Logo image
Logo image

Onko totta, että kreatiini vahingoittaa munuaisia?

2 minuuttia
Monet uskovat, että kreatiini on vahingollinen munuaisille, mutta tämä ei ole totta. Mutta vaikka väittämä on väärä, se ei tarkoita etteikö meidän tulisi olla varovaisia kreatiinia sisältävien lisäravinteiden käytössä.
Onko totta, että kreatiini vahingoittaa munuaisia?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 11 marraskuuta, 2022

Monet ihmiset ovat siinä uskossa, että kreatiini vahingoittaa munuaisia. Tämä on vain myytti, mutta kuten kaikkien lisäravinteiden kanssa, myös kreatiinin saantia tulee valvoa ja rajoittaa.

Kreatiinia pidetään yhtenä tehokkaimmista ravintolisistä, joka lisää voimaa ja lihasmassaa. Se myös edistää suorituskykyä korkean intensiteetin liikuntasuorituksissa. Monien hyötyjensä lisäksi puhutaan myös kreatiinin haitallisista vaikutuksista munuaisiin.

Ammattiurheilijoilla, erityisesti voimaharjoittelijoilla, on usein runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio ja he käyttävät kreatiinia tämän ruokavalion täydennyksenä. Jotkut uskovat, että tämä voi aiheuttaa liiallista rasitusta munuaisille. Joten keskeinen kysymys kuuluu: onko kreatiini turvallista munuaisille? Katsotaanpa.

Mitä kreatiini on?

Periaatteessa kreatiini on molekyyli, jota on luonnollisesti läsnä kehossa. Se rakentuu aminohapoista, jotka ovat proteiinien sisällä. Saamme kreatiinia myös kalasta ja lihasta.

Suurin osa kreatiinista on varastoitunut lihaksiin ja siellä se suorittaa päätehtävänsä. Keho tuottaa itsenäisesti noin puolet päivittäisestä kreatiinimäärästä. Loput meidän on saatava ruokavalion kautta.

Siksi kreatiinia myydään ravintolisänä. Urheilijat käyttävät sitä pääasiassa suorituskyvyn parantamiseen. Tämän lisäyksen avulla he voivat lisätä voimaa, kestävyyttä ja palautumiskykyä. Sitä ei pidetä dopingaineena.

Some figure
Kreatiini on luonnossa esiintyvä aine, mutta sitä otetaan monesti ravintolisänä.

Kreatiinin käyttö ja sivuvaikutukset

Useita tutkimuksia on tehty sen selvittämiseksi, mitä vaikutuksia kreatiinilla ravintolisänä on kehoon. Nämä tutkimukset osoittavat, että tämän aineen pääasialliset vaikutukset ovat seuraavat:

  • Parempi fyysinen suorituskyky: Se nostaa energiatasoa ja on tehokas apu sprinttereille sekä painonnostajille. On olemassa vakuuttavia tutkimuksia, jotka osoittavat että tämän lisäravinteen kulutus lisää urheilijan voimaa.
  • Harvinaisten puutosoireyhtymien parantuminen: Joillakin lapsilla on harvinaisia ​​oireyhtymiä, joille on ominaista kreatiinipuutos kehossa. Lisäravinne auttaa vähentämään joitain oireita.
  • Ihon vanhenemisen hidastaminen: Tutkimukset osoittavat, että voiteissa oleva kreatiini vähentää ihon ikääntymisen merkkejä, pääasiassa miesten tapauksessa.

Jos kreatiinilisää käytetään oikein, se ei aiheuta haitallisia vaikutuksia. Kreatiinilla voi kuitenkin olla negatiivisia vaikutuksia munuaisiin niillä, joilla on aiempia munuaisongelmia.

Samoin tämän lisäravinteen suuret annokset aiheuttavat joissakin tapauksissa sivuvaikutuksia, kuten:

  • Pahoinvointi ja huimaus
  • Kouristukset
  • Kuivuminen ja nesteen kertyminen
  • Kuume ja lämmön suvaitsemattomuus

Onko kreatiini turvallista munuaisille?

Palatakseni kysymykseen siitä, onko kreatiini turvallista munuaisille, on olemassa vähintään 12 tutkimusta jotka käsittelevät tätä aihetta. Ne kaikki päättelevät, että tämä ravintolisä ei aiheuta kielteisiä vaikutuksia terveiden aikuisten munuaisiin.

Se ei myöskään vaikuta haitallisesti munuaisiin niillä henkilöillä, jotka kärsivät ALS:sta (amyotrofinen lateraaliskleroosi), 2-tyypin diabeteksesta tai vaihdevuosista. Tästä huolimatta asiantuntijat suosittelevat varovaisuutta sen kulutuksessa.

Kuten edellä mainitsimme, tämä varoitus koskee lähinnä niitä, joilla on munuaisongelmia tai joilla on suuri riski kärsiä niistä. Erityisesti, jos he kuluttavat liikaa proteiinia. Itse asiassa on todisteita siitä, että ylimääräinen proteiinin saanti, jopa ilman kreatiinia, aiheuttaa munuaisongelmia.

Some figure
Monet käyttävät kreatiinia proteiinilisänä, ja ylimääräinen proteiini voi vaikuttaa munuaisiin ihmisillä, joilla on jo aiemmin munuaissairaus.

Levinnyt myytti

On olemassa suuri määrä julkaisuja, joissa todetaan että kreatiini vahingoittaa munuaisia. Nämä lausunnot perustuvat kuitenkin virheellisiin tietoihin, jotka ovat levinneet ilman tieteellisiä todisteita.

Kreatiini lisää kreatiniinitasoa kehossa, mutta se tekee sen riippumatta munuaisten toiminnasta. Kreatiniinitaso on kuitenkin indikaattori munuaisvaurioista. Mikäli joku syö kreatiinia ja virtsakokeen mukaan sen määrän on kohonnut, ei se välttämättä ole merkki munuaisongelmista.

Lisäksi tämä lisäravinne aiheuttaa nesteen kertymistä elimistöön, ja siksi on aina tärkeää että elimistön nestetasapaino on kunnossa. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että kreatiini vahingoittaa munuaisia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lanhers C., Pereira B., Naughton G., Trousselard M., et al., Creatine supplementation and upper limb strength performance: a systematic review and meta analysis. Sports Med, 2017. 47 (1): 163-173.
  • Silva AS., Pertille A., Barbosa CG., Silva JA., et al., Effects of creatine supplementation on renal function: a systematic review and meta analysis. Journal of Renal Nutrition, 2019. 29: 480-489.
  • Rendón Rogríguez R., Efectos de las dietas hiperproteicas sobre la función renal: una controversia actual. Nutrición Clínica en Medicina, 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.