Logo image
Logo image

Ratatouille: ranskalainen pataruoka

3 minuuttia
Tässä artikkelissa opetamme valmistamaan ratatouillea, ranskalaista vihannespataa. Siinä on runsaasti laadukkaita antioksidantteja.
Ratatouille: ranskalainen pataruoka
Viimeisin päivitys: 11 tammikuuta, 2023

Ratatouille on ranskalainen ruokalaji, joka sisältää runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja. Se on valmistettu vihanneksista ja se on erittäin helppo tehdä itse kotona. Tässä artikkelissa kerromme miten voit valmistaa sen ja nauttia sen erinomaisista aistinvaraisista ja ravitsemuksellisista ominaisuuksista. Ratatouillen valmistaminen vie vain hetken.

Ennen kuin aloitamme on syytä mainita, että useimmat ravitsemusasiantuntijat suosittelevat kasviperäisten elintarvikkeiden säännöllistä sisällyttämistä ruokavalioon. Nämä sisältävät monia laadukkaita yhdisteitä, jotka edistävät parempaa terveyttä ja jaksamista. Hedelmiä ja vihanneksia tulee syödä vähintään 3 annosta päivässä.

Ratatouille-reseptimme ainekset

Jos haluat valmistaa tätä ranskalaista pataruokaa, hanki seuraavat ainekset:

Some figure
Lisää vihanneksia päivittäiseen ruokavalioosi hyötyäksesi niiden ravintoaineista.

Lue myös: Kuinka pestä hedelmät ja vihannekset koronaviruspandemian aikana

Valmistusohjeet:

 1. Kuori valkosipuli ja sipuli sekä leikkaa ne sitten erittäin ohuiksi viipaleiksi.
 2. Pese sitten tomaatit ja leikkaa ne.
 3. Leikkaa paprikat, munakoiso ja kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi.
 4. Kun vihannekset ovat valmiita, lämmitä ekstra-neitsytoliiviöljy kattilassa keskilämmöllä.
 5. Kun olet valmis, kuullota sipulia ja valkosipulia noin 5 minuuttia jatkuvasti sekoittaen.
 6. Ajan kuluttua ota kattila pois lämmöltä. Laita valkosipuli ja sipuli sivuun.
 7. Kuumenna öljyä toisessa pannussa, jotta kasvikset kypsennetään yksitellen. Ensin munakoisot, mausta ne suolalla ja pippurilla antamaan niille makua. Kun ne ovat valmiita, lisää ne pannulle sipulin ja valkosipulin kanssa.
 8. Kypsennä sitten paprikat pannulla ja lopuksi kesäkurpitsa ja tomaatit.
 9. Sekoita seuraavaksi kasvikset kattilassa ja lisää laakerinlehdet, timjami ja rosmariini.
 10. Kuumenna tätä valmistetta keskilämmöllä ja keitä vielä 10 minuuttia.
 11. Tämän ajan kuluttua lisää suolaa maun mukaan ja tarjoile. Sitä voi syödä kylmänä, vaikka se maistuu parhaiten juuri valmistettuna.

Ratatouillen edut

Ratatouillen sisällyttämisellä tasapainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon on monia terveyshyötyjä. Tämä johtuu siitä, että se on ruokalaji, joka tiivistää huomattavan määrän fytokemikaaleja, joilla on antioksidanttikapasiteetti.

Nämä elementit auttavat neutraloimaan vapaiden radikaalien muodostumista ja niiden myöhempää kertymistä kehon kudoksiin. Tämän vaikutuksen on osoitettu auttavan estämään monimutkaisia ​​patologioita.

Lisäksi vihannekset ovat C-vitamiinin lähde. Se on aine, jolla on monia erilaisia ​​tehtäviä ihmiskehossa. Niiden joukossa sen osallistuminen immuunijärjestelmään erottuu. Nutrients -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämän vitamiinin pitoisuuksien ylläpitäminen riittävällä tasolla vähentää tartuntatautien ilmaantuvuutta.

On myös huomattava, että ratatouille on kuidun lähde. Tämä on elementti, jota suolisto ei pysty sulattamaan, mutta voi käydä ruoansulatuskanavan sisällä. On näyttöä siitä, että sen säännöllinen käyttö parantaa suoliston terveyttä ja hyödyttää siellä asuvia mikrobeja. Itse asiassa se lisää ruuansulatuselimistössä asuvien mikro-organismien tiheyttä.

Useimmissa tapauksissa emme saa tarpeeksi kuituja päivittäisestä ruokavaliostamme. Meidän tulisi syödä noin 25 grammaa kuituja joka päivä, mutta tätä ei aina saavuteta. Kasvisten lisääminen ruokavalioon auttaa kattamaan päivittäiset tarpeet. Tällä tavoin kehosi sisäinen toiminta paranee ja tulehdustasot laskevat.

Valmista ratatouille kotona

Some figure
Ratatouille on maukas ja terveellinen ruokalaji, jonka avulla voit helposti sisällyttää vihanneksia osaksi koko perheen ruokavaliota.

Lue myös: Mitä vihanneksia on suositeltavaa syödä?

Kuten olet nähnyt, ratatouillen valmistaminen kotona on erittäin helppoa. Se on yksi ranskalaisen keittiön kuuluisimmista ruoista, ja se sisältää runsaasti laadukkaita ravintoaineita. Sitä voidaan tarjoilla sellaisenaan tai lihan ja kalan lisukkeena, mikä parantaa antioksidanttien ja vitamiinien saantia. Se on terveellinen ruokalaji.

Lopuksi lempeä muistutus siitä, että kun on kyse terveyden parantamisesta, ei riitä, että pidät huolta vain ruokavaliostasi. On välttämätöntä edistää terveellisiä elämäntapoja kokonaisuutena. Liikuntaa tulee harrastaa säännöllisesti ja kiinnittää erityistä huomiota lihastyöhön. Tämä varmistaa homeostaasin kehosi sisäisessä toiminnassa sekä hyvän hormonituotannon.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.