Onko paikallinen rasvanpoltto mahdollista?
Kun pyrimme pudottamaan painoamme, yhtenä tavoitteena on useimmiten rasvanpoltto joltain tietyltä kehon alueelta. Tällöin saatamme miettiä, onko paikallinen rasvanpoltto edes mahdollista, vai palaako rasva joka puolelta kehoa.
Yksilön kehontyypistä riippuen toisille ihmisille kertyy enemmän rasvaa tietyille alueille kuin muille. Yleensä miehet ovat alttiimpia ylävartalon rasvakudokselle, kun taas naiset varastoivat enemmän rasvaa jalkoihin ja lantion alueelle.
Kun tavoitteena on pudottaa painoa, tärkeintä on luoda vähäkalorinen ruokavalio, joka takaa sen, että elimistö kuluttaa päivän aikana enemmän energiaa kuin mitä se saa. Tällä tavalla poltettu energia on määrältään suurempaa kuin se määrä kaloreita, mitä saamme ruoasta. Näin myös rasvakudoksessa sijaitsevat energiavarat käytetään energiantuotantoon.
Rasvaa ei ole mahdollista polttaa paikallisesti
Vaikka monet liikuntalajit, ruokavaliot ja dieetit lupaavat tarjota tuloksia tietyllä kehon alueella, paikallinen rasvanpoltto ei valitettavasti ole mahdollista. Biologisesta näkökulmasta katsottuna rasvakudoksen väheneminen tapahtuu yleisellä ja suhteellisella tasolla. Elimistöstämme ei siis löydy erityistä metabolista mekanismia, joka tarjoasi meille mahdollisuuden vaikuttaa siihen, miltä elimistön alueelta rasvaa poltetaan.
Kun tavoitteenamme on vähentää nimenomaan elimistön rasvakudosta, paras vaihtoehto tämän päämäärän tavoittamiseksi on noudattaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota sekä harrastaa liikuntaa usein. Tätä väitettä tukevat monet tieteelliset tutkimukset, kuten Current Gastroenterology Reports -lehdessä julkaistu artikkeli. Lisäksi tiedetään, että useaan kehon eri osaan kohdistuvien voimaharjoitusten lisääminen auttaa tehostamaan energiankulutusta ja maksimoimaan tätä kautta myös optimaalisen painonpudotuksen ja rasvanpolton.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: 7 tasapainoista ateriaa rasvanpolttoon ja painonpudotukseen
Rasvanpoltosta ei tulisi tehdä pakkomiellettä
Vaikka rasvakudoksen menettäminen myötävaikuttaa parempaan terveyteen, samalla on hyvä pitää mielessä, että rasvanpoltosta ei tulisi tehdä pakkomiellettä. Ensisijaisena tavoitteena onkin aina parantaa omia ruokailutottumuksia, jotka on liitetty myös monien sairauksien kehittymisen riskin laskemiseen, kuten International Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on myös todettu.
Siirtyminen entisistä ruokailutottumuksista terveellisempiin valintoihin johtaa luonnollisesti myös painon putoamiseen. Jos näin ei kuitenkaan käy, olisi suositeltavaa, että kulutettujen kalorien ja liikunnan määrän suhdetta arvioidaan tarkemmin.
Lisäravinteet painonpudotukseen
Kun tavoitteena on rasvakudoksen vähentäminen, tämän päämäärän saavuttamiseksi on olemassa useita erilaisia keinoja ja jopa ravintolisiä, jotka voivat tukea ruokavalion ja liikunnan yhteisvaikutusta tehokkaamman painonpudotuksen ja rasvanpolton kannalta.
Ensimmäinen näistä on kofeiini, jota voidaan ottaa sekä kapseleina että sen tunnetuimmassa muodossa eli juomalla kahvia, tietysti asiantuntijan neuvoja noudattaen. Tämän alkaloidin säännöllinen nauttiminen onkin liitetty rasvakudoksen tehokkaampaan vähenemiseen, ja samalla aivojen kognitiivinen toiminta paranee väliaikaisesti.
Toinen painonpudotusta edistävistä aineista on kapsaisiini. Se on yleinen ainesosa tulisissa paprikoissa, kuten chili-paprikassa tai chili-pippurissa. Tästä syystä mausteisten ruokien sisällyttäminen ruokavalioon voi vaikuttaa positiivisella tavalla myös rasvakudoksen tehokkaampaan polttoon. Tämä onkin todella yksinkertainen ja helppo strategia toteuttaa varsinkin silloin, jos makunystyräsi rakastavat tulisia ruokia!
Samalla on tietysti oltava todella tarkka näiden lisäravinteiden kanssa. Kyseessä ei myöskään ole ihmelääke, joka takaa painonpudotuksen kannalta takuuvarmoja tuloksia, sillä monilla näistä lisäravinteista on vain vähän tai ei ollenkaan näyttöä siitä, että ne auttaisivat vähentämään kehon rasvaprosenttia. Jotkut lisäravinteet voivat jopa aiheuttaa käyttäjille joitakin sivuvaikutuksia, kuten takykardiaa.
Ennen lisäravinteiden käyttöä onkin tärkeää, että keskustelet asiasta lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa, sillä tällä tapaa alan asiantuntija voi suositella sinulle asianmukaisia lisäravinteita yksilöllisten tarpeidesi mukaisesti.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Nivelten tärkeys ja tarpeelliset lisäravinteet
Rasvaa on mahdollista polttaa, vaikkakaan ei paikallisesti
Paikallinen rasvanpoltto ei ole mahdollista. Ylimääräisen rasvan poistamiseksi sinun on vähennettävä kehon yleistä rasvaprosenttia. Tämä tehtävä ei kuitenkaan ole niin monimutkainen kuin miltä se saattaa aluksi tuntua.
Kaikkein tärkeintä on totuttautua terveellisempiin ruokailutottumuksiin ilman, että rasvanpoltosta ja laihtumisesta tulisi pakkomielle. Kasvisten lisääminen ja jalostettujen elintarvikkeiden vähentäminen ruokavaliossa on jo suuri harppaus kohti terveellisempää elämäntapaa ja kevyempää oloa.
Toisaalta on olemassa tiettyjä ainesosia, jotka voivat auttaa lisäämään painonpudotuksen tehoa sekä ruokavalion että liikunnan kautta. Esimerkiksi kofeiini ja kapsaisiini ovat kaksi loistavaa esimerkkiä. Ja mikä parasta, voit löytää näitä ainesosia luonnon omista tuotteista.
Jos haluat tehostaa rasvanpolttoa, lisää siis seuraavaan ateriaasi hieman enemmän tulisuutta eri mausteiden avulla, mutta pidä samalla mielessä, että avain kevyempään oloon piilee kokonaisuudessa, johon kuuluvat sekä terveellinen ruokavalio että säännöllinen liikunnan harrastaminen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Obert J., Pearlman M., Obert L., Chapin S., Popular weight loss strategies: a review of four weight loss techniques. Curr Gastroenterol Rep, 2017.
- Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.