Suurin synti on olla olematta onnellinen

Ahneus, kateus, ylpeys, itsekkyys… Kaikkia näitä voi luonnehtia kamaliksi synneiksi, mutta ei ole olemassa suurempaa syntiä kuin olla olematta onnellinen. Elämä on liian lyhyt liialliseen varovaisuuteen, kärsimiseen, valittamiseen ja onnettomana olemiseen. 

Jää sinun harteillesi päättää mitä teet ajallasi, jonka olet saanut. Mieti pitkään ja hartaasti haluatko vuosiesi olevan kaunis tarina rakkaudesta, ystävyydestä ja haasteiden ylittämisestä vai haluatko sen olevan merellinen kyyneleitä ja jatkuvaa kärsimystä.

Aina ei voi olla onnellinen – mutta lähes aina voi

Ei kannata olla kyyninen, muttei myöskään naiivi. Et ehkä voi olla onnellinen jokaisen päivän jokaisena tuntina, sillä elämässämme tulee aina olemaan asioita, jotka tapahtuvat ympärillämme häiriten tyyneyttämme, hyvää ilmapiiriä ja elämää yleensäkin. Tämä on itsestäänselvää.

Siitä huolimatta voimme luoda tasapainon, joka kallistuu onnellisuuden puoleen.

Puntaroi menneisyyttäsi. Mieti tarkkaan kaikkia elämäsi elettyjä vuosia aina ensimmäisestä tietoisuutesi hetkestä nykypäivään asti. Mitä näet?

nainenjaperhoset

On olemassa monia asioita, joita voit arvostaa, kun luot huolellisen tasapainon elämääsi. Jos lopputulos kuitenkin on se, että olet ollut onnellinen huolimatta vaikeista ja kovista ajoista, tragedioista ja suruista ja jopa haasteista ja sekaannuksista, otat todennäköisesti elämästäsi kaiken irti.

Saatat kuitenkin nähdä asiat sillä tavalla, että sinulle sattuneet tragediat painavat sinua alas kuin todellinen paino harteilla, etkä kykene nousemaan ylös. Lisäksi sinun on vaikea nähdä tulevaisuutta ja elämäsi tuntuu pelkältä kyynelten mereltä, josta et pääse pakoon. Tällöin syyllistyt syntiin, sillä et ole onnellinen.

“Onnellisuus ei ole sen tekemistä mitä haluat, vaan sitä, että haluat mitä teet.”
Jean-Paul Sartre

Onko onnellisuus yliarvostettua?

On olemassa ihmisiä, joiden mielestä onnellisuus on yliarvostettua. Ehkä he ovat oikeassa. Toiset taas ovat sitä mieltä, että onnellisuutta on mahdotonta saavuttaa, mutta se voi olla todellista. On olemassa myös ihmisiä, jotka ajattelevat sen olevan pelkkä käsite, jonka olemme luoneet oikeuttaaksemme pyrkimystämme elämässä menestymiseen, eikä sitä ole kiistäminen.

Huolimatta kaikenlaisista tutkimuksista ja viisaista julistuksista, monet ovat oppineet sen, että kun he ovat rakastuneita, heillä on työ, josta he pitävät ja kun he ovat heidän elämänsä tärkeimpien ihmisten ympäröiminä, he ovat onnellisia. Silloin tuntee olonsa loistavaksi, yhteenkuuluvaksi muiden ihmisten kanssa, olevansa siinä tilanteessa missä haluaakin olla, rakastetuksi, arvostetuksi ja ainutlaatuiseksi ihmiseksi. Onko se onnellisuutta?

Onnellinen tyttö ja hiukset

Meillä ei ehkä ole vastausta tähän. Jotkut voisivat ajatella, että kyseiset ihmiset eivät kuitenkaan pohjimmiltaan ole onnellisia. Tärkeää on kuitenkin, että on rauha itsensä, tekemisiensä, ja omistamiensa asioiden kanssa.

Miten saavuttaa onnellisuus?

Yksi tapa olla onnellinen on olla oma itsensä. Ei kuitenkaan ole tarpeeksi, jos kiinnittää huomiota vain pinnallisiin asioihin.

“Jonain päivänä, jossakin – missä tahansa missä löydät itsesi, vain se voi olla elämäsi onnellisin tai katkerin hetki.

–Pablo Neruda

Ihmiset voivat olla omia itsejään vain silloin, jos he tuntevat itsensä erittäin läheisellä tavalla. Jokaisen ihmisen sydämen syövereistä löytyy ainoa muuttumaton totuus, heidän todellinen luonteensa. Luonne, joka mustasukkaisesti suojaa sielumme unelmia ja toiveita.

Syvältä sisimmästämme löytyy päämäärä todellisen onnellisuuden tavoitteluun. Tämä tarkoittaa sitä, että sydämesi ei valehtele sinulle, vaan kertoo kenen kanssa haluat olla ja kenen kanssa et, minkä työn haluat ja mitä vihaat, millainen kumppani täydentää sinua ja kuka taas on kanssasi vain ajaakseen omia tarkoitusperiään. Etsi tämä päämäärä, niin kykenet näkemään nämä asiat itse.

Lopeta odottelu, sillä jokainen kuluva päivä on arvokasta aikaa, jonka menetät. Älä syyllisty epäonnellisuuden syntiin. Ansaitset parasta ja olet ainoana vastuussa nykyhetkestäsi ja tulevaisuudestasi. Tartu siihen kaikin voimin ja ole se ihminen, joka todella olet.