5 psyykkistä konstia urheilusuorituksen parantamiseen

Liikunta tuottaa suuria hyötyjä mielelle. Mutta osaatko hyödyntää mieltäsi parantaaksesi urheilusuoritustasi?
5 psyykkistä konstia urheilusuorituksen parantamiseen

Kirjoittanut Cristian Minich

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Urheillessa saavutetaan yleensä jossain vaiheessa uupumispiste, eikä kotiinlähtöä jaksaisi odottaa. Joskus tuo väsymys on kuitenkin psyykkistä. Tässä artikkelissa esittelemme viisi psyykkistä konstia urheilusuorituksen parantamiseen.

Hermoston keskuselimenä aivot lähettävät käskyjä ja säätelevät lähes kaikkia kehon ja mielen prosesseja. Ne ovat yhteydessä tuotteliaisuuteen ja vaikuttavat suoraan suorituskykyymme missä tahansa aktiviteetissa, sekä arjen elämässä että urheilussa.

Mielen hyödyntäminen omaksi eduksemme on erittäin tärkeää tavoitteiden ja menestyksen saavuttamiseksi urheilussa. Se psyykkaa meitä positiivisesti ja auttaa meitä keskittymään tavoitteisiimme, minkä ansiosta löydämme kykymme menestyä ja saavuttaa paljon enemmän kuin uskoimmekaan.

Mielen lujuus on avainasia urheilussa

Psyykkinen vahvuus on oleellista urheilusuorituksen kannalta, eikä vain huippu-urheilijoilla. Kenellä tahansa urheilua harrastavalla henkilöllä, joka pyrkii parantamaan suoritustaan, tulee olla päättäväisyyttä, sinnikkyyttä ja positiivinen ajattelutapa saavuttaakseen tavoitteensa.

Katsotaanpa nyt eräitä tärkeitä näkökohtia, jotka auttavat meitä hyödyntämään mieltämme omaksi eduksemme ja parantamaan suoritustamme:

  • Itseluottamus: Hyvä itseluottamus on ratkaiseva tekijä. Se siivittää meidät parhaaseen suorituskykyymme. Lisäksi se auttaa ylläpitämään sitä ja säilyttämään sen jopa vastoinkäymisten hetkellä. “Salivary oxytocin, cognitive anxiety, and self-confidence in pre-competitive athletes” -nimisessä tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin 56:ta nuorta jalkapalloilijaa, selvisi, että voittajat saivat merkittävästi alhaisemmat pisteet kognitiivisessa ahdistuksessa ja korkeammat pisteet itseluottamuksessa kuin häviäjät.
  • Ole sitkeä: Älä koskaan anna periksi, vaan yritä uudestaan ja uudestaan, kunnes saavutat tavoitteesi. Ajattele positiivisesti ja kokeile uusia tekniikoita tai strategioita.
  • Turhautumisen yli pääseminen: Urheilijan ympäristö on hyvin tärkeä tässä mielessä, samoin kuin hänen persoonansa. Perheympäristö, hyvän valmentajan panos sekä psykologin apu voivat olla menestyksen kannalta ratkaisevia. Jos meillä on tervettä itsekriittisyyttä suorituskykyämme kohtaan, ylitämme suuremmalla todennäköisyydellä itsemme ja saavutamme menestystä.
  • Tunteiden hallinta: Viha tai turhautuminen vain estävät mahdollisuuden saavuttaa tavoitteet, sillä ne vaikuttavat haitallisesti keskittymiskykyyn ja suoritukseen. Urheilijat tarvitsevat myönteisiä ajatuksia menestyäkseen ja päästäkseen huipputuloksiin.
  • Hauskanpito: Menestyksen tai hyötyjen saaminen lajin harrastamisesta ovat yleisiä urheilijoiden tavoitteita, mutta ne voivat olla haitaksi, jos ne halutaan saavuttaa hinnalla millä hyvänsä. Ensisijainen syy lajin aloittamiseen tulisi olla hauskanpito, erityisesti lasten kohdalla. Jos tuo motivaatio katoaa, laji todennäköisesti hylätään – tai ainakin huipputaso jää saavuttamatta.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Yleisiä urheiluravitsemukseen liittyviä myyttejä

5 psyykkistä konstia urheilusuorituksen parantamiseen

Urheilun harrastaminen auttaa stimuloimaan aivoja. Treenaaminen ja kisaaminen parantavat hermoyhteyksien hapensaantia. Tämä auttaa meitä keksimään uusia ideoita, parantamaan keskittymiskykyämme ja saamaan aivojemme kyvyt huippuunsa. Näin ollen palautevaikutuksen lisäksi voimme käyttää sitä hyödyksemme parantaaksemme urheilullisia kykyjämme.

