Logo image
Logo image

Ero mukuloiden, mukulajuurien ja sipuleiden välillä

5 minuuttia
Maan alla kasvavilla vihanneksilla on monia ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Tämän päivän artikkelissa käsitellään eroa mukuloiden, mukulajuurien ja sipulien välillä keittiössä sekä puutarhassa.
Ero mukuloiden, mukulajuurien ja sipuleiden välillä
Viimeisin päivitys: 11 marraskuuta, 2022

Tämän päivän artikkelissa selitetään ero mukuloiden, mukulajuurien ja sipuleiden välillä.

Olet luultavasti syönyt perunaa, sipulia, punajuurta, porkkanaa ja bataattia jossain vaiheessa elämääsi ja tiedät jo, että ne kaikki kasvavat maan alla. Oletko kuitenkin tietoinen monista muista tällä tavalla kasvavista vihanneksista? Tiedätkö, että ne ovat täynnä terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita?

Mukulat, mukulajuuret ja sipulit kasvavat maan alla ja ne ovat monien ruoka-annosten pääraaka-aine. Niiden rakenteessa ja viljelyssä on kuitenkin useita eroja. Ensinnäkin ne ovat kaikki sipulikasveja.

Suurin ero niiden välillä on se, miten maanalainen osa kehittyy ravinteiden keräämiseksi. Se voi olla varsi, jos kyseessä ovat mukulat ja sipuli, tai juuri, joka on mukuloissa.

Lisäksi mukulat, mukulajuuret ja sipulit ovat yleensä eri muotoisia. Sipulit ovat pyöreämpiä, mukuloiden juuret ovat pitkänomaisia ​​ja mukulat eivät ole muodoltaan yhtenäisiä. Ne ovat melko samanlaisia, joten ihmiset sekoittavat ne usein toisiinsa.

Mukulat

Mukulat ovat kasvien paksut varret, ja niiden tehtävänä on kerätä kasveille ravinteita, vettä ja energiaa. Bolivian Mayor de San Andrésin yliopiston julkaisemassa artikkelissa sanotaan, että mukuloiden “kesyttämispaikka” oli Keski-Andit.

Todennäköisesti tämä on syy niiden suosioon Perussa, Boliviassa, Ecuadorissa ja Kolumbiassa. Siitä huolimatta monet mukulat ovat nyt levinneet ympäri maailmaa. Esimerkkinä perunat.

Maanalaiset vihannekset sisältävät yleensä runsaasti monimutkaisia ​​hiilihydraatteja, vettä ja kuitua. Ne eivät sisällä kolesterolia, ja ne on kypsennettävä, jotta ruoansulatusjärjestelmä pystyy käsittelemään ne oikein. 

Samoin ne tarjoavat runsaasti mineraaleja, kuten kaliumia, rautaa, A-vitamiinia ja C-vitamiinia. Niiden tärkein etu on monipuolisuus, jonka ansiosta niitä voidaan käyttää kaikenlaisissa ruoissa, joko keitetyttynä, murskattuna, paistettuna, paahdettuna ja jopa jauhoina.

Esimerkkejä mukuloista puutarhassa ja keittiössä

Mukulat ovat erittäin ravitsevia raaka-aineita, jotka ovat tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota. Lisäksi ne ovat yleensä halpoja ja helposti löydettävissä. Niitä on suuri valikoima, vaikka useimmat niistä ovat tavallisille kuluttajille tuntemattomia, kuten Oxalis tuberosa ja Ullucus tuberous.

 • Perunat ovat suosittuja maailmanlaajuisesti. Kansainvälisen perunakeskuksen mukaan perunoita on yli 4 000 lajiketta, joilla on eri sävyjä, kokoja ja makuja. Se on melko monipuolinen raaka-aine ja loistava monissa resepteissä. Lisäksi sitä voidaan kasvattaa useissa eri olosuhteissa.
 • Nauris on hieman omenaa muistuttava mukula. Se on suosittu Euroopassa ja lehdet ovat myös syötäviä. Lisäksi se sisältää runsaasti kaliumia, kuitua ja C-vitamiinia.
 • Retiisi on ristikukkaisperheen vihannes ja kotoisin Kiinasta, mutta sopeutuu hyvin eri ilmastoihin ja on myös kylmänkestävä. Se kypsyy nopeasti ja on helppo kasvattaa kotipuutarhassa. Lisäksi sillä on lääkinnällisiä ominaisuuksia.
Some figure
Retiisi sisältää fytoravinteita, joilla on todistetusti hyötyä terveydelle, joten ravitsemusterapeutit suosittelevat niiden saantia.

