Logo image
Logo image

Kodin siivous luonnollisesti ja edullisesti

3 minuuttia
Puhdistaaksesi mikron epämiellyttävistä hajuista voit käyttää lämmintä vettä ja sitruunamehua. Kiehauta lasi vettä ja purista sekaan tuoretta sitruunaa. Aseta lasi mikroon ja anna höyryjen irrottaa ja liuottaa rasvatahrat.
Kodin siivous luonnollisesti ja edullisesti
Viimeisin päivitys: 09 marraskuuta, 2018

Tiesitkö, että voit puhdistaa ja siivota koko kodin käyttämällä luonnollisia ja edullisia aineita kuten etikkaa, ruokasoodaa ja sitruunaa? Kodin siivous ei ole koskaan ollut helpompaa. Tässä artikkelissa annamme sinulle ohjeet näiden tehokkaiden ainesten hyödyntämiseen. Ja mikä parasta, nämä luonnolliset aineet ovat täysin turvallisia käytettäväksi lapsiperheessä ja lemmikkitaloudessa, eivätkä ne saastuta ympäristöä päätyessään viemäriin siivouksen yhteydessä.

Kodin siivous luonnollisilla puhdistusaineilla

Alta löydät etikan, ruokasoodan ja sitruunan päähyödyt kodin siivouksessa:

  • Edullisuus
  • Tehokkuus
  • Helppokäyttöisyys
  • Helppo saatavuus
  • Nämä aineet eivät sisällä myrkyllisiä ja voimakkaita kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa hengitystieoireita ja muita reaktioita perheen herkimmillä ihmisillä
  • Nämä aineet ovat luontoystävällisiä, eivätkä saastuta vesistöjä

Omenaviinietikka

Omenaviinietikkaa voi käyttää turvallisesti terveyden- ja kauneudenhoidossa esimerkiksi iholla ja hiuksissa, mutta se sopii myös kodin siivoukseen. Omenaviinietikka on täysin luonnollinen tuote, joka on samalla tehokas puhdistaja ja bakteerien tappaja. Etikka sisältää tunnetusti paljon happoja, mikä tekee siitä tehokkaan desinfiointiaineen.

Omenaviinietikalla voi poistaa sitkeät rasvatahrat ja muut vaikeat tahrat ja jäämät. Se poistaa hajuja ja tekee pinnoista kiiltävät. Näin kodin siivous onnistuu omenaviinietikalla:

  • Keittiössäsekoita tilkka etikkaa samaan määrään vettä ja kaada seos suihkepulloon. Suihki seosta keittiötasoille, kaappien oviin ja hellalle siivouksen yhteydessä ja pyyhi puhtaaksi.
  • Lasin puhdistuksessa: sen sijaan, että käyttäisit lasille tarkoitettua puhdistusainetta, valmista yhtä tehokas sekoitus omenaviinietikasta ja vedestä (50/50). Käytä lasinpuhdistusaineen tapaan lasipinnoilla ja lasitavaran puhdistukseen.
  • Pyykinpesussa: omenaviinietikkaa voi käyttää pyykinpesussa huuhteluaineen sijasta. Se poistaa pyykistä hajut ja tekee kankaasta pehmeän. Samalla se pitää pyykinpesukoneen putkiston puhtaana, eikä kalkkia pääse kertymään.
  • Ruosteen poistamisessa: ruostetahrat voi poistaa hankaamalla omenaviinietikkaa suoraan tahralle. Kostuta rätti etikassa ja hiero tahroille tai upota ruostunut esine etikkakylpyyn muutamaksi tunniksi.
  • Huonekalujen ja puulattioiden puhdistuksessa: omenaviinietikka sopii hyvin huonekalujen puhdistukseen ja kiillotukseen; se tekee puupinnoista puhtaat ja kiiltävät. Sekoita tilkka omenaviinietikkaa puulattian pesuveteen ja huomaat, miten säihkyväksi lattia muuttuu.