Tutkimus nimeltä “How does sport psychology really improve sport performance?” toteaa seuraavaa:

“Harva ihminen kilpaurheilun maailmassa kiistäisi psyykkisen valmistautumisen merkityksen ennen urheilukisoja tai tuon nimenomaisen mielentilan ylläpitämisen tarpeen kisan aikana.”

Yllä olevan lisäksi siinä todetaan, että psyykkisten kykyjen treenaaminen merkitsee parempaa urheilusuoritusta, mutta että “monet urheilijat, valmentajat ja urheiluhallinnon vastuuhenkilöt ovat edelleen varsin haluttomia turvautumaan pätevän urheilupsykologin palveluihin, vaikka he uskoisivatkin siitä olevan apua.”

Mitkä sitten ovat nämä viisi psyykkistä konstia urheilusuorituksen parantamiseen?

1. Itsensä motivointi

Mieli on valmisteltava mahdollisimman hyvin urheiluun. Meidän on keskityttävä mielessämme siihen, että pystymme siihen, ja tyhjennettävä mieli negatiivisista ajatuksista, jotka psyykkaavat meitä huonolla tavalla.

2. Ajattele tekeväsi vielä yksi lisätoisto

Tässä aivot psyykataan tekemään yksi toisto enemmän kuin mitä yleensä teemme. Esimerkiksi jos aiomme tehdä 10 punnerrusta, pyrimme mielessämme ajattelemaan, että teemme 11.

Tällä tavoin sarja on helpompi suorittaa loppuun.

3. Ylitä kahdesti toistojen määrä

Tässä liikettä aletaan tehdä asettamatta ennalta toistojen määrää. Kun teemme tietyn määrän ja tunnemme olevamme mahdollisesti puolessa välissä sarjaa, meidän on varauduttava mielessämme tuplaamaan tuo määrä.

Ideana tässä on se, että aivot psyykataan jaksamaan hieman enemmän tavoitteen saavuttamiseksi. Jos esimerkiksi teemme burpee-liikettä hypäten, ja ensimmäisten viiden toiston jälkeen uskomme jaksavamme 10, meidän tulisi psyykata itsemme pääsemään 15 toistoon asti.

4. Kuvittele kuorma kevyemmäksi

Tämän strategian avulla voimme tehdä liikkeestä helpomman ja nostaa vähemmin ponnisteluin kuorman oikean painon. Tämä sopii ihanteellisesti silloin, kun aikeissa on nostaa maksimipaino, joka tunnetaan nimellä 1RM tai toiston maksimi.  Jos esimerkiksi aiomme tehdä maastavetoja 100 kilon painolla, meidän tulisi mielessämme kuvitella nostavamme 90.

5. Käytä palkintoa ärsykkeenä

Jossain vaiheessa vastaan tulee uupumispiste, emmekä jaksaisi odottaa treenin päättymistä. Sen mukaan, miten olemme itsemme psyykanneet, tämä tapahtuu yleensä viime minuuteilla tai viimeisessä liikkeessä, jossa joudumme tekemään viimeiset ponnistelut.

Ideana on pyyhkiä väsymys pois mielestä ja keskittyä viimeiseen ponnisteluun palkinto mielessä. Keskity mielessäsi esimerkiksi kuumaan suhkuun kotiin päästyäsi tai että annat kaikkesi saavuttaaksesi unelmiesi vartalon.

Urheilusuorituksen parantamiseksi on olemassa monta psyykkistä konstia.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Takapuolen selluliitti: 5 parasta kotitreeniä

Itsensä ylittäminen on ratkaisevaa

Itsensä ylittäminen missä tahansa lajissa on yhtä kuin motivaatio ja kehittymisen lähtökohta. On osoitettu, että urheilutavoitteiden saavuttamisessa mieli on yhtä tärkeä kuin taito, tekniikka ja strategia.

Sekä ammatti- että amatööritasolla psyykkaaminen, itseluottamus ja sinnikkyys ovat kehityksen avainasioita. Lisäksi ne ovat täysin riippuvaisia omasta mielestämme. On aika muuttaa ajattelutapaa ja harjoitella kognitiivista kontrollia parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • La Fratta I, Franceschelli S, Speranza L, Patruno A, Michetti C, D’Ercole P, Ballerini P, Grilli A, Pesce M. Salivary oxytocin, cognitive anxiety and self-confidence in pre-competition athletes. Sci Rep. 2021 Aug 19;11(1):16877. doi: 10.1038/s41598-021-96392-7. PMID: 34413428; PMCID: PMC8376920. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34413428/
  • Gee CJ. How does sport psychology actually improve athletic performance? A framework to facilitate athletes’ and coaches’ understanding. Behav Modif. 2010 Sep;34(5):386-402. doi: 10.1177/0145445510383525. PMID: 20935240. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20935240/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.