Logo image
Logo image

Siteet ja tamponit: epämukavia ja vaarallisia

2 minuuttia
Siteet ja tamponit: epämukavia ja vaarallisia
Viimeisin päivitys: 22 helmikuuta, 2019

Tiesitkö, että elämänsä aikana nainen voi käyttää lähes 12 000 tamponia tai sidettä? Terveyssiteiden keksiminen oli todellinen läpimurto, koska kangassiteiden peseminen oli aikamoinen päänsärky. Tämän jälkeen keksittiin tamponit, joita pidettiin paljon mukavampina kuin siteitä, vaikka on olemassa vielä nykypäivänäkin naisia, jotka kieltäytyvät käyttämästä niitä.

On kuitenkin tärkeää, että tiedämme niiden vaikutukset terveydellemme.

Ovatko siteet ja tamponit turvallisia terveydelle?

Terveyssiteet ja tamponit voivat aiheuttaa ärsytystä. Muutaman viime vuoden aikana niistä on tullut erittäin hienostuneita ja niihin on lisätty hajusteita ja hajuja estäviä systeemejä, jotka on saatu aikaan sellaisten materiaalien yhdistelmällä, joilla on kyky poistaa huonoja hajuja. Jotkut jopa sisältävät geeliä, joka kiinteyttää vuotoa ja joskus estävätkin vuodon.

Tamponit sisältävät myös kemikaaleja. Sinun tulee tietää, että nämä kaksi tuotetta on tehty selluloosasta, jota tulee puusta. Sen alkuperän johdosta materiaali ei ole luonnostaan väriltään valkoista, minkä vuoksi näiden tuotteiden täytyy käydä läpi kloorikäsittelyjä, jotta ne saadaan näyttämään puuvillalta.

Kaikki nämä ainesosat aiheuttavat allergiareaktioita aiheuttaen voimakasta ärsytystä tällä herkällä alueella. Tamponit aiheuttavat vaginan kuivuutta, minkä vuoksi ne luovat paljon mahdollisuuksia tulehduksille, joka aiheutuu kuukautisvuodon hajotessa, kun se muhii useita tuntia tässä selluloosassa.

Mitä sitten käyttää?

Ihanteellisesti sinun tulisi käyttää tuotteita, joita ei ole hajustettu ja jotka ovat 100 % puuvillaa. Tällaisia on kuitenkin vaikea löytää, koska orgaanisia siteitä ja tamponeita ei mainosteta kovin paljon. On olemassa kuitenkin toinenkin vaihtoehto, joka on ratkaisu tähän ongelmaan: kuukuppi. Se on orgaaninen, hygieeninen ja edullinen.

Mikä on “kuukuppi”?

Some figure

Vagina- tai kuukuppi ei ole uusi keksintö (niitä on ollut olemassa jo vuodesta 1930), mutta sen muotoilua on parannettu vuosien saatossa. Tämä tuote sopii täydellisesti emättimeen, se on mukava ja se ei päästä tippaakaan nestettä karkaamaan, mikä tekee siitä erittäin luotettavan. Voit käyttää sitä jopa 12 tuntia keskeytyksettä. Se ei aiheuta minkäänlaisia allergisia reaktioita, minkä vuoksi se on täydellinen herkälle iholle.

Kuukuppia käytetään sisäisesti ja naiset, jotka ovat käyttäneet sitä vakuuttavat, että se on erittäin mukava eivätkä he voisi vaihtaa sitä mihinkään muuhun tuotteeseen, olipa se kuinka orgaaninen tahansa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wiebe, E. R., & Trouton, K. J. (2012). Does using tampons or menstrual cups increase early IUD expulsion rates? Contraception. https://doi.org/10.1016/j.contraception.2011.12.002

  • Scialli, A. R. (2001). Tampons, dioxins, and endometriosis. Reproductive Toxicology. https://doi.org/10.1016/S0890-6238(01)00134-4

  • Shands, K. N., Schmid, G. P., Dan, B. B., Blum, D., Guidotti, R. J., Hargrett, N. T., … Fraser, D. W. (1980). Toxic-shock syndrome in menstruating women: association with tampon use and Staphylococcus aureus and clinical features in 52 cases. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJM198012183032502


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.