Logo image
Logo image

Kurkumahaudukkeen juonnin hyödyt

3 minuuttia
Kurkuma on oranssinvärinen mauste, jota käytetään lukuisissa resepteissä ja josta on terveyshyötyjensä vuoksi tullut varsin suosittu. Tässä artikkelissa kerromme lisää kurkumasta ja annamme ohjeet kurkumahaudukkeen valmistamiseksi kunnolla.
Kurkumahaudukkeen juonnin hyödyt
Kirjoittanut Angélica Quijano
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kurkumahaudukkeen juonnin hyödyt ovat monet, sillä se on inkiväärikasvien heimoon kuuluvan yrtin maavarsi — myös inkivääri ja kardemumma kuuluvat tähän kasviheimoon. Sen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina, sillä moni vannoo kurkuman tulehduksenvastaisten ja antioksidanttisten ominaisuuksien nimeen. 

Olet varmastikin nähnyt kurkumajuurta jossakin, ja ehkäpä sen erikoinen oranssi väri sai sinut pohtimaan, mihin sitä voidaan käyttää. Tänään haluamme kertoa lisää kurkuman ominaisuuksista ja siitä, kuinka voit valmistaa siitä hauduketta nauttiaksesi sen kaikista hyödyistä.

Kurkumahaudukkeen juonnin hyödyt

Antioksidanttisten ja tulehduksen vastaisten ominaisuuksiensa vuoksi kurkumaan on liitetty monia hyötyjä. Yksi suosituimmista tavoista käyttää sitä on haudukkeen muodossa, sillä tämä on loistava tapa nauttia sen omintakeisesta mausta ja hyötyä sen lääkitsevistä ominaisuuksista. Alla kerromme, mitkä ovat kurkumahaudukkeen juonnin hyödyt terveydelle.

1. Auttaa niveltulehduksen oireisiin

Kurkuman vaikuttavalla ainesosalla kurkumiinilla tiedetään olevan antioksidanttisia vaikutuksia. Ihmisillä tehdyt tutkimukset ovat vasta alussa, mutta ilmeisesti sen vaikutuksista molekyylitasolla on saatu näyttöä, joka saattaisi tukea sen hyötyjä. 

Näin on Springer Plus -lehdessä julkaistun tutkimuksen laita. Se osoittaa, että kurkumiini saattaa lievittää tehokkaasti nivelrikosta kärsivien potilaiden kipua. Nivelrikko ilmenee, kun niveliä pehmustava rusto asteittain rapistuu, mikä johtaa luuvaurioon.

Some figure
Kurkumahauduketta voi valmistaa muutamasta yksinkertaisesta ainesosasta kotona.

Lue lisää kurkumasta: Paranna verenkiertoa kurkuman avulla

2. Se saattaa ehkäistä Alzheimerin tautia

Tämän sairauden tarkkaa aiheuttajaa ei vielä täysin tunneta, mutta Alzheimerin taudin tutkimuskeskuksen julkaisu esittää, että kurkumiini vähentäisi synapsimarkkereiden katoa ja amyloidin kertymistä. Nämä molemmat liittyvät Alzheimerin taudin kehittymiseen.

3. Kurkumahauduke voi stimuloida immuunijärjestelmää

Yksi kurkumahaudukkeen terveyshyödyistä on se, että se näyttäisi tehostavan immuunijärjestelmää. Journal of Clinical Immunology -lehdessä julkaistu katsaus esittää, että sen kulutuksella saattaisi olla suotuisia vaikutuksia autoimmuunisairauksien hoitoon.

4. Se auttaa kolesterolin kierron kanssa

Kolesteroli on terveiden solujen muodostumisen kannalta välttämätön aine elimistölle. Sen runsas määrä veressä lisää kuitenkin riskiä siihen, että sitä kertyy verisuoniin. Näin se voi johtaa vakaviin tiloihin, kuten sydänsairauksiin ja aivohalvaukseen.

Nutrition Journal -lehden julkaisemassa tutkimuksessa kurkuma ja kurkumiini vähensivät tehokkaasti sydän- ja verisuonisairauksien riskiä johtuen niiden sydäntä suojaavista ominaisuuksista. Lisäksi sen käyttö auttoi alentamaan kolesteroli- ja triglyseridiarvoja tällaisesta sairaudesta kärsivillä korkean riskin potilailla.

