Logo image
Logo image

6 puutomaatin etua

5 minuuttia
Vaikka puutomaatti on kasvanut suosiotaan, se on edelleen tuntematon monissa maissa. Tämä trooppinen hedelmä erottuu maullaan, monipuolisilla käyttötavoillaan ja terveyshyödyillään.
6 puutomaatin etua
Kirjoittanut Anna Vilarrasa
Viimeisin päivitys: 14 toukokuuta, 2023

Puutomaatti eli tamarillo on useimmille ihmisille tuntematon hedelmä, mutta sitä arvostetaan ravitsemuksellisten ominaisuuksiensa vuoksi. Lisäksi sen makea, hapan ja suolainen maku tekee siitä täydellisen ainesosan lukemattomiin resepteihin.

Jos olet kiinnostunut löytämään uusia, epätavallisia ruokia ja tietämään kuinka ne voivat auttaa sinua ylläpitämään terveyttäsi, kehotamme sinua jatkamaan tämän artikkelin lukemista.

Puutomaatti: pieni trooppinen aarre

Some figure
Puutomaattia pidetään eksoottisena ja terveellisenä hedelmänä, joka on helppo sisällyttää makeisiin ja suolaisiin ruokiin.

Puutomaatti (Solanum betaceum tai Cyphomandra betacea ) on Perun Andeilta kotoisin olevan pensaan hedelmä. Nykyään tärkeimmät tuottajamaat ovat muun muassa Peru, Kolumbia, Brasilia, Chile, Uusi-Seelanti ja Etelä-Afrikka.

Se kuuluu samaan perheeseen kuin perunat tai munakoisot, mutta tässä tapauksessa hedelmä on soikea, pieni (3–5 senttimetriä) ja väriltään oranssinpunainen. Siinä on ohut kuori ja mehukas hedelmäliha, joka muistuttaa tomaatin hedelmälihaa. Se antaa erittäin miellyttävän aromin ja sen siemenet on kääritty makeaan, hyytelömäiseen kerrokseen.

Vaikka se ei ole alkuperäinen laji Uudessa-Seelannissa, tämä maa teki sen tunnetuksi hedelmämarkkinoilla.

Puutomaatin ominaisuudet ja ravintoaineet

New Zealand Institute for Crop & Food Researchilta saatujen tietojen mukaan puutomaatin ravintokoostumus 100 grammaa tuoretta tuotetta kohti on seuraava:

 • Energia: 36 kilokaloria.
 • Proteiini: 1,8 grammaa.
 • Rasva: 0,5 grammaa.
 • Hiilihydraatit: 4,3 grammaa.
 • Kuitu: 3,6 grammaa.

Näiden lisäksi puutomaatti tarjoaa mielenkiintoisia komponentteja, kuten polyfenoleja, karoteeneja ja antosyaaneja. Se on myös merkittävä A-, C- ja B6-vitamiinien sekä joidenkin kivennäisaineiden (kalium, mangaani ja kupari) lähde.

Nämä yhdisteet antavat puutomaatille joukon loistavia ominaisuuksia. Kuten tutkijat Wang ja Zhu huomauttavat, se on anti-inflammatorinen, antioksidantti, antiproliferatiivinen (estää solujen lisääntymistä, erityisesti syöpäsolujen) ja lihavuuden vastainen hedelmä.

Kaikkien näiden ominaisuuksien vuoksi ja huolimatta sen viljelyn suhteellisen uutuudesta, sen uskotaan olevan hedelmä, jolla on suuri potentiaali terveysruokana.

Puutomaatin terveyshyödyt

Terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion puitteissa ja yhdessä terveiden elämäntapojen kanssa puutomaatilla voi olla joitain terveyshyötyjä. Eräitä merkittävimmistä ovat sydän- ja verisuonijärjestelmän suoja, kroonisten sairauksien ehkäisy ja hyvä kuitupitoisuus.

Antioksidantti

Antioksidanttisesti vaikuttavat yhdisteet suojaavat kehoa vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta. Jälkimmäiset, jos niitä on liikaa, liittyvät joihinkin kroonisiin ja tulehdussairauksiin ja solujen ikääntymiseen.

Sydän- ja verisuonijärjestelmän terveyden suojelija

Natrium ja kalium ovat kaksi elektrolyyttiä, jotka ovat välttämättömiä kehon asianmukaiselle toiminnalle, erityisesti sydän- ja verisuonijärjestelmän kannalta. Niiden toiminnat liittyvät toisiinsa, mutta niillä on erilaisia tehtäviä.

Harvard School of Public Healthin asiantuntijat huomauttavat, että runsas suolan saanti voi johtaa kohonneeseen verenpaineeseen, mikä voi aiheuttaa sydänongelmia. Kalium auttaa kehoa rentouttamaan verisuonia ja poistamaan natriumia munuaisten kautta, mikä alentaa verenpainetta.

Elimistö tarvitsee enemmän kaliumia kuin natriumia. Siksi kaliumia sisältävien hedelmien nauttiminen on hyväksi terveydelle. Päinvastoin, kun natriumia nautitaan enemmän kuin kaliumia, on olemassa suurempi riski kuolla sydänkohtaukseen.

Terveen ihon ylläpitäminen

Puutomaatti sisältää joitakin ravintoaineita, joiden on todettu olevan hyödyllisiä terveen, suojatun ja kosteutetun ihon kannalta.

Toisaalta C-vitamiini stimuloi kollageenin synteesiä (proteiini, joka on osa ihon rakennetta) ja sillä on suojaava antioksidanttitehtävä UVB-säteilyä vastaan.