Jos koet etikan hajun epämiellyttävänä ja vahvana, voit lisätä muutaman tipan eteeristä öljyä etikkapohjaisiin puhdistusaineisiin. Etenkin sitruuna, teepuu ja piparminttu sopivat puhdistustuotteisiin, sillä ne antavat raikkaan ja puhtaan tuoksun kotiin.

Joissakin kulttuureissa uskotaan, että etikka poistaa negatiivista energiaa kotoa, joten se sopii siivouksen lisäksi kodin ilmapiirin puhdistamiseen.

Some figure

Ruokasooda

Ruokasooda on yksi monipuolisimmista luonnollisista aineista, ja sitä kannattaakin aina säilyttää purkki tai kaksi kaapissa. Ruokasooda sopii kauneuden- ja terveydenhoitoon sekä kodin siivouksiin. Ruokasoodalla voi valkaista hampaita ja puhdistaa hiukset, mutta se sopii myös kaikkien pintojen puhdistukseen ja desinfiointiin – aivan kuten omenaviinietikkakin. Etikkaan yhdistettynä ruokasoodasta muodostuu yksi tehokkaimmista puhdistusaineista. Näin siivoat ruokasoodalla:

  • Puhdista kylpyamme ja kylpyhuoneen laatoitus: sirottele ruokasoodaa puhdistusrättiin tai liinaan ja käy rätillä kylpyamme tai likainen laatoitus läpi. Huuhtele vedellä ja anna pintojen kuivua.
  • Pyykinpesu: ruokasooda sopii pyykkäykseen, sillä se poistaa hajuja, likaa ja rasvatahroja vaatteista. Lisäksi se toimii huuhteluaineen tavoin ja pehmentää kankaan.
  • Poista hajut ruokasoodalla: ruokasoodalla voit raikastaa vanhat kengät, matot, ruokakaapit ja lemmikin sängyn. Sirottele ruokasoodaa kenkiin tai matolle, anna sen imeytyä muutaman tunnin ajan ja ravistele tai harjaa soodajäämät pois.
Some figure

Sitruuna

Sitruunamehu sopii elimistön puhdistukseen ja se sopii nautittavaksi päivittäin esimerkiksi sitruunaveden muodossa. Sitruuna poistaa rasvakudosta ja puhdistaa verta. Myös kodin siivous sujuu sitruunan avulla ja se jättää jälkeensä ihanan raikkaan tuoksun.

  • Kylpyhuonesitruunamehulla on desinfioiva vaikutus, joka sopii käytettäväksi kaikilla kylpyhuoneen pinnoilla. Sitruunalla puhdistat wc-istuimen, lattiat, kaakelit, suihkun ja pesualtaan. Purista sitruunamehua veden sekaan ja kaada suihkepulloon, suihki siivottavat pinnat läpi ja pyyhi puhtaaksi liinalla tai rätillä. Voit leikata sitruunan kahtia ja hieroa leikkauspintaa likaisimpiin kohtiin.
  • Mikro: lämmitä puoli kupillista vettä ja puolikkaan sitruunan mehu mikrossa muutaman minuutin ajan. Seoksesta syntyvä höyry puhdistaa mikron ja selättää etenkin rasvatahrat ja ruokien jäänteet. Pyyhi mikro puhtaaksi höyryttämisen jälkeen.
  • Pidä valkopyykki valkoisena: jos haluat pitää valkoisista vaatteista huolta, lisää tilkka sitruunamehua pyykin sekaan. Sitruuna palauttaa kirkkauden valkoisiin vaatteisiin ja pyyhkeisiin ilman että kangas vahingoittuu.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cabezas, J. (2014). Guía de limpieza y desinfección en el hogar.
  • Moro, A. (2011). Las increíbles propiedades del bicarbonato de sodio.
  • Ra, P., Control, E. L., & La, Y. P. D. E. (1998). Contaminacion Industrial. Control.
  • Comisión nacional del medio ambiente. (1998). Guía para el control y prevención de la contaminacion Industrial. Industria laboratorios farmaceúticos.
  • Kahrs, R. (2013). Principios generales de la desinfección. Organización Mundial de Sanidad Animal.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.