Logo image
Logo image

Opi rakastaa itseäsi jotta voit rakastaa toista

3 minuuttia
Ennen kuin voit olla onnellinen ja antaa itsestäsi parasta niille, joita rakastat, sinun täytyy rakastaa itseäsi. Sinun täytyy myös tulla elämäsi tärkeimmäksi ihmiseksi.
Opi rakastaa itseäsi jotta voit rakastaa toista
Viimeisin päivitys: 26 huhtikuuta, 2019

Osaatko rakastaa itseäsi? Minua oli opetettu rakastumaan toisiin, mutta kukaan ei ollut kertonut minulle, että ensin minun tulisi rakastaa itse itseäni.

Osaatko rakastaa itseäsi? Minulle sanottiin, että jokainen löytäisi sielunkumppanin, joka tekisi onnelliseksi ja kokonaiseksi. Kukaan ei kuitenkaan ollut sanonut, että minun tulisi ensin oppia rakastamaan itseäni, jos haluaisin rakastaa toista ihmistä.

Kaikki meistä ovat joskus tulleet petetyiksi ihastumisen jälkeen, ja yllättävää kyllä näin voi tapahtua siksi, että emme ensin opettele rakastamaan itse itseämme.

Nyt sitten sinulla saattaa herätä mielessäsi tämä kysymys: voiko rakastua toiseen ihmiseen, jos ei osaa rakastaa itseään?

Kuinka rakastaa omaa itseäsi?

Etkö usko, että pystyisit elämään ilman sitä ihmistä, jota koet rakastavasi aivan äärimmäisen paljon? Luuletko, että jos yrittäisit elää ilman häntä, maailma hajoaisi?

Jos ajatuksesi ovat tällaisia, sinun tulisi ymmärtää yksi tärkeä asia: ainoa ihminen, jota ilman et voi elää, olet sinä itse.

Some figure

Ihmisillä tuppaa olemaan lähes häiritsevä itsetunnon puute, joka johtaa meidät hakemaan turvaa sellaisesta rakkaudesta, joka tulee toisten suunnalta. Sen sijaan, että tämä rakkaus olisi jotakin positiivista, se voi johtaa tunnetason riippuvuuden aiheuttamiin ongelmiin.

On kaunis asia rakastaa toista niin paljon, että elämästäsi tulee merkityksetöntä ilman kyseistä ihmistä. Sinun tulee kuitenkin tietää, että se ihminen, jota sinun aivan ensimmäiseksi pitää oppia rakastamaan, olet sinä itse.

Jos et voi rakastaa itseäsi tai luottaa itseesi, kuinka voit tehdä sen toisten kanssa?

Olet epäilemättä joskus tuntenut itsesi yksinäiseksi tai pelokkaaksi. Olet ehkä kaiken aiemmin oppimasi ulkopuolella, ja opettelet rakastamaan siten, kuin sinun oikeasti kannattaisi rakastaa.

Aloita omasta itsestäsi, ja rakasta vasta sitten muita. Haluamme siis tehdä hyvin selväksi, että se ainoa ihminen, jota ilman et voi elää, olet sinä itse.

Uskaltaa rakastaa itseäsi on ensimmäinen askel

Ehkäpä mietit nyt, kuinka voi olla mahdollista rakastua omaan itseensä. Kukaan ei tällöin ole opettanut sinulle, kuinka tämä tapahtuu, ja totuus on, että se voikin olla hyvin vaikea asia saavuttaa. Se ei kuitenkaan ole mahdotonta. Toivomme, että tässä artikkelissa antamamme vinkit auttavat sinua rakastamaan itseäsi hiukan enemmän.

Muista, että tässä asiassa on kyse sinusta itsestäsi enemmän kuin mistään muusta.

Some figure

Älä pelkää yksinoloa

On helppoa kokea itsensä perusteettomasti yksinoloa pelkääväksi, sillä meille on opetettu, että yksinolo on merkki siitä, ettei ole onnellinen. Jos et kuitenkaan voi olla onnellinen yksinäsi, sinulla on selkeä ongelma.

Onko se silti totta, että yksin ei voi olla onnellinen, vai onko kyseessä vain asia, jonka toiset ovat meille opettaneet?

Käytä yksinolosi hyödyksesi, jotta voisit omistaa aikaa vain ja ainoastaan itsellesi. Tulet oppimaan paljon: itsetuntosi tulee kasvamaan, tulet luottamaan itseesi enemmän ja tulet oppimaan rakastamaan itseäsi ehdoitta.

Älä siis heitä yksinoloasi hukkaan, sillä se mahdollistaa oman itsesi löytämisen. Ja kuten jo olemme kertoneetkin, tällöin pystyt oppimaan rakastamaan itseäsi.

Jätä syrjään ulkoiset asiat

Itsesi rakastamisessa on kyse ulkoisten tekijöiden hylkäämisestä. Jos olet huolissasi siitä, miltä toisten silmissä näytät, saattaa tuloksena olla itsevarmuuteen liittyviä ongelmia. Muista siis se, kuka olet ja mitä haluat, etkä tule välittämään siitä, mitä muut sanovat.

Pidä huolta ystävistäsi

Joskus käy niin, että kun olet parisuhteessa, jätät sivuun ystäväsi. Tämä on kuitenkin virhe, jota ei kannattaisi koskaan tehdä. Seurustelukumppanit tulevat ja menevät, mutta ystävät – jos heistä välität – ovat ikuisia.

Älä siis arvosta romanttista rakkautta enempää kuin ystävyyttä.

Kun osaat rakastaa itseäsi ja arvostat itseäsi, tulet ymmärtämään, että voit olla onnellinen ilman, että rinnallasi olisi toinen ihminen. Tulet näkemään, että elämäsi ei ala eikä lopu suhteestasi riippuen.

Sinulla voi olla ystäviä, jotka eivät koskaan tule pettämään sinua, ja joihin voit luottaaNämä ovat todellakin niitä ihmisiä, joista sinun tulisi olla kiitollinen.

Some figure

Älä luovu kaikesta toisten ihmisten vuoksi

Tee kaikki itsesi vuoksi, mutta älä kaikkea toisten vuoksi. Sinä olet se, jolla on sinulle todella väliä, ja sinun tulee mennä eteenpäin elämässäsi saavuttaen omat tavoitteesi niin, että luotat, arvostat, kunnioitat ja voit rakastaa itseäsi.

Älä koskaan päästä irti kaikesta jonkun toisen ihmisen vuoksi, sillä tämä johtaa vain kärsimykseen.

Kaikki neuvomme huomioon ottaen, saatat nyt ajatella kyseen olevan itsekkyydestä. Mutta itse asiassa ohjeidemme mukaan toimiessamme olet antelias – tarvitset vain hiukan aikaa itsellesi.

Aina kun nämä ajatukset katoavat mielestäsi, palauta muistiisi tämä lause: “Mitä enemmän rakastun sinuun, sitä enemmän voin rakastaa itseäni.” Tällä tavoin voit todella rakastaa toisia ihmisiä niin, että olet itse onnellinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Lipner, J. (2005). Love. In Fields of Faith: Theology and Religious Studies for the Twenty-First Century. https://doi.org/10.1017/CBO9780511488405.007

Sternberg, R. J. (2004). A triangular theory of love. In Close Relationships: Key Readings. https://doi.org/10.4324/9780203311851


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.