Nivelten tärkeys ja tarpeelliset lisäravinteet

Nivelistä kannattaa alkaa huolehtia ennen kuin ne alkavat aiheuttaa ongelmia. Sillä tavalla voimme ehkäistä komplikaatioita, jotka voivat vaikuttaa yleisterveyteemme.
Nivelten tärkeys ja tarpeelliset lisäravinteet
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Nivelten ansiosta kehosi liikkuu eri kulmissa, ja ne tuovat myös mekaanista tukea luuston rakenteelle. Ihmiskehossa on 205 luuta, jotka yhdistyvät vähintään yhteen luuhun. Tuo yhdistyminen tapahtuu nivelten välityksellä, mikä tekee fysiologisista liikkeistämme sulavia ja luontevia.

Riippuen niiden paikasta kehossamme, ne tuovat myös vakautta ja liikkuvuutta.

Kuinka nivelet toimivat?

Jotta ymmärtäisimme paremmin niiden toimintaa, jaamme ne niiden liikkuvuustason mukaan.

Vähäinen liikkuvuus tai ei lainkaan liikkuvuutta

polvikipu

Nivelissä joissa ei ole lainkaan liikkuvuutta, on eniten vakautta. Ne luovat vahvan yhteyden luiden välille, mikä tekee niistä vähän tai ei ollenkaan liikkuvia.

Esimerkiksi kallossa sijaitsevat nivelet yhdistyvät kuituiseen kudokseen, joka estää vierekkäisten luiden liikkumista. Se saa ne suojelemaan aivoja.

Rajallinen liikkuvuus

Sidekudokset sallivat luiden yhdistyä, tässä tapauksessa hyvin rajallisella liikkuvuudella.

Tällaisen tyypin päätehtävänä on tukea kehon painoa, jotta sille tarjottaisiin tukea ja vakautta.

  • Esimerkiksi sääri- ja pohjeluu ovat luita, joiden välissä on rajoitettu tila. Se tuo vakautta keholle kun seisomme.
  • Selkärangan nivelet sallivat rajallista liikkuvuutta kun ne työskentelevät yhdessä, ja se antaa kehollemme tarvittavaa joustavuutta erilaisten asentojen ottamiseksi.

Runsas liikkuvuus

nivelet jaloissa ja käsissä

Nämä nivelet eivät sido luita suoraan toisiinsa. Nestemäinen voiteluaine ympäröi nivelten pintaa, mikä sallii paremman liikkuvuuden.

  • Nivelet, joilla on runsas liikkuvuus, eivät ole yhtä vakaita. 
  • Suurin osa niistä sijaitsevat niissä luurangon osissa jotka muodostavat kehon raajat (käsivarret, sääret, kädet ja jalat) tai jäsenet. Niiden tehtävänä on mahdollistaa luiden ympärillä olevien lihasten kasvu.

Nivelsiteet

Nivelside on kudosten muodostama rakenne, joka yhdistää ja vakauttaa nivelten luut.

Nivelsiteet yhdistävät vierekkäiset luut niveleen, joten se tuo rajoittamatonta liikkuvuutta luonnollisella anatomisella tavalla. Samaan aikaan ne rajoittavat luonnottomia asentoja, mikä estää sinua vahingoittamasta itseäsi.

Rusto

voit ehkäistä nivelten kulumista liikkumalla

Rusto sallii luiden liikkuvuuden. Se toimii iskunvaimentimena, joka estää luita koskemasta toisiaan.

Rusto ympäröi nivelkapselia, jota nivelsiteet vahvistavat. Rusto ja nivelsiteet työskentelevät yhdessä yhdistääkseen luut niveliin.

Jotta voisimme puhua lisäravinteista joita nivelemme tarvitsevat, on tärkeää ensiksikin ymmärtää nivelten tärkeä rooli ihmiskehossa. Ilman niitä emme pystyisi liikkumaan ja ihmiskeho olisi fyysisesti joustamaton. Rusto ja nivelsiteet ovat myös suuresti yhteydessä niveliin.

Kuluminen

Aktiviteetit jotka vaikuttavat suuresti niveliin, laittavat tämän järjestelmän toimimaan jatkuvasti ja sen seurauksena aiheuttavat ruston ja nivelsiteiden kulumista.

Rusto kärsii kulumisesta eniten. Se rikkoutuu, tulee heikommaksi ja heikommaksi ja se aiheuttaa kivuliasta tunnetta, joka johtuu luiden hieromisesta.

Se voi jopa lopulta aiheuttaa nivelen joustavuuden menetyksen.

Ei kannata odottaa että tämä kipu ilmaantuu, vaan on hyvä olla tietoinen nivelten terveydestä ja huolehtia niistä päivittäin jo etukäteen.

Voit ehkäistä kulumista ja hoitaa sitä ottamalla terveelliset elämäntavat käyttöösi. Painosta huolehtiminen ja tasapainoisen ruokavalion seuraaminen auttavat epäilemättä.

Mutta jos haluat todella parantaa niveltesi rakennetta, sinun täytyy tarjota niille lisäravinteita.

Lisäravinteet nivelten terveyden suojelemiseksi

Glukosamiini

voit ehkäistä nivelten kulumista syömällä äyriäisiä

Yksi parhaista nivelten hoitoon olevista lisäravinteista on glukosamiini. Kehomme tuottaa tätä ainetta jo luonnollisesti ja sitä voidaan löytää nivelten ympäriltä rustoa tukemassa.

Kun ikäännymme, glukosamiinitasomme laskee ja se aiheuttaa asteittaista murtumista nivelissä. Siitä syystä on tärkeää ottaa tätä lisäravinnetta.

  • Sitä voidaan saada äyriäisistä, kuten ravuista ja hummerista.
  • Sitä voidaan myös ottaa lisäravinteena, jota myydään luontaistuotekaupoissa.

Kondroitiini

Kondroitiinisulfaattia valmistetaan vuorottelevien sokereiden ketjuista, jotka auttavat ruston rakentumisessa ja sen korjaamisessa.

Kondroitiinia uutetaan yleensä eläinperäisestä rustosta.

MSM

MSM, tai metyylisulfonyylimetaani, on rikin luontainen lähde, jolla on tärkeitä nivelkudosta vahvistavia ja tahdissa pysymistä helpottavia ominaisuuksia.

Hyvä nivelterveys on olennaista yleiselle hyvinvoinnillemme. Sisällytä näitä lisäravinteita ruokavalioosi ja nauti paremmasta elämänlaadusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Harrison-Muñoz S, Rojas-Briones V, Irarrázaval S. Is glucosamine effective for osteoarthritis? Medwave. 2017 Mar 15;17(Suppl1):e6867.
  • Bishnoi M, Jain A, Hurkat P, Jain SK. Chondroitin sulphate: a focus on osteoarthritis. Glycoconj J. 2016 Oct;33(5):693-705.
  • Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients. 2017 Mar 16;9(3):290.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.