Terapeuttiset rituaalit psykologiassa: piirteet ja hyödyt

Terapeuttisia rituaaleja voidaan määrätä psykologiassa istuntojen välille. Niiden avulla potilas voi suorittaa tiettyjä toimia tunteidensa käsittelemiseksi.
Terapeuttiset rituaalit psykologiassa: piirteet ja hyödyt

Viimeisin päivitys: 17 lokakuuta, 2021

Psykologiassa on monia tekniikoita ja työkaluja, joita ammattilaiset käyttävät potilaiden hyvinvoinnin parantamiseen terapian viitekehyksessä. Yksi tällainen työkalu on terapeuttiset rituaalit, joista voi olla paljon hyötyä jonkin ajanjakson vaihtumisen merkkaamisessa ja tunteiden käsittelyssä.

Rituaalien merkitys on se, että paitsi että niitä voi tehdä aina aika ajoin, ne antavat uuden merkityksen arjen elämälle ja saavat meidät pohtimaan. Katsotaan nyt, mistä niissä on kyse.

Mikä on rituaali?

Vaikka rituaalille on eri määritelmiä, yleensä niitä kuvastavat seuraavat:

  • Rituaalit ovat erityinen toimi tai toimien sarja. Toisin sanoen niitä ei esiinny ainoastaan ajatusten tasolla, vaan niitä ilmaistaan teoin tai käytännössä.
  • Niissä on jotain erityistä. Tämä tarkoittaa sitä, että käytetty kieli tai esineet saavat toisen merkityksen, joka eroaa niiden arkimerkityksestä. Niillä on näin ollen hyvin symbolinen merkitys.
  • Ne edellyttävät etukäteisvalmistelua.
  • Vaikka rituaalit voivat saada omat piirteensä tai vivahteensa, rituaali tehdään jollakin tietyllä tavalla. Se suoritetaan toistuvasti.

Rituaalin tehtävänä voi olla merkata jokin virstanpylväs, merkitä siirtymää tai muutosta yhdestä vaiheesta toiseen. Rituaalit ovat keino aineellistaa muutokset kahteen suuntaan: sisältä ulos ja ulkoa sisään.

Muutos on tapahtumassa, ja se ilmaistaan ja välitetään rituaalin kautta. Kun rituaaleja käytetään terapiassa, potilaan on tärkeää tietää osallistuvansa ja olevansa osa sitä.

Terapeuttiset rituaalit ovat keino puhdistautua ja käsitellä tunteita
Rituaaleja suoritetaan myös kollektiivisesti, erityisesti uskonnollisissa ja mystisissä yhteyksissä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Vammojen psykologisista vaikutuksista selviytyminen

Mitä ovat terapeuttiset rituaalit psykologiassa?

Terapeuttisia rituaaleja käytetään psykologian alalla työkaluna tai tekniikkana, jolla on jokin tarkoitus. Tämä tarkoitus riippuu niistä tavoitteista, jotka on aiemmin laadittu potilaan kanssa.

Yksi käyttötarkoitus liittyy mahdollisuuteen siitä, että potilas kokee tämän rituaalin siirtymänä. Toisin sanoen välitilana, vaiheena.

Terapeuttiset rituaalit ovat merkki myös jonkin alkamisesta ja loppumisesta. Esimerkkinä valmistujaiset. Yleensä tässä esitellään henkilön saama todistus ja järjestetään pienet juhlat sen osoittamiseksi, että henkilö siirtyy uuteen vaiheeseen.

Rituaaleja käytetään myös keinona siirtyä eteenpäin. Niiden voi esimerkiksi ajatella kuuluvan eron tai kuoleman suremiseen. Terapeutti saattaa pyytää potilasta hävittämään tavaroita, jotka kuuluivat kuolleelle läheiselle tai jotka symboloivat päättynyttä suhdetta.