Lisäksi puutomaatti sisältää A-vitamiinia, ainetta, jota tarvitaan ylläpitämään limakalvojen ja ihon eheyttä. Samoin se auttaa ylläpitämään ihon sävyä (estää depigmentaatiota), antaa kiinteyttä ja joustavuutta sekä osallistuu haavojen paranemiseen.

Hyvä näkökyky

A-vitamiinilla on muitakin tärkeitä tehtäviä kehossa, joista yksi liittyy silmien terveyteen. Se on hyödyllinen silmän pinnan terveydelle ja myös fotoreseptorin rodopsiinin muodostumiselle.

Jälkimmäinen on erityisen kiinnostava yönäön kannalta, koska sen avulla silmät näkevät hämärässä. Lisäksi jotkut asiantuntijat uskovat, että retinoli voi myös olla osallisena likinäköisyyden puhkeamisessa, vaikka tällä hetkellä tarvitaan lisää tutkimusta mahdollisen syy-yhteyden vahvistamiseksi.

Apu ruoansulatukseen

Puutomaatti sisältää hyvän määrän kuitua. Yksi sen läsnäolon tärkeimmistä eduista ruokavaliossa on suoliston läpikulun säätely parantamalla joitakin tilanteita, kuten ummetusta.

Ravintokuitu on myös suoliston mikrobiston ravintoa. Kun sulamattomat kuitujäännökset saavuttavat paksusuolen, suolistobakteerit suorittavat sille käymisprosessin, mikä saa aikaan prebioottisen vaikutuksen, jolla on positiivisia terveysvaikutuksia.

Liikalihavuuden, diabeteksen ja kroonisten sairauksien ehkäisy

Hedelmien ja vihannesten lisääminen ruokavalioon on aina ollut tärkeää. Sydän- ja verisuonitaudeilta suojaamisen lisäksi viime vuosina on tutkittu niiden suhdetta muihin kroonisiin ja hyvin yleisiin ongelmiin, kuten liikalihavuuteen ja 2-tyypin diabetekseen.

Kuten tutkimukset osoittavat, että vihannesten ja hedelmien sisältämä kuitu mahdollistaa hitaamman mahalaukun tyhjenemisen ja lisää kylläisyyden tunnetta. Lisäksi se parantaa glukoosinsietokykyä ja voi olla tehokas kolesterolin alentamisessa.

Miten puutomaattia voi käyttää

Some figure
Puutomaattia voi syödä sellaisenaan, salaateissa tai smoothieissa.

Puutomaatin ulkonäkö voi pettää. Se näyttää samanlaiselta kuin pieni tomaatti, mutta todellisuudessa se on täysin erilainen ruoka. Se on erittäin suosittu ainesosa Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Intiassa, missä sitä käytetään jälkiruokissa, mausteissa ja pääruoissa.

Voit syödä sekä hedelmälihan että siemenet, mutta kuori kannattaa poistaa, koska se voi olla hieman katkeraa. Nämä ovat joitakin yleisimpiä tapoja kuluttaa sitä:

 • Yksinkertaisin vaihtoehto on syödä se tuoreena sellaisenaan. Leikkaa se kahtia ja syö massa lusikan avulla. Jos maku tuntuu liian happamalta, ripottele päälle hieman sokeria tai muuta makeutusainetta.
 • Massa voidaan sekoittaa smoothieihin ja hedelmämehuihin banaanin, mansikoiden, appelsiinien tai jogurtin kanssa. Sitä voidaan käyttää myös hillojen, hyytelöiden ja kastikkeiden valmistukseen.
 • Viipaloituna se on täydellinen lisättäväksi salaatteihin, paahtoleipiin, voileipiin tai hedelmäsalaatteihin. Se voi myös koristella tai toimia jäätelön ja erilaisten kakkujen täytteenä.

Puutomaatti – yksi hedelmä lisää terveelliseen ruokavalioon

Puutomaatti on tuntematon hedelmä monille ihmisille. Lisäksi sitä voi olla hieman vaikea löytää ja muihin hedelmiin verrattuna se voi olla melko kallista.

Se on herkkä hedelmä, mistä syystä ostohetkellä on suositeltavaa valita yksilöt, joilla on sileä, kiiltävä pinta eikä lainkaan epätäydellisyyksiä. Hedelmän kypsyys voidaan tarkistaa painamalla sitä kevyesti sormilla: jos tuntuu pientä joustoa sisäänpäin, se on täydellinen nautittavaksi.

Jos hedelmät ovat hieman vihreitä, säilytä ne huoneenlämmössä kypsymisen helpottamiseksi. Jos ne ovat kypsiä, on parasta säilyttää ne jääkaapissa ja syödä mahdollisimman pian.

Jos löydät puutomaatteja kaupasta, suosittelemme kokeilemaan niitä, koska niiden maku ja rakenne ovat yllättäviä ja herkullisia. Yhdessä muiden hedelmien kanssa ne tarjoavat erinomaisia ravintoaineita ja ovat täydellinen ruoka terveelliseen ruokavalioon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • American Optometric Association. Vitamin A beneficial for eyes, just not preventing myopia. Junio 2020.
 • Harvard T.H. Chan. School of Public Health. Potassium.
 • Liester C.E, et al. The nutritional composition and health benefits of New Zealand tamarillos. Crop & Food Research Confidential Report No. 1281. Enero 2005.
 • Liguori I, et al. Oxidative stress, aging and diseases. Clinical Interventions in Aging. Abril 2018. 13: 757-772.
 • Schagen S, et al. Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermatoendocrinology. Julio 2012. 1; 4(3): 298-307.
 • Smith U. Dietary fiber, diabetes and obesity. International Journal of obesity. 1987; 11. Suppl 1: 27-31.
 • Wang S, Zhu F. Tamarillo (Solanum betaceum): chemical composition, biological properties and product innovation. Trends in Food Science & Technology. Enero 2020. 95: 45-58.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.