Mukulajuuret

Nämä ovat paksuja juuria, jotka muodostavat elimen kasvin ravinteiden varastoimiseksi.

Ne ovat yleensä kotoisin trooppisilta alueilta. Ne ovat kuitenkin nyt suosittuja kaikkialla maailmassa niiden herkullisen maun ja helpon kasvatuksen vuoksi.

Esimerkkejä mukulajuurista puutarhassa ja keittiössä

Mukulajuuret ovat yleisin maanalainen vihannes. Ne kasvavat ohuempien juurien joukossa, mikä auttaa kasvia saamaan vettä ja ravinteita.

Lisäksi ne voivat selviytyä pitkään maan alla, vaikka kasvin maanpäällinen osa huononisi.

Yleisimmät mukulajuuret:

 • Maniokki on tärkeä hiilihydraattilähde monille ihmisille, erityisesti Afrikassa, Amerikassa ja Aasiassa. Se on alunperin kotoisin trooppisesta ilmastosta. Lisäksi sen kuori on ruskea ja sisäosa valkoinen, koska se sisältää paljon tärkkelystä.
 • Jamssi on toiseksi suosituin maniokin jälkeen. Sitä syödään paljon Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan maissa. Se kasvaa yleensä trooppisilla alueilla ja sillä on ruskea kuori. Siitä tehdään valkoista massaa ja se sisältää runsaasti tärkkelystä. Sitä voidaan säilyttää jopa kuusi kuukautta.
 • Porkkanat ovat suosittuja vihanneksia, jotka kuuluvat beetakaroteenipitoisten mukulajuuriluokitukseen – hyväksi näön ja ihon terveydelle. Yleisimmät ovat oranssit, mutta porkkanoita on myös violetteja, punaisia ​​ja keltaisia ​​lajikkeita. Lisäksi niitä on helppo kasvattaa kotipuutarhoissa ja sadonkorjuu kestää noin kolme kuukautta.
 • Bataatit ovat kotoisin Etelä-Amerikasta. On olemassa erilaisia ​​lajikkeita, joiden väri vaihtelee valkoisen, oranssin, punaisen, violetin ja keltaisen välillä. Niiden maku on hieman makea. Niissä on korkea C-vitamiini-, tärkkelys-, A-vitamiini- ja kaliumpitoisuus, joten niillä on hyvät ravitsemukselliset ominaisuudet. Voit myös syödä niiden ituja.
 • Arracacha, joka tunnetaan myös nimellä kreoliselleri tai valkoinen porkkana, on makean makuinen juuri. Se on valkoinen tai keltainen ja sisältää tärkkelystä. Se on myös suosittu Etelä-Amerikassa ja korkean energiasisällön vuoksi erittäin ravitseva. Siksi ravitsemusterapeutit eivät suosittele sitä ylipainoisille.
 • Punajuuret ovat erittäin ravitsevia ja suosittuja. Niitä on saatavana eri väreinä, mutta tunnetuimmalla on voimakas punainen väri. Niiden maku on maanläheinen ja makea korkean sokeripitoisuuden vuoksi. Itse asiassa sokeriteollisuus käyttää niitä tämän aineen valmistukseen.

Sipulit

Sipuli on kasvien paksu varsi, joka kasvaa maan alla ja toimii ravinteiden varastointielimenä.

Ne ovat yleensä pyöreitä tai soikeita ja ylhäältä teräviä. Useimmissa sipuleissa on kerroksia, jotka suojaavat niitä.

