Logo image
Logo image

Yleisiä urheiluravitsemukseen liittyviä myyttejä

2 minuuttia
Aineilla, jotka lupaavat lisätä testosteronia, ei näytä olevan tätä vaikutusta ihmisiin. Tiedätkö muita urheiluravitsemusmyyttejä? Tässä artikkelissa kerromme sinulle niistä totuuden!
Yleisiä urheiluravitsemukseen liittyviä myyttejä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Urheiluravitsemukseen liittyviä myyttejä on kaikkialla ympärillämme. Usein nämä voivat vaarantaa urheilijan terveyden tai vain luvata vaikutuksia, jotka eivät ole mahdollisia.

Muissa tapauksissa tiede voi tuhota vanhoja uskomuksia koskevat myytit mukauttaakseen ne nykyisiin suuntauksiin.

Mitä sinun pitäisi tietää?

Alla käymme yksityiskohtaisesti läpi joitakin näistä myyteistä!

Yleisiä urheiluravitsemukseen liittyviä myyttejä

Urheiluravitsemus on aina ollut myyttien ympäröimä. Tästä syystä monet tutkijat ovat viime vuosina keskittyneet saamaan siitä enemmän tietoa. Itse asiassa tänään voimme kertoa, mitkä uskomukset ovat vain valheisiin.

Hiilihydraattikuormitukset

Some figure
Tutkimukset ovat osoittaneet, että ruokailutottumuksiasi ei tarvitse vaihdella paljon saadakseen kehon kyllästämään glykogeenivarastoja.

Lue myös: Millaisia lisäaineita elintarvikkeissa käytetään?

Hiilihydraattien lisääminen voi olla hyvä asia monissa urheilulajeissa. Kuitenkin vielä muutama vuosi sitten ihmiset tekivät tämän eri tavalla. Perinteisesti hiilihydraattien lisääminen tai ylikuormitus vaati kertymien täydellisen ehtymisen tämän ravintoaineen myöhempää liikakäyttöä varten.

Nykyiset tutkimukset osoittavat, että tämä menetelmä on väärä. Ei ole välttämätöntä vaihdella ruokailutottumuksiasi paljon saadakseen kehon kyllästämään glykogeenikertymiä. Riittää, kun vähennät harjoitteluasi ja lisäät lepoa harjoituksia edeltävinä päivinä.

Tämä löytö auttaa vähentämään hiilihydraattikuormitusta vaarantamatta syömiesi kalorien määrän epätasapainoa tai vaarantamatta lihasten toimintaa.

Lisäravinteet

Markkinoilla on monia aineita, jotka väittävät voivansa lisätä suorituskykyä. Kuitenkin harvat niistä todella pystyvät siihen. On totta, että teollisuus markkinoi niitä tavalla, joka aiheuttaa hämmennystä.

Hyvin selkeä esimerkki ovat aineet, jotka lupaavat lisätä polttamasi rasvan määrää. Vaikka riittävä C-vitamiiniannos voi parantaa ravintolisien hapettumista harjoittelun aikana, tutkimusten mukaan vain harvat aineet vauhdittavat rasvan palamista.

Niistä harvoista aineista, jotka voivat auttaa parantamaan kehon koostumusta, voimme mainita kofeiinin, kreatiinin ja hydroksimetyylibutyraatin (HMB). Vaikutus ei kuitenkaan ole ihmeellinen, ja sinun tulee lisäksi liikkua säännöllisesti ja noudattaa terveellistä ruokavaliota.

Erityistapaus: testosteronin tehostajat

Some figure
Ei ole olemassa todisteita luonnollisten lisäravinteiden oletetuista vaikutuksista testosteronitasoihin.

Lue myös: 6 vinkkiä kasvispohjaisen ruokavalion aloittamiseen

Yksi suurimmista urheiluravitsemukseen liittyvistä myyteistä väittää, että tiettyjen luonnollisten aineiden käyttö voi nostaa testosteronitasoja. Aineet, kuten inkivääri, Tribulus Terrestris, asparagiinihappo jne., kaikki lupaavat nostaa tämän hormonin tasoja luonnollisesti, mikä parantaa urheilusuoritusta ja lihasten toimintaa.

Tosiasia on, että mikään ihmisillä tehty tutkimus ei tue tätä väitettä. Suurin osa asiantuntijoiden tekemistä tutkimuksista koskee eläimiä, ja monissa tapauksissa ne vain lisäävät siittiöiden tuotantoa.

Kaikki asiantuntijoiden tekemät tutkimukset päättelevät, että jotkin aineet voivat parantaa sukupuolihalua olosuhteissa, joissa henkilön testosteronitaso on alhainen. Asiantuntijat eivät kuitenkaan ole löytäneet yhteyttä proteiinisynteesin ja lihasmassan kasvun väliltä.

Juomahetki on silloin, kun alkaa janottaa

Kehon kuivuminen alkaa ennen kuin tunnet janoa. Erityisesti lämpimässä tai kosteassa ilmastossa veden ja mineraalisuolojen menetys voi vaikuttaa negatiivisesti.

Tästä syystä on hyvä idea juoda pieniä määriä vettä jatkuvasti, 20 minuuttia harjoittelun aloittamisen jälkeen. Tieteellinen kirjallisuus huomauttaa kehon nesteytyksen tärkeydestä urheilusuorituskyvyn heikkenemisen välttämiseksi.

Hyvä muistaa urheiluravitsemuksesta

Urheiluravitsemusmyytit ovat kaikkialla; ne lupaavat parantaa urheilusuorituskykyä. Menestyksen avain on kuitenkin harjoitusten suunnittelu sekä monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio.

Jalostettujen elintarvikkeiden kulutuksen vähentäminen ja syömiesi hedelmien ja vihannesten määrän lisääminen sekä hyvä lepo ja asianmukainen nesteytys auttavat estämään urheilusuorituksen ongelmat.

Älä usko kaikkea mitä markkinointiyritykset yrittävät kertoa sinulle. Ne yrittävät saada sinut ylikuluttamaan lisäravinteita, joilla ei ole tiedeyhteisön hyväksymiä vaikutuksia.

Lisäksi lisäravinteen valinnassa on tärkeää valita tuotemerkit, jotka voivat taata, että niiden tuotteiden koostumuksessa ei ole dopingaineita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Murray B., Rosenbloom C., Fundamentals of glycogen metabolism for coaches and athletes. Nutr Rev, 2018. 76 (4): 243-259.
  • Johnston CS., Corte C., Swan PD., Marginal vitamin C status is associated with reduced fat oxidation during submaximal exercise in young adults. Nutr Metab (Lond), 2006.
  • Nuccio RP., Barnes KA., Carter JM., Baker LB., Fluid balance in team sport athletes and the effect of hypohydration on cognitive, technical and physical performance. Sports Med, 2017. 47 (10): 1951-1982.
  • Stoll S. Common Misconceptions in the Nutritional Management of Athletes. Am J Lifestyle Med. 2018;12(5):387–390. Published 2018 Apr 21. doi:10.1177/1559827618766484

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.