7 huonointa ainesta, joita voit laittaa salaattiisi

· huhtikuu 4, 2017
Pystyt varmasti kuvittelemaan joitakin huonoimmista asioista, mitä voit laittaa salaattiisi... Mutta tiedämme myös, että jotkin ainekset tällä listalla tulevat yllättämään sinut. Näitä 7 ainesta sinun tulee välttää, mikäli haluat syödä terveellisen salaatin.

Usein ainekset, jotka kuulostavat tavallisilta salaateissa, eivät auta meitä saavuttamaan tavoitteitamme, etenkin jos yritämme pudottaa painoa.

Mikäli tämä on tavoitteesi, varmista että jätät pois nämä seitsemän ainesosaa. Voit vaihtaa ne parempiin, terveellisempiin vaihtoehtoihin. 

1. Pekoni

 

Pekoni voi olla terveellisen salaatin pahin painajainen. Tämä rasvainen liha voi lisätä noin 400 kaloria ja 30 grammaa rasvaa per annos.

Tietysti kaikki riippuu lisäämäsi pekonin määrästä. Mutta mikäli lisäät pekonia, minkä verran tahansa, salaattisi rasva- ja kaloripitoisuus nousee.

Entä mitä tulee niihin rapeisiin pikku pekonipaloihin, joita ripotellaan salaattiin? Monet niistä ei edes ole tehty lihasta, joten ne eivät anna sinulle mitään ravitsemuksellista hyötyä. Itse asiassa, ne sisältävät vain paljon suolaa, transrasvoja ja sokeria. 

Jos haluat lisätä jotain rouskuvaa salaattiisi, kokeile lisätä esimerkiksi retiisiä ja paprikaa.

2. Paahtoleipä ja krutongit

Nämä eivät ehkä ole eniten puhutut ruoat kun puhutaan terveellisestä ruokavaliosta. Ne vain lisäävät tarpeettomia kaloreita antamatta mitään ravitsemuksellisia hyötyjä. 

Pidä mielessä, että lähes aina ne on paistettu paremman maun saamiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että lisäät salaattiin myös tarpeetonta rasvaa. Sopiva määrä leipää salaatissasi on vain kaksi ruokalusikallista.

Krutongit voidaan vaihtaa yhteen tai kahteen ruokalusikalliseen viljaa tai siemeniä. Joitakin hyviä esimerkkejä ovat seesamin- tai auringonkukan siemenet. Nämä antavat salaatillesi rapeutta ja antavat sinulle täysjyvien kuitujen hyödyt.

3. Paistetut ruoat

Sellaiset ainekset kuten kana, katkaravut tai kala ovat terveellisiä salaateissasi, mutta ei pannulla paistettuina. 

Nämä paistetut ruoat ovat täynnä rasvaa ja kaloreita, vaikka ne olisikin paistettu terveellisissä öljyissä.

Jos syöt ravintolassa, hyvä tapa välttää näitä ruokia on lukea menu läpikotaisin. Ruoat joita kutsutaan ”rapeiksi”, ”rapsakoiksi” tai ”leivitetyksi” on melkein aina paistettu pannulla tai uppopaistettu.

Aasialaisissa salaateissa on usein paistettuja wontoneja. Mikäli et ole varma tästä, on parempi että kysyt asiasta etukäteen. Tai voit pyytää ravintolaa vaihtamaan sen johonkin uunissa grillattuun. 

4. Paksut salaatinkastikkeet

Salaattisi saattaa olla täynnä terveellisiä ja ravinteikkaita aineksia, mutta kastikkeen lisääminen voi helposti pilata tämän. 

Mikäli et usko, katso kuinka paljon kaloreita näissä suosituissa kastikkeissa on keskimäärin annosta kohden:

  • Sinihomejuustokastike: 146 kaloria ja 15 grammaa rasvaa 
  • Ranch -kastike: 126 kaloria ja 14 grammaa rasvaa 

Kevytkastikkeet eivät ole sen parempi vaihtoehto. Useat suuret yritykset lisäävät sokeria rasvan tilalle, ja näissä kastikkeissa kalorimäärä on usein noin 60-80 kaloria per annos (2 ruokalusikallista).

Terveellisempänä vaihtoehtona voit lisätä kotitekoista vinaigrettea salaatteihisi. 

5. Rasvaiset leikkeleet

Prosessoidut leikkeleet eivät myös todella ole hyvä lisä salaattiisi. Salami on yksi suosituimmista salaatin raaka-aineista, mutta tiesitkö, että vain ohut palanen salamia sisältää 43 kaloria ja 3 grammaa rasvaa? 

Se ei ehkä vaikuta paljolta, mutta jos otat huomioon että salaatissa voi olla noin 4-5 palaa salamia, kalorit kertyvät.

Leikkeleet ovat myös verrattaen suolapitoisia. Tämä lisää sinun natriumin saantiasi. 

Kana, rasvaton nauta ja kalkkuna ovat terveellisempiä vaihtoehtoja salaattiisi.

6. Marinoidut lihat

Hunajamarinoitu kana tai kinkku ei valitettavasti myöskään ole hyvä vaihtoehto. Vaikka niissä on makua, ne sisältävät myös tarpeetonta rasvaa. 

On parempi valita kuivattuja hedelmiäSuosittelemme lisäämään pienen määrän pähkinöitä, karpaloita tai manteleita. Tämä sallii sinun nauttia kuivattujen hedelmien mausta ja hyödyistä ilman kaloreita ja sokeria.

7. Juusto

Juustot

Älä huoli! Juusto ei ole välttämättä paha asia jos valitset kevyimmät vaihtoehdot. Suositut juustot kuten cheddar ovat kuitenkin tyydyttyneen rasvan lähde.

Tärkeää on, että tiedät kuinka paljon lisäät salaattiisi. Useimmiten on paras jättää juusto pois.

Jos päätät syödä sitä, sinun täytyy varmistaa että se on oikeaa juustoa. Siinä ei pitäisi olla lisäaineita, jotka antavat sille makua ja kaloreita ilman ravitsemuksellista hyötyä.

Suositeltu annoskoko on noin 30 grammaa. Voit käyttää vaikka vaakaa varmistaaksesi, ettet lisää enemmän kuin tarpeellista.

Jos haluat pudottaa painoa, on myös hyvä idea tehdä salaattisi kotona. Ala valmistaa ruokiasi, jotta tiedät mitä syöt. Tämä auttaa sinua myös laskemaan kaloreita.

Yhdistä tämä päivittäiseen liikuntaan. Ja muista: puhu lääkärillesi ennen kuin teet mitään suuria muutoksia rutiiniisi.