Logo image
Logo image

Punajuuritartar: ohje vaihe vaiheelta

2 minuuttia
Tiesitkö, että nitraatit torjuvat korkeaa verenpainetta? Näytämme, miten saada niitä ruokavalioon valmistamalla punajuuritartaria.
Punajuuritartar: ohje vaihe vaiheelta
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Punajuuritartar on loistava keino ottaa tämä mukula osaksi ruokavaliota. Punajuurella on useita terveyshyötyjä, erityisesti sydänongelmien ehkäisyä ajatellen. Tämän vuoksi sitä suositellaan syömään päivittäin.

Aivan kaikki eivät kuitenkaan pidä punajuuren mausta, joka on voimakas ja omintakeinen. Tästä syystä on hyvä tietää erilaisia tapoja valmistaa sitä, jotta jokainen voisi nauttia siitä ruokavaliossaan.

Kerromme nyt, kuinka valmistetaan helpolla tavalla yksi parhaista ruokalajeista, jonka pääraakana-aineena toimii punajuuri.

Ainekset

  • 2 kypsää punajuurta
  • 1 iso avokado
  • puolikas ruohosipuli
  • 4 suolakurkkua
  • 1 tl sinappia
  • puolikas lime
  • suolaa ja pippuria
Some figure

Opi lisää: Ero mukuloiden, mukulajuurien ja sipuleiden välillä

Valmistus

Valitse ensinnäkin kypsä avokado, jotta valmistus olisi helpompaa. Kuori se ja ota kivi pois. Muussaa se haarukalla tasaiseksi soseeksi.

Pilko ruohosipuli ja suolakurkut, mielellään mahdollisimman pieniksi palasiksi. Sekoita ne avokadon joukkoon ja lisää sinappi, hieman pippuria, ripaus suolaa ja puolikkaan limen mehu. Sekoita kaikki hyvin keskenään ja säästä myöhemmäksi.

Some figure

Punajuurten kohdalla on kaksi vaihtoehtoa. Voit ostaa joko valmiiksi kypsennettyjä purkkipunajuuria, mikä on helpointa, tai sitten voit keittää punajuuret itse kypsiksi suolavedessä, mikä vie kauemmin aikaa. Punajuurten tulisi olla lopuksi pehmeitä.

Kun punajuuret ovat pehmeitä, pilko ne pieniksi palasiksi. Parhaan punajuuritartarin salaisuus piilee hyvin pilkotuissa raaka-aineissa. Nyt ne tulee vain asettaa lautaselle.

Laita punajuuritartar esille käyttäen pyöreää muottia. Laita ensin pohjalle puolet punajuurista, lisää päälle avokado-sinappitahna ja sitten vielä kerros punajuurta päälle. Laita se sitten jääkaappiin pariksi minuutiksi, sillä punajuuritartar on parhainta kylmänä.

Lisukkeena voi tarjota vaikkapa nachoja tai maissipannukakkuja. Punajuuritartar sopii myös sellaisenaan syötäväksi alkupalana.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Terveellisiä reseptejä avokadosta

Punajuurten hyödyt

Lopuksi on vielä kerrottava punajuurten hyödyistä. Se on vihannes, joka voi auttaa kohentamaan yleistä terveydentilaa.

Se on hyväksi verenkiertojärjestelmälle

Punajuuret sisältävät nitraatteja. Näillä yhdisteillä on verisuonia laajentava vaikutus, minkä vuoksi ne säätelevät tehokkaasti verenpainetta. Tämä osoitetaan Biomolecules -lehden tutkimuksessa.

Muista, että korkea verenpaine on muiden, vaikeampien ongelmien riskitekijä. Se on erityisen huolestuttava valtimonkovettumataudin yhteydessä.

Parantaa suorituskykyä urheilussa

Punajuuren nitraatteja pidetään ergogeenisenä eli fyysistä suorituskykyä parantavana happona. Verisuonten laajeneminen auttaa lihaksia saamaan happea ja ravinteita, mikä vähentää väsymystä ja nostaa suorituskykyä, kuten kerrotaan Journal of the International Society of Sports Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Jotta tästä vaikutuksesta saisi parhaan hyödyn irti, punajuuria kannattaa syödä vähintään kaksi kappaletta tunti ennen raskasta liikuntaa. Hyödyt ovat vieläkin suuremmat, jos tätä tekee säännöllisesti 14 päivän ajan. Samankaltaisia tuloksia saa syömällä nitraattilisäravinteita kapseleina.

Auttaa torjumaan ikääntymistä

Muiden punaisten vihannesten tavoin punajuuret sisältävät antosyaniineja. Nämä fytoravinteet toimivat väriaineina ja niissä on paljon antioksidantteja. Niiden säännöllinen syönti on yhdistetty alhaisempaan hermostoa rappeuttavien ongelmien riskiin, kuten osoitetaan Antioxidants -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Valmista helppo punajuuritartar

Kuten näet, punajuuritartar on erittäin helppo valmistaa ja se on myös herkullista. Sen valmistaminen ei vie juuri yhtään aikaa, ja voit nauttia ateriasta, jossa on läjäpäin antioksidantteja, vitamiineja ja korkealaatuisia rasvahappoja.

Muista ottaa punajuuritartar osaksi monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota saadaksesi hyödynnettyä sen parhaalla tavalla. Jos harrastat säännöllisesti liikuntaa, huomaat suorituskykysi tehostuvan sitä syömällä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bonilla Ocampo DA, Paipilla AF, Marín E, Vargas-Molina S, Petro JL, Pérez-Idárraga A. Dietary Nitrate from Beetroot Juice for Hypertension: A Systematic Review. Biomolecules. 2018 Nov 2;8(4):134. doi: 10.3390/biom8040134. PMID: 30400267; PMCID: PMC6316347.
  • Domínguez R, Maté-Muñoz JL, Cuenca E, García-Fernández P, Mata-Ordoñez F, Lozano-Estevan MC, Veiga-Herreros P, da Silva SF, Garnacho-Castaño MV. Effects of beetroot juice supplementation on intermittent high-intensity exercise efforts. J Int Soc Sports Nutr. 2018 Jan 5;15:2. doi: 10.1186/s12970-017-0204-9. PMID: 29311764; PMCID: PMC5756374.
  • Winter AN, Bickford PC. Anthocyanins and Their Metabolites as Therapeutic Agents for Neurodegenerative Disease. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 22;8(9):333. doi: 10.3390/antiox8090333. PMID: 31443476; PMCID: PMC6770078.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.