Rakastin sinua, kunnes omanarvontuntoni sanoi "nyt riittää"

Kaikissa ihmissuhteissa, myös parisuhteessa, meidän on kunnioitettava itseämme, samalla tavalla kuin kunnioittaisimme jotakuta toista.
Rakastin sinua, kunnes omanarvontuntoni sanoi "nyt riittää"

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Omanarvontunto on henkilökohtainen, henkinen raja, joka toimii psyykkisenä suojakilpenä. Tämän rajan ansiosta sekä parisuhteemme että muut ihmissuhteemme ovat terveempiä ja tasapainoisempia – riippuen tietysti siitä, mihin rajan asetamme.

Läheisissä ihmissuhteissa omanarvontunto ei muutu eikä tee myönnytyksiä. Sillä hetkellä kun alamme antaa periksi muille ihmisille, tämä poikkeuksellinen ja arvokas kilpi alkaa murtua. Jos pysähdyt hetkeksi miettimään asiaa, tajuat varmasti, ettet ole kovinkaan usein pohtinut tätä henkilökohtaista ja tärkeää ulottuvuutta elämässäsi.

Meillä ei ole tapana ajatella sitä ensinnäkään siksi, että meidät on kasvatettu uskomaan, että jos rakastamme jotakuta, meidän tulisi antaa hänelle kaikkemme odottamatta mitään takaisin.

Toisinaan on hyvin vaikea erottaa toisistaan aitoa vastarakkautta ja henkistä manipulaatiota. Tämä on tärkeä pitää mielessä omanarvontunnon säilyttämiseksi.

Tänään haluaisimme kutsua sinut pohtimaan tätä tärkeää aihetta.

Omanarvontunto on kunnioitusta itseäsi kohtaan

omanarvontunto on tärkeää parisuhteessa

“Rakastin sinua, kunnes omanarvontuntoni sanoi “riittää!” Jos koskaan olet tuntenut tällä tavalla, niin muistat varmasti sen prosessin, joka sai sinut tajuamaan sen, että joskus rakkaudellakin on rajat, ja näitä rajoja kutsutaan omanarvontunnoksi.

Omanarvontunto ja itsetunto

Läheisemme auttavat itsetuntomme rakentamisessa koko elämämme ajan. Kasvatustavalla on ilman muuta suuri vaikutus itsetuntoon, mutta usko tai älä, se ei ole ratkaiseva tekijä.

Me kaikki käymme läpi kokemuksia, jotka ajan myötä voivat heikentää näitä sisäisiä puolustusmekanismeja.

 • Työ, joka rikkoo oikeuksiasi
 • Monimutkainen läheinen ihmissuhde
 • Onnettomuus, traumaattinen menetys, petos…

Monet tilanteet voivat vaikuttaa negatiivisesti itsetuntoomme, vaikka joskus luulemmekin olevamme vahingoittumattomia. Joskus uskomme, ettei mikään voi kaataa meitä ja että pystymme mihin vain. Me uskomme näin kuitenkin vain siitä syystä, että olemme mukavuusalueellamme.

Kun ulkopuolellamme olevat asiat saavat meidät menettämään otteen itsekontrollin tunteesta, menetämme kaiken.

tytön omanarvontunto

Hyppääminen sokeasti ihmissuhteisiin

Tiedämme antavamme sydämemme toisille vapaasti. Teemme näitä hyppyjä tuntemattomaan, koska haluamme tehdä niin ja koska koemme, että se on meille sillä hetkellä oikea teko. Tämä on täysin ymmärrettävää, kunhan emme uhraa samalla omanarvontuntoamme.

Joskus emme näe rajoja läheisissä ihmissuhteissa. Annamme kaiken odottamatta mitään takaisin. Mikä tahansa vaivannäkö auttaa tekemään suhteesta onnellisemman kummallekin osapuolelle…

Kunnes yhtenä päivänä tulemme tietoisiksi sisällämme olevasta ammottavasta tyhjyydestä. Se ei johdu siitä, että jokin yksittäinen asia olisi mennyt pieleen, vaan kaikki on sekaisin. Suhteessa ei ole harmoniaa, ja kaikki energia ja vaivannäkö suuntautuu vain toista osapuolta kohtaan.

Kun toinen kuvainnollisesti nauttii hyvästä pihvistä, toinen yrittää koostaa ateriaa murusista. Ja tämä jälkimmäinen henkilö olet sinä. Elämässämme on hetkiä, jolloin on kannattavaakin olla rohkea ja ottaa riskejä. Pidä kuitenkin mielessä, mitä sinulla on panoksena: itsetuntosi, omanarvontuntosi ja oikeutesi olla onnellinen.

Sillä hetkellä, kun jokin näistä joutuu uhan alle, on aika tehdä päätöksiä.

Ajatuksesi antavat sinulle voimaa

Kun löydät itsesi psyykkisesti vaikeasta tilanteesta ja sinun täytyy vahvistaa omanarvontuntoasi, toista nämä kolme lausetta. Pohtimalla näitä sanoja voit sisäistää joukon ajatuksia, jotka herättävät kaksi erittäin tärkeää tunnetta sisälläsi: rohkeuden ja urheuden.

Tässä ne ovat:

 • Kukaan ei voi, eikä kenenkään tulisi kertoa minulle, kuinka minun pitäisi elää elämääni tai olla onnellinen.
 • Kukaan minua aidosti rakastava ihminen ei koskaan manipuloi tai uhkaile minua.
 • Hyvä kumppani vahvistaa itsetuntoani, ei koskaan tuhoa sitä.
 • Jokainen, joka rakastaa minua, välittää minusta joka päivä.
 • Yhdessä asuminen vaatii sitä, että osaa toimia yhdessä tiiminä. Pelkästään itseään ajatteleva henkilö ei osaa elää toisen ihmisen kanssa.
 • Minulla on oikeus ilmaista ajatukseni ja sanoa tai olla sanomatta mitä ikinä tahdon.
 • Kieltäytyminen jostakin asiasta ei ole itsekäs teko: se on omanarvontunnon puolustamista.
 • Ansaitsen saada rakkautta.
omanarvontunto on tärkeää parisuhteessa
 • Tosirakkaus alkaa itsensä rakastamisella. Jos kaikki ympärilläni saavat minut tuntemaan oloni arvottomaksi, se tarkoittaa sitä, että jokin on pielessä ja että minun on tehtävä asialle jotakin.
 • Olen kykenevä ottamaan ja aion ottaa oman todellisuuteni hallintaani. Minun ei tarvitse alistua toisten ihmisten haluille ja toiveille.
 • Minun ei ole pakko toimia kuten kaikki muutkin tai miellyttää jokaista.
 • Olen kaunis, vahva ja rohkea ihminen, jolla on aivan yhtä suuri oikeus onneen kuin kenellä tahansa muullakin. Minä yksin olen oman elämäni ja halujeni arkkitehti.
 • Puolustan ennen kaikkea ihmisiä, joita rakastan. Pyydän myös minua rakastavia ihmisiä kunnioittamaan, puolustamaan ja arvostamaan minua ansaitsemallani tavalla.

Lopuksi: omanarvontunto on erittäin tärkeä aihe, joka ansaitsee enemmän huomiota. Se tuo meille onnea, jota kaikkien pitäisi kokea joka päivä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.