Logo image
Logo image

Rohtosammakonputki - mikä se on ja miten se parantaa terveyttäsi

3 minuuttia
Rohtosammakonputki - mikä se on ja miten se parantaa terveyttäsi
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Rohtosammakonputki on pienikokoinen kasvi, jota käytetään ayurveda-lääkinnässä, kuten myös perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Siitä on kuitenkin tullut yhä suositumpi tuote myös länsimaisessa terveydenhoidossa.

Olet kenties nähnyt sitä terveystuotteisiin erikoistuneissa kaupoissa ja miettinyt, mihin tämä kasvi on oikein tarkoitettu.

Tällä kertaa haluamme siis kertoa rohtosammakonputkesta – jatka lukemista ja saat tietää lisää!

Mikä rohtosammakonputki on?

Some figure

Sitä myydään yleensä tablettien muodossa terveyteen erikoistuneissa kaupoissa. Joissakin kaupoissa sitä myydään kuitenkin myös kasvina haudukkeiden valmistusta varten tai jopa salaattiaineksena käytettäväksi.

Tämän kasvin varret ovat ohuita, ja sen lehdet ovat pitkiä ja juuret väriltään beigejä. Sen kukat ovat pieniä ja vaaleanpunaisia.

Rohtosammakonputkea kasvatetaan kolmen kuukauden ajan, ja se kerätään käsin. Sen tieteellinen nimike on Hydrocotile Asiatica, ja tämä kasvi se on peräisin Intiasta. Kyseessä on hoitava kasvi, joka on avuksi tuhansilla tavoilla, ja idässä se tunnetaan nimellä  Gotu Kola. Sitä on käytetty jo noin 3 000 vuoden ajan erilaisten ulkoisten ja sisäisten ongelmien hoidossa.

Jotta voisit hyödyntää rohtosammakonputkea, laita sitä salaatteihin tai smoothieisiin, tai valmista siitä hauduketta sen lehtiä käyttäen. Sitä voidaan kyllä käyttää ulkoisestikin.

Lue aiheesta lisää: 7 huonointa ainesta, joita voit laittaa salaattiisi

Rohtosammakonputken terveyttä edistävät ominaisuudet

Some figure

Rohtosammakonputken ottaminen jaksoittain tarjoaa keholle lukuisia hyötyjä.

Tämä on sen ansiota, että sillä on monia loistavia ominaisuuksia: Rohtosammakonputki on antioksidantti, tulehtuneisuuden torjuja, mikrobien estäjä sekä yleisesti ottaen hoitava kasvi.

Ensinnäkin voit käyttää sitä ulkoisesti peräpukamien, nyrjähdysten, ihotulehduksen ja selluliitin hoidossa, ja jotkut ovat käyttäneet sitä jopa lepran hoidossa.

Parhaat hyödyt tästä kasvista tulevat kuitenkin sen sisäisen käytön seurauksena. Tässä tapauksessa rohtosammakonputki sopii erinomaisesti seuraavista vaivoista kärsiville:

Rohtosammakonputkea sisältäviä tuotteita voidaan hankkia terveyteen erikoistuneista liikkeistä, ja se pystyy muodostamaan kollageenikuitua ja elastaania, joten se sopii seuraavienkin ongelmien hoitoon:

 • palovammat ja haavat
 • rypyt ja raskausarvet
 • haavaumat

Lisäksi se on mahtava apu hiustenhoidossa, sillä se auttaa tekemään tukasta terveen ja voimakkaan sekä edistää kynsien hyvää kuntoa. Se myös poistaa hilsettä päänahasta.

Some figure

Mahtava luonnollinen hoitotuote

Koska tämä kasvi on erinomainen apu verisuonille, se sopii loistavasti myös kaikkien verenkiertoon liittyvien oireiden hoitoon. Näihin kuuluvat laskimotulehdus, väsyneiden jalkojen oireyhtymä, suonikohjut ja pistely.

Se vahvistaa verisuonia sekä antaa valtimoiden seinämille joustavuutta. Siksi se auttaa myös niitä, joilla on korkeaa verenpainetta tai kolesterolia.