Esimerkkejä sipuleista puutarhassa ja keittiössä

Sipulien tärkein ominaisuus on, että ne pysyvät tuoreina pitkään. Lääketiede on tutkinut niiden monia ominaisuuksia, etenkin valkosipulia ja sipulia.

 • Sipuli on maailman keittiön perussipuli, joka lisää makua eri resepteihin. Voit syödä niitä kypsennettyinä tai raakana. Lisäksi niissä on runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Parasta on, että niitä on helppo kasvattaa pienissä puutarhoissa.
 • Valkosipulia käytetään usein maustamiseen. Sipuli tunnetaan päänä ja sisältää monia syötäviä neilikoita. Sen pääominaisuus on voimakas haju, joka johtuu sen rikkipitoisuudesta.
 • Fenkolilla on lääkinnällisiä ominaisuuksia, joita ihmiset ovat hyödyntäneet pitkään. Kaikki osat toimivat myös perinteisessä lääketieteessä.
Some figure
Valkosipuli voi auttaa sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä sen antikoagulanttikyvyn vuoksi.

Mukulat, mukulajuuret, sipulit… ja juurakot!

Toisin kuin mukulalla, mukulajuurella ja sipulilla, juurakolla on rakenne, joka kasvaa vaakasuoraan maan alla ja joka myös kerää ravinteita. Sitä vastoin mukulat, mukulajuuret ja sipulit kasvavat pystysuoraan.

Juurakot kasvavat sivuttain ja avaavat useita silmuja, joiden juuret kasvavat alaspäin ja itävät versoilla ylöspäin. Näin ne lisääntyvät nopeasti.

Joitain esimerkkejä

 • Kurkuma on kotoisin Intiasta ja on curryn tärkein ainesosa. Sen pääominaisuus on keltainen väri, jota ihmiset käyttävät elintarvikevärinä. Jauha ja kuivaa juurakko jauheeksi. Sillä on myös useita lääkinnällisiä ominaisuuksia.
 • Inkivääriä arvostetaan miellyttävän aromin ja mausteisen maun vuoksi ja sillä on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.

Mukuloiden, mukulajuurien sekä sipulien käyttö sisustamisessa

Nyt kun tiedät juurakoiden, mukuloiden, mukuloiden juurien ja sipulien välisen eron niin keittiössä kuin puutarhassa, sinun pitäisi tietää, että jotkut niistä toimivat myös sisustuselementtinä. Tunnetuimpia ovat tulppaanit, daaliat, liljat, narsissit, liljat ja gladiolit.

Joten, mitä sinä odotat? Lisää niitä ruokavalioosi ja puutarhaasi jo tänään!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Datos y cifras de la papa. (2017, septiembre 21). Recuperado el 16 de abril de 2021, de Cipotato.org website: https://cipotato.org/es/potato/potato-facts-and-figures/
 • Fuentes, X. C. (2006). Tubérculos. En M. Moraes R, B. Øllgaard, L. P, Kvist, F. Borchsenius & H. Balslev (Ed.), Botánica Económica de los Andes Centrales (pp. 347–369). La Paz: Universidad Mayor de San Andrés
 • Ministerio de Salud de Chile (s/f). Hinojo. Medicamentos Herbarios Tradicionales. Recuperado el 16 de abril de 2021, de Minsal.cl website: https://www.minsal.cl/portal/url/item/7d98ad06d33883d5e04001011f016dbb.pdf
 • Principios Básicos. Bulbos y más (s/f). Recuperado el 15 de abril de 2021, de Illinois.edu website: https://web.extension.illinois.edu/bulbs_sp/bulbbasics.cfm
 • Raíces y tubérculos. (s/f). Recuperado el 14 de abril de 2021, de Fao.org website: http://www.fao.org/in-action/inpho/crop-compendium/roots-tubers/es
 • Tubérculos – Guía de los alimentos. (s/f). Recuperado el 14 de abril de 2021, de Nestlefamilyclub.es website: https://www.nestlefamilyclub.es/articulo/los-tuberculos-son-necesarios-para-el-aporte-energetico-diario
 • Tubérculos. (s/f). Recuperado el 17 de abril de 2021, de Tuberculos.org website: https://www.tuberculos.org/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.