ansiosta on voitu vahvistaa liikunnan hyödyn syöpäpotilaiden elämänlaadussa. Kaiken kaikkiaan tutkimukset ovat selkeästi osoittaneet, että tietty fyysinen harjoitussuunnitelma voi vahvistaa immuunijärjestelmää sekä lisätä eloonjäämisprosenttia. Se myös parantaa sydämen toimintaa.

Muita tähän liittyviä etuja ovat:

  • Merkittävä parannus elämänlaadussa
  • Terveen painon palautuminen
  • Vähentynyt väsymys

Onkologinen liikunta ja rintasyöpä

Tutkijat keskittyivät tutkimaan erityisesti onkologisen liikunnan ja rintasyövän yhteyttä. He totesivat, että säännöllinen liikunta:

  • Parantaa toimintakykyä
  • Lisää mineraalitiheyttä
  • Lisää hartioiden liikelaajuutta
  • Antaa psyykkistä tukea hoidon aikana
  • Tukee hemoglobiinitasoja

Liikunta voi myös lieventää kemoterapian ja sädehoidon vaikutuksia. Se vähentää trombosytopeniaa, ripulia, kipua ja sairaalahoitoa.

Onkologinen liikunta auttaa etenkin rintasyöpäpotilaita.
Rintasyövän ja urheilun välistä yhteyttä on tutkittu enemmän kuin minkään muun syövän.

Onkologisen liikunnan vaikutusmekanismi syövässä

Tutkimuksia niistä syistä, miksi liikunnasta voisi olla hyötyä näille potilaille fyysisesti itse syövän kannalta, on vähän. Useimmat kuitenkin kuvaavat sen vaikutusta muuttamalla kasvaimen kasvua, mikä saavutettaisiin seuraavilla tavoilla:

  • Verisuonituksen ja veren perfuusion muuttaminen
  • Immuunijärjestelmän stimulointi
  • Muuttaa kasvaimen aineenvaihduntaa
  • Sisäisten aineiden väheneminen: insuliinin kasvutekijät tai tulehdusmerkit

Yhteenveto

Lyhyesti sanottuna on tärkeää jatkaa liikkumista syöpähoidoista huolimatta ja mukauttaa intensiteetti kuhunkin vaiheeseen. Jos ihminen elää aktiivista elämää ennen taudin kehittymistä, kaikki on paljon helpompaa.

Tämä auttaa ylläpitämään fyysistä riippumattomuutta ja parantamaan sekä aggressiivisia hoitoja saavien potilaiden sydän- ja verisuonikapasiteettia että elämänlaatua. Lopuksi muista, että ammattilaisten, jotka ymmärtävät taudin kokonaiskuvan, on valvottava onkologista liikuntaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Azevedo, M. J., Viamonte, S., & Castro, A. (2013). Prescripción de ejercicio en pacientes de oncología: principios generales TT – Exercise prescription in oncology patients: general principles. Rehabilitación (Madr., Ed. Impr.).
  • Barrio, S. C., Molinuelo, J. S., De Durana, A. L. D., López, F. J. C., & Carballo, R. O. B. (2012). Cáncer de mama y ejercicio físico: Estudio piloto. Revista Andaluza de Medicina Del Deporte. https://doi.org/10.1016/S1888-7546(12)70021-7
  • Guil Bozal, R., Zayas García, A., Gil-Olarte Márquez, P., Guerrero Rodríguez, C., & Mestre Navas, J. M. (2017). Ejercicio físico y aspectos psicosociales y emocionales en mujeres con cáncer de mama. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología. https://doi.org/10.17060/ijodaep.2017.n1.v4.1061

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.