Kalsiumin puutoksen seuraukset

Tässä artikkelissa pääset tutustumaan kalsiumin puutteellisen saannin seurauksiin elimistössä. Tämän mineraalin riittävän saannin turvaaminen voi alentaa eri sairauksien riskiä.
Kalsiumin puutoksen seuraukset
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kalsiumin puutos on ravinnepuutos, joka vaikuttaa haitallisesti terveyteen. Kalsium on yksi runsaimmista mineraaleista ihmiselimistössä, ja sen riittävä saanti on tärkeää turvata ruoan kautta säännöllisesti ja jatkuvasti, jotta emme kärsisi tämän mineraalivajeen haitallisista seurauksista. Mitkä ovat kalsiumin puutoksen seuraukset? Jatka lukemista.

Onneksi monet syömämme tuotteet sisältävät kalsiumia. Monipuolisen ruokavalion noudattaminen turvaa sen riittävän saannin, mutta myös D-vitamiini on tärkeää kalsiumin imeytymisen varmistamiseksi.

Vaikka kalsiumia on runsaasti luonnossa, jotkut ihmiset kärsivät sen puutoksesta. Tässä artikkelissa kerromme, miksi kalsiumin saantia on tärkeää tarkkailla, erityisesti vaihdevuosien aikana.

Kalsiumin puutoksen seuraukset: osteoporoosi

Osteoporoosi on yleinen sairaus vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Se aiheuttaa asteittaista luiden demineralisaatiota, joka lisää murtumien riskiä. Tämä vaikuttaa siitä kärsivän elämäntyyliin.

Kun sairaus on alkanut edetä, sitä on vaikea enää peruuttaa, minkä vuoksi sen ennaltaehkäisy on niin tärkeää. Saatavilla olevilla lääkkeillä ja hoidoilla voidaan yrittää pysäyttää jo syntyneet vauriot, mutta luun korjaaminen on lähes mahdotonta. Kalsiumin puutos aikuisena on potentiaalinen osteoporoosin riskitekijä. Tämän vahvistaa Maturitas -lehdessä julkaistu tutkimus, jossa tämän mineraalin riittävä saanti on yhdistetty osteoporoosin vaikutusten vähentämiseen.

On joka tapauksessa tärkeää pitää silmällä kyseisen ravintoaineen kulutusta, jotta sen määrää ei myöskään ylitetä. Sen liiallinen saanti johtaa munuaiskiviin, minkä vuoksi päivittäisen annoksen ei tulisi olla yli 2 000 milligrammaa.

Kalsiumin syönnin lisäksi suositellaan toistuvaa altistumista auringonvalolle tai valvottua D-vitamiinilisäravinteen käyttöä. Tämä mikroravintoaine osallistuu mineraalien imeytymiseen ja luiden aineenvaihduntaan. Näiden molempien ravintoaineiden käyttö yhdessä auttaa vähentämään luiden murtumariskiä aikuisena, kuten vahvistaa Osteporosis International -lehdessä julkaistu tutkimus.

Kalsiumin puutteellinen saanti voi johtaa luiden haurastumiseen
Osteoporoosi on yleinen tauti vaihdevuosi-iässä, jolloin kalsiumin lisääminen ruokavalioon sen ehkäisemiseksi on avainasia.

Kalsiumin puutos urheilijoilla

Kalsium ei ole merkittävä ravintoaine ainoastaan passiivisille henkilöille, vaan se on erityisen tärkeää myös urheilijan keholle. 

Urheilijoilla elektrolyyttitasapainon varmistamisen lisäksi riittävän kalsiumtason ylläpitäminen elimistössä voi auttaa vähentämään lihaskramppien riskiä. On jopa arveltu, että tämän mineraalin turvaaminen voisi auttaa vähentämään jalkakramppeja myös raskaana olevilla naisilla.

Journal of Research in Medicinal Scienceslehdessä julkaistu tutkimus ei kuitenkaan ole löytänyt näiden väliltä mitään selkeää yhteyttä. Mahdollista yhteyttä on arveltu siksi, että kalsium osallistuu sekä hermosolujen että lihassolujen aineenvaihduntaan.

