Raudan ja kalsiumin merkitys naisten elämässä

Rauta ja kalsium ovat tärkeitä alkuaineita kaikille, mutta naisilla niillä on keskeinen rooli jokaisessa elämänvaiheessa. Kerromme sinulle, mitä kehosi tarvitsee imetyksen, raskauden, kuukautiskierron ja vaihdevuosien aikana.
Raudan ja kalsiumin merkitys naisten elämässä
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 17 marraskuuta, 2022

Naisten tulee hallita rauta- ja kalsiumtasoja eri elämänvaiheissa. Molemmilla on tärkeä rooli, varsinkin fysiologisten ja hormonaalisten muutosten yhteydessä, joista merkittävimmät vaiheet ovat kuukautiset, raskaus, imetys ja vaihdevuodet. Lue lisää raudan ja kalsiumin merkityksestä naisten elämässä.

Ennen kuin otat rauta- ja kalsiumlisiä, on tärkeää tarkistaa ruokavaliosi ja tehdä tarvittavat muutokset. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio auttaa ehkäisemään terveysongelmia.

Ruoan tulee olla ensisijainen raudan ja kalsiumin lähde.

Rauta

Rauta
Rautalisän tulee olla lääketieteellisesti indikoitu. Lisät eivät aina ole hyödyllisiä, eikä niillä aina ole hyödyllisiä vaikutuksia.

Rauta on kehon runsain hivenaine. Kaikesta päivittäin nauttimastamme raudasta vain 10 % imeytyy ja loput poistuvat ulosteen mukana. Päätoiminnot, joihin rauta osallistuu, ovat seuraavat:

  • Hapen kuljettaminen keuhkoista muuhun kehoon
  • Yhteistyö aineenvaihdunnassa, osallistuminen soluenergian saamiseen
  • Muodostaa osan myoglobiinista lihaksissa
  • Edistää entsymaattisia reaktioita

Matala rautataso voi johtaa raudanpuuteanemiaan. Tämäntyyppinen anemia on varsin yleinen, mutta lisäksi tämä raudan puute voi aiheuttaa oireita, kuten väsymystä, heikkoutta, käsien ja jalkojen kylmyyttä sekä päänsärkyä.

Kalsium

Kalsium on yksi tärkeimmistä kivennäisaineista kehossa. Sitä esiintyy luissa ja hampaissa muodostaen yli 99 % niiden rakenteesta.

On havaittu, että kalsiumin määrä kehossa liittyy pituuteen, ei ikään. Tästä syystä kalsiumia kasvaa 20 grammaa jokaista senttimetriä kohti.

Tätä mineraalia voidaan saada kahdesta lähteestä: maitotuotteista ja muista lähteistä, joista jälkimmäinen sisältää kalaa ja kalasäilykkeitä. Riittävän kalsiumtason ylläpitämiseksi asiantuntijat suosittelevat kahvin, alkoholin ja suolan nauttimista kohtuudella, koska joidenkin tutkimusten mukaan liiallinen kofeiinin kulutus ei ole hyväksi luuston terveydelle.

Rauta ja kalsium naisen eri elämänvaiheissa

Raudan ja kalsiumin merkitys: kysy lääkäriltä.

1. Kuukautisten aikana

Jokainen ihminen menettää noin 1 milligramman rautaa päivässä hien ja virtsan muodossa. Kuukautisten aikana menetys lisääntyy 0,5 milligrammalla päivässä. Tästä syystä, jos kuukautisvuotosi on runsasta, saatat joutua ottamaan lisäravinteita.

Kuten edellä mainittiin, kalsiumin tarve liittyy pituuteen. Suositeltu vuorokausiannos kuukautisten aikana on 1 000-1 300 milligrammaa päivässä.

2. Rauta ja kalsium raskauden aikana

Raskauden aikana suositeltu annos on 1 000-1 300 milligrammaa kalsiumia päivässä. Jos äidin kalsiuminsaanti ei ole riittävää, voi tapahtua luuston demineralisaatiota.

Nuorilla äideillä, koska he eivät ole vielä saavuttaneet luumassansa huippua, on vieläkin tärkeämpää valvoa kalsiumin saantia.

3. Imetyksen aikana

Synnytys ja imetys ovat kaksi vaihetta, joissa raudan menetys on merkittävää. Suositeltu päivittäinen kalsiumin annos imetyksen aikana on 1 000-1 300 milligrammaa päivässä. Jos olet imettävä äiti, sinun tulee mukauttaa ruokavaliotasi lisäämällä kalsiumin saantia kompensoidaksesi tämän vaiheen tarpeet.

Muista, että rintamaidon koostumus vaihtelee äidin ravitsemustilan ja vauvan ruokintatavan mukaan.

Raudan ja kalsiumin saanti imettäessä.
Imetys lisää ravintotarpeita, kuten myös raskaus.

4. Rauta ja kalsium vaihdevuosien aikana

Vaihdevuodet on vaihe, joka tuo monia muutoksia naisen elämään. Jos noudatat oikeaa ruokavaliota, voit estää tai viivyttää joitain mahdollisesti ilmeneviä haittoja, kuten:

  • Osteoporoosi
  • Ylipaino
  • Dyslipidemia

Vaihdevuosien aikana kalsiumin määrää on lisättävä, koska luun resorptio lisääntyy ja luun mineraalitiheys vähenee. Tässä vaiheessa on tärkeää ottaa kalsiumlisiä, joiden suositeltu annos on 1 200 milligrammaa kalsiumia ja 800 milligrammaa D-vitamiinia.

Sinun on saatava suositellut päivittäiset rauta- ja kalsiummäärät jokaisessa elämän vaiheessa. Ihanteellinen tapa tehdä tämä on tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio. Olosuhteista riippuen saatat kuitenkin joutua ottamaan lisäravinteita. Ennen kuin alat ottaa niitä itse, kysy neuvoa lääkäriltäsi tai apteekista.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
7 maca-juuren hyötyä naisille
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
7 maca-juuren hyötyä naisille

Maca-juuri on erittäin hyvä luiden terveydelle. Tämä johtuu siitä, että se tarjoaa keholle kalsiumia, joka auttaa taistelemaan osteoporoosia vastaa...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Olivares G, M., & Walter K, T. (2003). CONSECUENCIAS DE LA DEFICIENCIA DE HIERRO. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/s0717-75182003000300002.
  • Peiró, P. S. (2006). Gestación y dieta vegetariana. MEDICINA NATURISTA.
  • Ortega Anta, R. M., González Rodríguez, L. G., Lombán, B. N., Perea Sánchez, J. M., Vizuete, A. A., & López Sobaler, A. M. (2013). Ingesta de calcio y vitamina D en una muestra representativa de mujeres españolas; Problemática específica en menopausia. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2013.28.2.6286

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.