Logo image
Logo image

Paranna haavat ja naarmut näiden 3 kasvin avulla

3 minuuttia
Poltitko sormesi ruokaa laittaessasi? Saitko naarmun polveesi? Kiitos näiden kasvien lääkinnällisten ja parantavien ominaisuuksien, voit parantaa pienet haavat tuossa tuokiossa.
Paranna haavat ja naarmut näiden 3 kasvin avulla
Viimeisin päivitys: 01 lokakuuta, 2022

Luonto on viisas ystävä, jonka neuvoja ja antimia voimme käyttää myös puhdistamaan ja parantamaan pienet haavat ja naarmut – suuria vammoja ei näillä konsteilla kuitenkaan tule lähteä parantelemaan.

Mustelma, pieni haava tai palovamma tai klassiset naarmut lasten polvissa voidaan hoitaa helposti kotikonstein. On suositeltavaa pitää näitä lääkekasveja saatavilla vuoden ympäri. Lue tämän artikkelin vinkit ja muista opetella, mihin vaivaan mitäkin rohtoa kannattaa käyttää – näin varmistut oikeasta annostuksesta.

1. Haavat ja naarmut puhdistaa aloe vera

Some figure

Kun levität aloe veraa haavoille ja naarmuille, on sen vaikutus ihmeellinen. Tämä monipuolinen kasvi soveltuu haavojen, viiltojen, palovammojen sekä ärtyneen ihon hoitoon ja rauhoitukseen.

Aloe veran lehtien sisältämä kirkas geeli sisältää kosteuttavan veden lisäksi orgaanista suolaa, entsyymejä, saponiineja, tanniineja, happoja, vitamiineja ja mineraaleja. Nämä seikat tekevät aloe verasta erityisen hyödyllisen apurin pienten vammojen hoidossa:

 • Aloen veran käyttäminen iholla stimuloi kehoa tuottamaan kollageenia. Aloe vera nopeuttaa paranemista ja ihon uudistumista, jolloin uudet ihosolut korvaavat vaurioituneen haavakudoksen.
 • Aloe veralla terapeuttinen vaikutus, joka vähentää sekä kipua että tulehdusta.
 • Tämän lisäksi aloe vera sisältää aloemodiinia, orgaanista yhdistettä, joka taistelee viruksia ja bakteereja vastaan. Tämä tehostaa haavojen paranemista ja ehkäisee infektioriskiä.

Näin käytät aloe veraa:

Yksi loistava vaihtoehto aloe veran hyödyntämiselle on jäädyttää aloegeeliä ja käyttää sitä tarpeen mukaan suoraan pakkasesta. Tee näin:

 • Leikkaa yksi aloe veran lehti irti ja leikkaa se kahtia pituussuunnassa.
 • Kaavi hedelmäliha jääpala-astiaan.
 • Kun astia on täynnä, laita se pakastimeen.
 • Geeli säilyttää kaikki hyödylliset ominaisuutensa jäädytyksen aikana, ja kun tarvitset geeliä, voit napata yhden kuution astiasta. Helppoa!

Aloe vera sopii myös mustelmien hoitamiseen ja ärtyneiden suonikohjujen hoitoon.

2. Rohtosammakonputki hoitaa haavat ja ihottumat

Some figure

Rohtosammakonputki (Centella asiatica) soveltuu iho-ongelmien, kuten ihottuman, psoriasiksen, haavojen, palovammojen ja naarmujen hoitoon.

Rohtosammakonputki on yleinen kasvi Aasiassa ja se sisältää samaa ainetta, jota löytyy myös aloe verasta: saponiineja. Näiden hoitavien yhdisteiden ansiosta rohtosammakonputki kiihdyttää ihon paranemista ja voi edesauttaa myös verenkiertoa hoidetulla alueella, jolloin kollageenin muodostuminen tehostuu.

Saponiineja käytetään yleisesti lääketeollisuuden paikallisissa hoidoissa, ja ne kiihdyttävät esimerkiksi leikkaushaavojen paranemista.

Miten rohtosammakonputkea käytetään:

Monia luontaisia hoitoja löytyy valmiina luontaistuotekaupoista, ja nämä soveltuvat hyvin pienien vammojen hoitoon. Voit myös valmistaa itse oman hoitovoiteesi rohtosammakonputkesta, mikäli sinulla on sitä saatavilla. Tee näin:

 • Kerää pari tuoretta lehteä, murskaa ne ja aseta palovammalle tai haavalle. Voit kääriä alueen sideharsoon.
 • Anna kasvin vaikuttaa 20 minuuttia ja poista.
 • Kun toistat hoidon kahden tai kolmen peräkkäisen päivän ajan, huomaat varmasti miten nopeasti haava alkaa parantua.

3. Kamomilla lievittää myös tulehdusta

Some figure

Euroopan lääkevirasto EMA hyväksyi kamomillan käytön erilaisten vaivojen hoitoon muutama vuosi sitten. Paikallisesti käytettynä tämä yrtti hoitaa haavoja, ihottumaa ja lievittää tulehdusta ja ärsytystä.

Kamomillateen nauttiminen ei auta haavoja tai mustelmia paranemaan, vaikka sillä onkin hermoja rauhoittava vaikutus, joka helpottaa myös nukahtamista. Jos haluat parantaa pienet ihotulehdukset tai haavat, tulee kamomillaa käyttää suoraan iholla.

Kamomilla soveltuu myös herkkäihoisille ja allergisille ihmisille, sillä sen vaikutus on hellävarainen.

Näin käytät kamomillaa haavojen hoitoon:

Tämä on helppoa. Osta kuivattua kamomillaa luontaistuotekaupasta tai 100 % kamomillaa sisältävää pussiteetä. Voit myös käyttää kuivattuja kamomillan kukkia.

Ainekset

 • 1 ruokalusikallinen kuivattua kamomillaa
 • 100 ml vettä

Valmistus

 • Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kuivattu kamomilla.
 • Anna uuttua muutaman minuutin ajan, siivilöi neste ja säästä se.
 • Anna nesteen jäähtyä hetken aikaa ja kasta sitten puhdas pyyheliina tai vanulappu nesteeseen. Paina liina tai vanupala haavalle ja käytä sitä haavan puhdistamiseen.
 • Voit toistaa hoidon monta kertaa päivässä tulehduksia ja ärsytystä ehkäistäksesi.

Lisää nämä lääkinnälliset kasvit kotisi lääkevarastoon ja voit hoitaa pienet haavat, naarmut ja palovammat helposti ja luonnollisesti. Hoidot soveltuvat niin lapsille kuin aikuisille, eivätkä ne sisällä haitallisia kemikaaleja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.