Lisäksi tämä kasvi on myös hyvä apu liiallisten myrkyllisten tai haitallisten aineiden poistamiseksi, joita kertyy kehoon. Tämän vuoksi moni pitääkin sitä erinomaisena apuna liittyen painon kertymiseen, liialliseen nesteen kerääntymiseen sekä virtsaamiseen ja munuaisiin liittyviin sairauksiin.

Lisäksi se on hyödyllinen apu rasvakystien hävittämiseksi rinnoista.

Rohtosammakonputki voi myös olla avuksi myös erilaisten mielenterveyden ongelmien hoidossa. Tämä kasvi on nimittäin erittäin tehokas rauhallisuuden lisääjä, ja siksi sitä suositellaankin niille ihmisille, joilla on vakavia ahdistuneisuuden tai hermostuneisuuden jaksoja.

Lisäksi se parantaa aivojen kykyä toimia siksi, että se lisää keskittymiskykyä ja parantaa muistia.

Rohtosammakonputkea suositellaan niille naisille, joilla on PMS-oireyhtymää, kuten myös niille, joilla on aina väsymystä ja uupumusta päivittäisen rasituksen vuoksi.

Muita rohtosammakonputken hyötyjä

Some figure

Mainitsemiemme hyötyjen lisäksi tämä kyvykäs kasvi toimii myös kymmenillä muilla terveyttä edistävillä tavoilla, ja seuraavassa listaamme muutaman niistä:

 • Se viivyttää ihon ikääntymistä siten, että se edistää kollageenin tuotantoa.
 • Se hoitaa näppylöitä ja paiseita.
 • Se torjuu suun tulehduksia.
 • Se poistaa silmätulehduksia sekä torjuu kuivuutta (sitä voidaan käyttää tässä tarkoituksessa silmätippojen muodossa).
 • Se tehostaa leikkausten jälkeen arven muodostumisen prosessia.

Lue aiheesta lisää: Luonnollinen voide parantamaan haavoja ja arpia

Rohtosammakonputki selluliitin vähentäjänä

Ennen kaikkea rohtosammakonputki tunnetaan kuitenkin sen kyvystä vähentää selluliittiaSelluliitti koostuu rasvakyhmyistä, nesteestä ja myrkyistä ihon alla, ja rohtosammakonputki poistaa kaikki nämä jäämät, sillä se toimii nestettä poistaen.

Tällä kasvilla on monia sellaisia ominaisuuksia, jota tekevät siitä tehokkaan hoidon selluliittia vastaan. Se sisältää rasvahappoja, tanniineja, fytosteroleja ja kasviliimaa.

Rohtosammakonputki stimuloi imusuonten järjestelmää sekä mahdollistaa sen, että jätteen poistuvat kehosta tehokkaammin virtsan, hien ja ulosteen kautta. Lisäksi se aktivoi verenkiertoa sekä lisää ihon kosteutusta ja hapettumista.

Jotta voisit hyödyntää rohtosammakonputken hyviä ominaisuuksia terveytesi parantamiseksi, ota sitä suun kautta tai ulkoisesti hieronnan ohella. Tällainen hoito perustuu tablettien tai nesteen ottamiseen ja hierontaan sellaisten voiteiden tai geelien avulla, joissa on rohtosammakonputkea – tätä tulisi toistaa ainakin kahdesti viikossa.

Tämä tekniikka ei kuitenkaan ole suositeltava niille naisille, jotka ovat raskaana tai imettävät.

Kokeile rohtosammakonputkea, mikäli haluat tehostaa terveydenhoitoa luonnollisin keinoin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bylka, W., Znajdek-Awize??, P., Studzi??ska-Sroka, E., & Brzezi??ska, M. (2013). Centella asiatica in cosmetology. Postepy Dermatologii i Alergologii. https://doi.org/10.5114/pdia.2013.33378
 • Orhan, I. E. (2012). Centella asiatica (L.) Urban: From traditional medicine to modern medicine with neuroprotective potential. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/946259
 • Sondari, D., Harmami, S. B., Ghozali, M., Randy, A., S., A. A., & Irawan, Y. (2017). Determination of The Active Asiaticoside Content in Centella asiatica as Anti-Cellulite Agent. Indonesian Journal of Cancer Chemoprevention. https://doi.org/10.14499/INDONESIANJCANCHEMOPREV2ISS2PP222-227

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.