5. Se on avuksi uveiitin hoidossa

Uveiitti on silmämunan keskikerroksen turvotusta ja punoitusta. Sen pääasiallista aiheuttajaa ei tiedetä, vaikkakin sen syntyyn näyttäisivät vaikuttavan eräät tekijät, kuten jotkut virukset tai tulehdussairaudet.

Kurkumiinia on käytetty jo vuosien ajan eri sairauksien, mukaan lukien tulehduksellisten sairauksien, hoitoon. Mitä uveiittiin tulee, Clinical Ophthalmology -lehdessä julkaistu tutkimus toteaa, että tätä kurkuman vaikuttavaa ainetta voisi käyttää hoidon ohessa sairauden parantamiseen.

Opi valmistamaan 5 vaikuttavaa tulehduksen vastaista hoitokeinoa kurkumasta

Kuinka kurkumahauduketta valmistetaan

Tarvitset vain vettä ja kurkumaa valmistaaksesi tätä yksinkertaista juomaa kotona ja nauttiaksesi sen aiemmin mainituista hyödyistä. Noudata vain alla olevia vaiheita.

Ainekset

 • 5 dl vettä
 • 1 tl kurkumaa
 • hunajaa (valinnainen)
 • inkivääriä (valinnainen)

Valmistus

 • Kaada vesi ensin kattilaan korkealle lämmölle ja odota, kunnes se kiehuu.
 • Laske sitten lämpötilaa matalalle tai keskilämmölle, lisää kurkuma ja sekoita hyvin – lisää joukkoon hieman inkivääriä, jos haluat lisää terveyshyötyjä ja makua juomaan.
 • Keitä matalalla lämmöllä noin 5-10 minuuttia.
 • Siivilöi hauduke kuppiin.
 • Voit lopuksi makeuttaa juoman hunajalla ja nauttia sen.
Some figure
Voit nauttia kurkumahaudukkeen kaikista hyödyistä kotonasi.

Mahdolliset kurkumahaudukkeen sivuvaikutukset

Yleensä kurkumahaudukkeen juominen on turvallista, mutta suuret määrät voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia. Specialist Pharmacy Center -keskuksen julkaisu huomauttaa, että tavallisimpia merkkejä myrkytyksestä ovat esimerkiksi:

Kurkuman hyötyjä ei tulisi käyttää korvaamaan lääkehoitoa missään terveysvaivassa. Käänny lääkärin puoleen, mikäli sinulla on kysyttävää sen käyttöä koskien.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Allegri, P., Mastromarino, A., & Neri, P. (2010). Management of chronic anterior uveitis relapses: efficacy of oral phospholipidic curcumin treatment. Long-term follow-up. Clinical ophthalmology (Auckland, N.Z.)4, 1201–1206. https://doi.org/10.2147/OPTH.S13271
 • Jagetia GC, Aggarwal BB. “Spicing up” of the immune system by curcumin. J Clin Immunol. 2007;27(1):19-35. doi:10.1007/s10875-006-9066-7
 • Henrotin, Y., Priem, F., & Mobasheri, A. (2013). Curcumin: a new paradigm and therapeutic opportunity for the treatment of osteoarthritis: curcumin for osteoarthritis management. SpringerPlus2(1), 56. https://doi.org/10.1186/2193-1801-2-56
 • Marmitt, Diorge Jônatas, et al. “Revisión sistemática de las plantas de interés para el Sistema de Salud con potencial terapéutico cardiovascular.” Revista Cubana de Plantas Medicinales 21.1 (2016): 108-124.
 • Freire-González, Rosa A., and Marlén Vistel-Vigo. “Caracterización fitoquímica de la Curcuma longa L.” Revista Cubana de Química 27.1 (2015): 9-18.
 • Chacín, Yemina Josefina Figuera, et al. “Constituyentes químicos de las hierbas y especias: Efectos sobre la salud humana.” Revista Científica UDO Agrícola 13.1 (2013): 1-16.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.