Logo image
Logo image

Mitä kuukupista on hyvä tietää

3 minuuttia
Toisin kuin tamponit, joita myös käytetään sisäisesti, kuukuppi ei ime verta itseensä, vaan kerää sen säiliöön. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä kuukupista tulisi tietää.
Mitä kuukupista on hyvä tietää
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Kuukuppi on luonnollinen vaihtoehto tamponeille ja siteille, ja sitä voi käyttää huoletta jopa 12 tuntia putkeen. Yhä useampi nainen valitsee kuukautissuojakseen kuukupin, sillä he kaipaavat suurempaa mukavuutta kuukautisten aikana. Kerromme nyt, mitä kuukupista on hyvä tietää.

Mikä on kuukuppi?

Kuukuppi on silikoninen säiliö, joka työnnetään emättimeen tamponin tavoin kuukautisten aikana. Se mukautuu siellä emättimen seinämiin.

Toisin kuin tamponit, joita myös käytetään sisäisesti, kuukuppi ei ime verta itseensä, vaan vuoto kerääntyy säiliön sisään.

Kuukuppia voi käyttää tyhjentämättä jopa 12 tuntia putkeen. Sitä käyttämällä pääsee eroon hajuista, ohivuodoista ja huolista. Joissakin kuukupeissa on asetin, joka helpottaa käyttöä entisestään.

Some figure
Kuukuppi kiinnostaa tuhansia naisia ympäri maailmaa. Se on mukava, turvallinen ja ympäristöystävällinen kuukautissuoja.

Onko kuukuppeja erikokoisia?

Useimmat kuukuppimerkit tulevat kahdessa tai useammassa koossa.

Pieni kuukuppi

Tämä sopii alle 25-vuotiaille naisille, jotka eivät ole synnyttäneet alakautta. Se sopii myös matalatehoista liikuntaa kuten joogaa tai pilatesta harrastaville.

Iso kuukuppi

Tämän kokoinen kuukuppi sopii kaikille yli 25-vuotiaille naisille, jotka ovat synnyttäneet alateitse. Se sopii myös runsaisiin kuukautisiin ja henkilöille, joilla on kookas ruumiinrakenne.

Jos harrastat säännöllisesti yleisurheilua, lentopalloa tai jatkuvaa hyppimistä edellyttäviä lajeja, kuten tennistä ja aerobicia, iso kuukuppi sopii sinulle. Syynä on se, että tällaiset urheilulajit yleensä heikentävät lantionpohjan lihaksia.

Lue myös: Mistä kuukautiskrampit johtuvat?

Miten kuukuppi pidetään hyvässä kunnossa?

Kuukuppi tarvitsee erityistä huoltoa, jotta se kestäisi pidempään hyvässä kunnossa ja sen työntäminen kehoon olisi turvallista.

1. Miten kuukuppia säilytetään

Monien kuukuppien mukana tulee puuvillapussi säilytystä varten. Puuvilla on materiaali, joka voi olla kosketuksissa kuukuppiin, sillä se antaa kuukupin hengittää kunnolla.

Sitä tulisi kuitenkin säilyttää viileässä, kuivassa paikassa keskilämpötilassa, jotta sen materiaali pysyy moitteettomassa kunnossa. Kun kuukautiset ovat ohi, voit steriloida sen ja säilyttää sitä mukana tulleessa puuvillapussissa (tai rasiassa) seuraaviin kuukautisiin asti.

Some figure
Kuukupin pitäminen hyvässä kunnossa voi pitkittää sen käyttöikää. Ne kestävät monissa tapauksissa jopa 10 vuotta.

2. Miten kuukuppia käytetään

Kun otat kuukupin käyttöön ensimmäistä kertaa, sen asettaminen ja pois ottaminen saattaa tuntua hankalalta. Se vaatii kuitenkin vain aikaa ja kärsivällisyyttä.

Sinun tulisi pysyä rentona, taittaa kuppi sormillasi ja sitten asettaa se paikalleen. Näin kuppi avautuu emättimen sisällä ja kerää kuukautisvuodon.

Kun haluat poistaa kupin, tartu siihen vain sormillasi ja vedä ulos. Jos kärsit emättimen kuivuudesta, kupin laittaminen tai poistaminen saattaa olla epämukavaa. Tätä voi kuitenkin lievittää käyttämällä liukastetta riittävän usein.

3. Miten kuukuppi puhdistetaan

Poista kuukuppi vetämällä päästä, kunnes se tulee ulos riittävän pitkälle niin, että pystyt tarttumaan siihen läikyttämättä sisältöä. Voit sitten tyhjentää sisällön pönttöön, puhdistaa kupin vedellä tai pyyhkeellä ja laittaa takaisin emättimeen.

Mitkä ovat kuukupin käytön hyödyt?

Kuukupin käytön yksi hyöty on se, että se ei vaikuta emättimen pH-arvoon. Se on myös mukava käyttää, sillä sitä voi pitää jopa 12 tuntia putkeen. Se saattaa tuntua kalliilta ostokselta, mutta saat sijoittamasi rahat takaisin muutamassa kuukaudessa – se tulee lopulta edullisemmaksi kuin siteet ja tamponit, ja se voi kestää jopa 10 vuotta.

Kuukuppiin ei liity infektioriskiä, sillä lääketieteellinen silikoni on inerttiä. Bakteerit eivät siis kerry siihen. Toinen hyöty on kupin ympäristöystävällisyys: se on ekologinen, ja sen käyttö synnyttää vähemmän jätettä kuin monet muut kuukautissuojat.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Mistä johtuu kuukautisten aikana ilmenevä akne?

Mitä kuukupista on hyvä tietää: yhteenveto

Kuukuppi on miellyttävä, turvallinen, ympäristöystävällinen ja uudenaikainen kuukautissuoja, joka kestää hyvällä hoidolla käytössä jopa 10 vuotta. Se on hyvä vaihtoehto perinteisille kuukautissuojille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Felitti, K. (2017). Cíclica y la copa menstrual argentina. Revista de Ciencias Sociales y Humanas Del Instituto de Investigaciones Socio-Económicas.
  • Barranco Castillo, E., Ocón Hernández, O., Irribarne, L., & Jiménez Díaz, I. (2016). La copa menstrual y su papel en la detección de tóxicos en la regla. MYS.
  • Mihm, M., Gangooly, S., & Muttukrishna, S. (2011). The normal menstrual cycle in women. Animal Reproduction Science. https://doi.org/10.1016/j.anireprosci.2010.08.030

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.