Usein terapeutit käskevät potilaita tekemään rituaaleja istuntojen välillä tietyn tavoitteen saavuttamiseksi ja tietyn taidon harjoittamiseksi.

Perheterapiassa rituaalit ovat erityisen mielenkiintoisia, koska ne sisältävät paljon tietoa siitä, mitä perheessä tapahtuu. Ne osoittavat, mitä tehdään ja miksi, jäsenten osallistumisasteen ja hierarkiat.

Miten terapeuttiset rituaalit hyödyttävät?

Psykoterapian alalla ei useinkaan riitä, että vain ilmaisee tai verbalisoi sen mitä elämässä on meneillään. Voi olla tarpeen siirtyä toimintaan, kokemuksiin ja tunteiden herättämiseen.

Tämän tekemiseksi voi olla hyödyllistä suorittaa rituaali. Rituaaleilla on merkitys ja syy olemassaoloon. Joskus teemme niitä autopilotilla, mutta niiden symbolinen merkitys tulee siitä, että uskomme nauttivamme tai saavuttamamme jotakin niitä tekemällä.

Rituaalien hyödyistä voi mainita seuraavat:

  • Kun ne tehdään yksilötasolla, ne tuovat iloa ja tyydytystä. Moni esimerkiksi noudattaa tiettyjä käytösmalleja hyvin tarkasti saadakseen mielenrauhan.
  • Jos rituaaleja luodaan ja suoritetaan yhdessä, ne vaalivat tunnetta yhteenkuuluvuudesta ja yhteisöllisyydestä. Joissakin kodeissa rituaalina on edelleen esimerkiksi koristella joulukuusi yhdessä tai tehdä lähtölaskenta uuteen vuoteen.
  • Rituaalit mahdollistavat myös tunteiden ilmaisun. Ne voivat toimia vapauttavana puhdistautumisena.
  • Terapeuttiset rituaalit auttavat käsittelemään tunteita tai vaikeita tilanteita. Näin on esimerkiksi hautajaisten ja suremisen kohdalla.

Elämämme on täynnä rituaaleja

Jos mietimme, kuinka rituaalit ovat läsnä elämässämme, huomaamme niitä olevan paljon enemmänkin kuin ajattelimme. Esimerkiksi yleisimmät ja tunnetuimmat rituaalit ovat seuraavat:

  • Erityisen aterian valmistaminen tärkeän tapahtuman juhlistamiseksi. Esimerkiksi vauvan saapuminen parille, joka on odottanut sitä jo pitkään.
  • Uuden vaatteen ostaminen jotakin erityistä tilaisuutta varten.
  • Hiusvärin tai -tyylin vaihtaminen, kun kaipaamme uutta alkua.
  • Syntymäpäiväjuhlat.
  • Häiden vuosipäivän juhlistaminen.
Syntymäpäivä on rituaali
Syntymäpäivä on rituaali, jota juhlistetaan tietyllä tavalla henkilön iän vaihtumisen merkiksi.

Rituaaleilla on itsessään merkitys toiminnoista riippumatta

Rituaaleilla on oma modus operandinsa, eli jotakin toistetaan ja tämä antaa niille täyden merkityksen. Kyse ei välttämättä ole itse toiminnasta, vaan päivämäärästä jolloin se tapahtuu. Rituaalien ei tarvitse olla stereotyyppisiä; väliä on vain sillä, että ne ovat merkityksellisiä henkilölle itselleen.

Ulkopuolisen silmään rituaali saattaa näyttää pelkältä toimintojen sarjalta. Sen potentiaali piilee kuitenkin toiminnalle tai toiminnoille annetussa merkityksessä. Tästä tulee sen merkitys terapian resurssina.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Galambos, C. (2001). Healing Rituals for Survivors of Rape. Advances in Social Work, 2 (1): 65-74.
  • Laso, E. (2015d). Terapia familiar en clave emocional, 2: una propuesta integradora. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 18(3): 1087-1116

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.