Logo image
Logo image

7 kotikonstia hämähäkkisuoniin ja suonikohjuihin

3 minuuttia
Ehkäistäksesi suonikohjujen ja hämähäkkisuonten muodostumista tai vaivan pahenemista, vältä liikkumatonta elämäntapaa ja hoida ongelmaa mahdollisimman varhain.
7 kotikonstia hämähäkkisuoniin ja suonikohjuihin
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Hämähäkkisuonet ja suonikohjut ovat laajentuneita verisuonia, joista veri ei palaa sydämeen. Kyseessä on siis alaraajojen laskimoiden vajaatoiminta.

Tämän päivän artikkelissa jaamme muutamia parhaita kotikonsteja hämähäkkisuonten ja suonikohjujen hoitoon. Lue lisää, jos aihe koskettaa sinua!

Miksi suonikohjuja ja hämähäkkisuonia syntyy?

Suonikohjut syntyvät, kun laskimoiden seinämissä tapahtuu rakenteellisia muutoksia ja laskimoiden läpät eivät sulkeudu kunnolla, mikä aiheuttaa laskimon paineen nousun ja nesteen tihkumisen verisuonten ulkopuolelle.

Hämähäkkisuonet ovat jaloissa esiintyviä pieniä, laajentuneita pinnallisia laskimoita. Nilkan alueella hämähäkkisuonet voivat olla merkki vakavasta laskimoiden vajaatoiminnasta.

Seuraavaksi listaamme muutamia yleisimpiä riskitekijöitä, jotka altistavat suonikohjujen ja hämähäkkisuonten syntymiselle.

Ylipaino

Jos jalkasi joutuvat kannattelemaan paljon painoa, valtimot ja laskimot joutuvat kuljettamaan enemmän verta. Tämä voi ylittää suonten kapasiteetin.

Liikkumaton elämäntapa

Some figure

Jos istut useita tunteja päivässä, jalkalihaksissasi ei kierrä veri tarpeeksi tehokkaasti. Tämä aiheuttaa veren kerääntymisen suoniin sekä suonten läppien ylikuormituksen, mikä johtaa suonikohjujen ja hämähäkkisuonten syntymiseen.

Seisominen

Kuten istuminen, myös pitkäaikainen seisominen estää verta palaamasta sydämeen tehokkaasti, sillä verenkierto joutuu toimimaan painovoimaa vastaan.

Ehkäisypillerit

Ehkäisypillerit voivat aiheuttaa nesteturvotusta ja retikulaaristen suonten läppien pettämisen. Tätä ehkäisymenetelmää käyttävät naiset saattavat huomata jaloissaan muutoksia sekä suonikohjujen ja hämähäkkisuonten syntymistä.

Perintötekijät

Some figure

Suvussasi saattaa esiintyä suonikohjuja, hämähäkkisuonia, laskimotulppia tai muita alaraajojen verenkiertoon liittyviä ongelmia.

Muut riskitekijät

Tupakointi, korkea verenpaine ja korkea kolesteroli voivat olla suora tai epäsuora syy verisuoniongelmiin.

Suonikohjut ja hämähäkkisuonet kuriin kotikonstein

On tärkeää aloittaa suonikohjujen ja hämähäkkisuonten hoito heti niitä havaitessasi, kun suonet ovat vasta alkaneet laajentua. Tämä voi estää vaivoja saavuttamasta vaiheita 2 (epämukavuus, painavilta tuntuvat jalat ja krampit), 3 (muutokset ihossa ja ihonalaisissa kudoksissa) ja 4 (kova kipu ja tulehdus).

Alla esittelemme parhaat luonnolliset hoitokeinot suonikohjujen ja hämähäkkisuonten hoitamiseen.

Mustikat

Some figure

Tämä pieni sininen marja parantaa verenkiertoa verisuonia laajentavien ja suonten seinämiä vahvistavien ominaisuuksiensa ansiosta. Mustikoissa on myös runsaasti C-vitamiinia ja flavonoideja.