Kalsium osallistuu hermoimpulssien johtumiseen. Tämän mineraalin liiallinen menetys urheilijoilla hikoilun kautta voi vaikuttaa haitallisesti lihasten supistumiseen ja urheilusuoritukseen. Tästä syystä on tärkeää turvata elektrolyyttitasapaino juomalla mineraalipitoisia juomia urheillessa, erityisesti korkeissa lämpötiloissa.

Kalsiumin puutoksen seuraukset: lihasten nykiminen

Yksi kalsiumin puutteellisen saannin oireista on faskikulaatio eli elohiiri. Nämä ovat lihassupisteluja, jotka on nähtävissä ihon alla.

Ne ovat spontaaneja ja tahdosta riippumattomia. Ne eivät ole haitallisia eikä niistä pidä huolestua.

Tietyissä olosuhteissa toistuvakaan elohiiri ei vaadi lääkärikäyntiä. Sen sijaan esimerkiksi raskaana olevilla naisilla tai korkeasta verenpaineesta kärsivillä ihmisillä tämän oireen taustalla voi piillä valtava verenkiertoon liittyvä ongelma. Kyseessä ei ole hätätapaus, mutta lääkäri saattaa ohjata verikokeisiin ongelman selvittämiseksi.

Kalsiumin puutoksen seuraukset näkyvät lihaskramppeina
Kalsiumin puute voi aiheuttaa lihaskramppeja, erityisesti urheilijoilla.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Hoida ja ehkäise lihaskramppeja kotikeinoin

Turvaa kalsiumin riittävä saanti

Kalsiumvajeen välttämiseksi on tärkeää säädellä kalsiumin määrää ruokavaliossa. Tehokas keino on syödä usein pähkinöitä, vihreitä lehtivihanneksia ja maitotuotteita.

On tärkeää muistaa myös riittävä D-vitamiinin saanti kalsiumin imeytymisen parantamiseksi. D-vitamiinituotantoa voi tehostaa ottamalla toistuvasti mutta turvallisesti aurinkoa, ja sitä saa myös syömällä rasvaista kalaa, kananmunia sekä D-vitaminoituja maitotuotteita.

Epäiltäessä D-vitamiinin puutosta tarvitaan lääkärin arviota mahdollisesta lisäravinteen tarpeesta. D-vitamiinin puute voi lisätä sairauksien riskiä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Kalsiumin puutoksen pitkän aikavälin seuraukset

Yksi merkittävimmistä kalsiumin puutteen komplikaatioista on osteoporoosi. Vaikka naisilla on suurempi riski sairastua siihen, sitä voidaan todeta myös miehillä. Riskin alentamiseksi on tärkeää syödä kalsiumpitoisia ruoka-aineita sekä pitää silmällä myös D-vitamiinitasoa. Hyvä keino tämän sairauden ehkäisemiseksi on syödä vihanneksia ja maitotuotteita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
  • Morente Martínez, Jordi. “Etiología de los calambres asociados a la práctica deportiva.” (2019).
  • Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta analysis from the national osteoporosis foundation. Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
  • Mansouri A., Mirghafourvand M., Charandabi Alizadeh SM., Najafi M., The effect of vitamin D and calcium plus vitamin D on leg cramps in pregnant women: a randomized controlled trial. J Res Med Sci, 2017.
  • Sánchez, Ariel, et al. “Tratamiento de la osteoporosis.” REVISTA ARGENTINA DE MEDICINA 7.3 (2019): 174-186.
  • Sánchez, Jorge Manuel Balestena, and Dorayma Machín Carballo. “Variaciones de los niveles de calcio y otros parámetros bioquímicos en la enfermedad hipertensiva gestacional grave.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 44.4 (2019).
  • Varsavsky, Mariela, et al. “Recomendaciones de vitamina D para la población general.” Endocrinología, Diabetes y Nutrición 64 (2017): 7-14.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.