Logo image
Logo image

Risiiniöljyn mahdolliset vaarat ja hyödyt

3 minuuttia
Kärsitkö ummetuksesta? Tiesitkö, että risiinöljy voi auttaa sinua? Lue risiiniöljyn mahdollisista vaaroista ja hyödyistä tästä artikkelista.
Risiiniöljyn mahdolliset vaarat ja hyödyt
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Risiiniöljyä uutetaan ricinus communis -siemenistä ja se on luonnollinen vaihtoehto perinteisille lääkkeille. Risiiniöljyllä on monia eri ominaisuuksia ja käyttötapoja. On kuitenkin tärkeää tietää mitkä ovat risiiniöljyn mahdolliset vaarat sen hyötyjen ja käyttötapojen lisäksi.

Tämän luontaishoidon käyttäminen voi vaikuttaa terveyteen melko suuresti joko positiivisella tai negatiivisella tavalla.

Muista: luontaistuotteilla ei yleensä ole sivuvaikutuksia. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että et kärsi sairaudesta, joka tekisi risiiniöljyn käytöstä mahdollisesti vaarallisen sinulle.

Saatat myös pitää: Risiiniöljyn 8 hyötyä terveydelle ja kauneudelle

Risiiniöljy

Ennen kuin kerromme risiiniöljyn mahdollisista vaaroista ja hyödyistä, on tärkeää tarkastella Maailman terveysjärjestön tekemiä raportteja tähän tuotteeseen liittyen. Voit myös löytää lisätietoja aineen kemiallisesta rakenteesta ja siihen liittyvistä lääkkeistä.

Risiiniöljyn käyttötavat ja hyödyt

Tätä öljyä käyttävät ihmiset tekevät niin yleensä selkeä tarkoitus mielessään: helpottaakseen suoliston toimintaa. Se on luonnollinen tapa lievittää ummetusta, oli se sitten satunnaista tai säännöllistä. Sen oikeanlaisessa käytössä on kuitenkin tärkeää pohtia seuraavia asioita:

 • Risiiniöljyä nautitaan aina tyhjään vatsaan, yksittäisinä 25 ml annoksina.
 • Se voidaan sekoittaa maitoon, mehuun tai hiilihappopitoisiin juomiin.
 • Risiiniöljyn vaikutukset alkavat ilmestyä 2-6 tuntia sen ottamisen jälkeen.
Some figure

Ummetuksesta kärsivät ihmiset voivat käyttää risiiniöljyä helpottaakseen suoliston toimintaa.

On tärkeää tietää, että tätä öljyä tulisi ottaa aina ennen aamiaista, eikä koskaan illalla tai yöllä.

Ennen kuin otat risiiniöljyä, mieti tuletko olemaan poissa kotoa. Huolettaako sinua, mikäli suolistosi alkaakin toimia väärään aikaan ja väärässä paikassa? Jos näin on, on parempi käyttää risiiniöljyä sopivampana ajankohtana.

Risiiniöljyn mahdolliset vaarat

Risiiniöljyn ummetusta vastaan taistelevista hyödyistä huolimatta tulee ottaa huomioon joitakin mahdollisia vaaroja. Siten voit ehkäistä tämän luontaishoidon väärinkäyttöä. Seuraavien potilaiden ja sairauksista kärsivien ihmisten ei ole turvallista käyttää risiiniöljyä:

 • Lapset: Alle 12-vuotiaat lapset ovat yliherkkiä tälle öljylle ja heidän ei pitäisi käyttää sitä missään olosuhteissa.
 • Raskaana olevat naiset: Raskaana olevien naisten ei pitäisi käyttää risiiniöljyä, sillä se voi aiheuttaa supistuksia ja ennenaikaisen synnytyksen.
 • Imettävät naiset: Koska vauvat eivät voi käyttää risiiniöljyä, ei äitien pitäisi käyttää sitä aikana jolloin he imettävät, sillä se voi siirtyä rintamaitoon.
 • Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät: Tämän sairauden herkästä luonteesta johtuen risiiniöljy ei ole suositeltava hoitokeino, ei edes ummetusjakson aikana.
 • Suolistotukoksesta kärsivät: Risiiniöljy ei välttämättä lievitä tehokkaasti tätä sairautta ja voi aiheuttaa vakavaa vatsakipua, jos potilaan suolisto on tukossa.
Some figure

Risiiniöljyä ei pitäisi myöskään käyttää silloin, jos potilas kärsii peräpukamista, paksusuolentulehduksesta tai muusta samankaltaisesta ongelmasta. Se johtuu siitä, että kivun lisäksi se voi myös aiheuttaa nestevajetta.

Ei ole myöskään suositeltavaa käyttää risiiniöljyä, mikäli otat diureetteja tai lääkkeitä sydämen rytmihäiriöön tai jos kärsit sydänsairaudesta.

Vinkkejä risiiniöljyn käyttöön

Jos pohdit huolellisesti kaikkia yllä mainittuja asioita, voi risiiniöljy olla mainio tapa lievittää ummetusjaksoja.

Jos sinua kuitenkin epäilyttää, on aina parempi kysyä neuvoa lääkäriltä tai farmaseutilta ennen lääkkeen tai luontaishoidon käytön aloittamista.

Vaikka tämä öljy voikin auttaa helpottamaan suoliston toimintaa, ei ole hyvä olla riippuvainen siitä kaiken aikaa. On siis paras ehkäistä ummetusta alun alkaen syömällä runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sisältäviä ruokia. Älä myöskään unohda sisällyttää fyysistä liikuntaa päivittäisiin rutiineihisi.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Parhaat kasvonaamiot: luonnollisten ainesten teho

Oletko koskaan käyttänyt risiiniöljyä ummetuksen lievittämiseen? Millainen kokemus se oli? Toivomme, että olet oppinut paljon risiiniöljyn vaaroista ja hyödyistä ja että neuvomme auttavat sinua käyttämään tätä luontaishoitoa oikealla tavalla.

Suosittelemme myös, että et koskaan ylitä suositeltua annosta. Yliannostustapauksissa esiintyy oireita, kuten ripulia, akuuttia paksusuolentulehdusta tai vakavaa elektrolyyttivajetta. Sinun tulisikin siis aina muistaa käyttää risiiniöljyä varoen.​


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Agencia española de medicamentos y productos sanitarios. Ficha técnica. Aceite ricino Orravan.
 • Nogueira, B. M., Carrúez, A. J., & Barriga, E. G. Tratamiento de la diarrea y del estreñimiento. FARMACOLOGÍA CLÍNICA Y TERAPÉUTICA MÉDICA, 323.
 • Peiro, P. S., Lucas, M. O., & Tejero, S. S. (2010). Cuidados en el estreñimiento. Medicina naturista4(2), 15-22.
 • Revista Panamericana de Salud Pública. Evaluación de nuevos productos. Información famacológica.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.