Näitä marjoja voidaan syödä tuoreina jälkiruoaksi tai välipalana tai niistä voidaan valmistaa teetä, jossa on lusikallinen mustikoita yhtä vesikupillista kohden. Teetä tulee juoda kaksi kupillista päivässä.

Aloe vera

Aloe veran käyttö on suosittu ja tehokas konsti suonikohjujen ja hämähäkkisuonten hoidossa.

Halkaise yksi lehti pituussuunnassa ja kerää kasvin geeli talteen. Levitä sitä jalkojen ongelma-alueille.

Aloe veraa voi myös sekoittaa muutamaan ruokalusikalliseen porkkanaraastetta ja omenaviinietikkaa. Tätä seosta voidaan käyttää voiteena, jonka annetaan vaikuttaa 20 minuuttia.

Suositeltavaa luettavaa: Paranna jalkojen verenkiertoa ravinnon avulla

Peltokorte

Some figure

On monia yrttejä, jotka parantavat verenkiertoa ja auttavat vähentämään suonikohjujen ja hämähäkkisuonten syntymistä.

Näistä yhdessä, peltokortteessa, on lukuisia mainitsemisen arvoisia hyötyjä laskimoille ja valtimoille. Peltokortteen nauttiminen voi saada suonikohjut jopa katoamaan.

Peltokortetta ei suositella raskaana oleville naisille tai henkilöille, joilla on sydänongelmia tai laskimotukkotulehdus.

Kehäkukka

Toinen verisuonten terveyttä parantava yrtti on kehäkukka. Tämä kasvi vähentää iän myötä syntyvää suonten rappeutumisalttiutta. Kehäkukan kukinnoista valmistettu tee korjaa vaurioituneita kudoksia, vähentää alaraajojen turvotusta ja lievittää kipua. 

Voit ostaa tai valmistaa itse kehäkukan lehdistä valmistettuja voiteita. Murskaa kehäkukat, kaada sekaan hieman vettä ja sekoita seos tavallisen kosteusvoiteesi kanssa. Levitä voidetta iholle joka ilta ennen nukkumaanmenoa.

Eteeriset öljyt

Some figure

Hieronta on loistava vaihtoehto suonikohjuista kipeytyneille jaloille tai ehkäisemään liikkumattomaan elämäntapaan tai pitkäaikaiseen seisomiseen liittyviä ongelmia. Käytä pyöriviä liikkeitä ja aloita nilkoista, edeten kohti reisiä.

Voit käyttää oliiviöljyä edistämään verenkiertoa ja ehkäisemään veren hyytymistä. Kokeile lämmittää öljy ennen käyttöä.

Sypressi

Sypressipuun rungossa on runsaasti ominaisuuksia, jotka hoitavat verenkiertohäiriöitä, mukaan lukien suonikohjuja ja hämähäkkisuonia.

Ainekset

  • 2 teelusikallista sypressin lehtiä ja runkoa
  • 1 litra vettä

Valmistus

  • Kuumenna vesi lähelle kiehumispistettä ja lisää lehdet ja runko.
  • Anna seoksen hautua 10 minuuttia. Jäähdytä ja siivilöi neste.
  • Nauti seitsemän ruokalusikallista päivässä.

Voit käyttää seosta myös paikallisesti kostuttamalla vanupallon nesteessä ja levittämällä sitä suoraan hoitoa vaativalle alueelle.

Kastanjat

Some figure

Kastanjoita pidetään yhtenä parhaista kotihoidoista suonikohjuihin ja hämähäkkisuoniin. Niitä suositellaan myös ihmisille, jotka kärsivät laskimotulehduksesta, sillä ne parantavat verenkiertoa.

Kastanjalla on kyky palauttaa suonten ja niiden läppien toiminta.

Ainekset

  • 5 ruokalusikallista kastanjan runkoa
  • 1 litra vettä

Valmistus

  • Lämmitä vesi kiehumispisteeseen ja lisää kastanjan runko. Anna hautua 10 minuuttia.
  • Siivilöi neste ja juo se lämpimänä.
  • Toista joka päivä aamuin tai illoin.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.