Logo image
Logo image

Prospantus-siirappi: lääke yskän hoitoon

3 minuuttia
Prospantus-siirappi sisältää Hedera helix -nimisen kasvin uutetta, joka pystyy tarjoamaan kattavaa hoitoa kaikkiin yskään liittyviin prosesseihin.
Prospantus-siirappi: lääke yskän hoitoon
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Prospantus-siirappi on rohto, jolla on sekä limaa irrottava että keuhkoputkia avaava vaikutus. Se koostuu Hedera helix -nimisestä kasvista saadusta kuivauutteesta. Sitä käytetään limaisen yskän hoitoon, koska se helpottaa liman poistumista.

Hedera helix on lääkekasvi, joka tunnetaan myös nimellä ”euroopanmuratti tai varjomuratti”. Sen uutetta on käytetty aina muinaisista ajoista lähtien erilaisissa hoidoissa, joissa on tarpeen poistaa limaa hengitysteistä.

Mikä on Hedera helix?

Some figure

Hedera helix  on muratteihin kuuluva lääkekasvi, joka lasketaan araliakasvien heimoon. Sitä kasvaa monilla eri mantereilla ja se voi olla useita metriä pitkä.

Tällä kasvilla on tummanvihreät ikivihreät lehdet, sen kukat ovat vihertävän keltaisia ​​ja ne tuottavat miellyttävää aromia. Tämä muratti on myös nopeasti kasvava kasvi, ja se on helppo mukauttaa monenlaiseen ilmastoon ja maastoon.

Hedera helixin tarjoamien terveysetujen joukosta haluamme korostaa erityisesti sen toimintaa liman poistamiseksi. Lisäksi se kykenee muuttamaan kuivaa yskää limaiseksi yskäksi, mikä puolestaan helpottaa liman poistumista elimistöstä. Tästä syystä sitä onkin käytetty aina muinaisista ajoista lähtien lääkkeenä sellaisen vilustumisen hoidolle, jossa hengityselimet kärsivät, ja lisäksi se auttaa myös lievittämään yskää.

Hedera helix -kasvin aktiiviset aineosat

Tästä kasvista löytyy erilaisia ​​aktiivisia aineosia, ja jokainen näistä ainesosista tuo oman hyötynsä hengitysteiden hoidossa. Hedera helix -kasvin komponentteihin kuuluvat seuraavat ainesosat:

Koostumuksensa vuoksi tästä kasvista saatavalla murattiuutteellaon keuhkoputkia laajentavia ja yskää hoitavia ominaisuuksia ja vaikutuksia, minkä vuoksi Hedera helixin lehtiä käytetään erilaisten hengitystieongelmien ja tätä kautta myös yskän hoitoon.

Vaikka tämän kasvin hedelmät tarjoavat samalla tapaa erinomaisia ​​vaikutuksia erilaisten hengityselinongelmien lievittämiseksi, sen hedelmät ovat kuitenkin erittäin myrkyllisiä ihmiselle.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Näin lievität limaista yskää luonnollisesti

Siirapin uuttaminen

Some figure

Prospantus-siirapissa esiintyvä murattiuutte saadaan patentoidun uuttoprosessin avulla. Onkin tärkeää tietää, että tässä siirapissa olevan muratin tehokkuus liittyy sen keräysprosessiin.

Koska Prospantuksessa esiintyvä muratti noudattaa patentoitua sadonkorjuu- ja uuttoprosessia, tämän prosessin lopputuloksena saatu uute – jota kutsutaan nimellä EA 575® – omaa ainutlaatuisia ominaisuuksia. Pakkauksesta löytyy sinetti, joka identifioi ja viittaa tuotteen patentoituun uuttamismenetelmään.

Tämä Hedera helix -kasvista uutettu EA 575® -siirappi on suunnattu ominaisuuksiensa puolesta erilaisten yskää aiheuttavien prosessien hoitoon. Murattiuutteen komponentit auttavat sekä irrottamaan limaa että vähentämään keuhkoputkien kouristuksia, lievittäen yskimisen tarvetta.

Tällä hetkellä tiedetään, että osa Prospantus-siirapin vaikutuksista johtuu pääasiassa α-hederiinistä, joka on yksi siirapissa olevan murattiuutteen aktiivisista aineosista.

Kuinka Prospantus-siirappi toimii?

Koostumuksessa läsnä olevan patentoidun murattiuutteen ansiosta Prospantus-siirappi torjuu kolmea yleisintä yskään liittyvää oiretta. Näin ollen sen toimintamekanismi koostuu kolmesta seuraavasta vaikutuksesta:

  • Mukolyyttinen vaikutus: Muratti vähentää liman viskositeettia, jotta se muuttuisi juoksevammaksi, jolloin myös sen poistuminen elimistöstä helpottuu.
  • Keuhkoja avaavat vaikutukset: Prospantus-siirappi toimii laajentamalla keuhkoputkia, jolloin se auttaa hengittämään helpommin.
  • Antitussiivinen vaikutus: Prospantus-siirapin keuhkoputkia laajentava ja ja limaa irrottava vaikutus lievittävät yhdessä yskää.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Kolme kotitekoista yskänlääkettä kuivaan yskään

Prospantus-siirapin käyttö ja annostelu

Kuten olemme jo aikaisemmin maininneet, tämän siirapin tarkoituksena on hoitaa limaista yskää, ja sitä voidaan käyttää yskänlääkkeenä kaikissa ikäryhmissä 2-vuotiaasta lähtien. Siirapin annostelu määräytyy iän perusteella:

  • Yli 12-vuotiaille: 5 ml kolme kertaa päivässä.
  • 6–12-vuotiaille lapsille: 5 ml kahdesti päivässä.
  • 2–5-vuotiaille lapsille: 2,5 ml kahdesti päivässä.

Lopuksi

Prospantus-siirappi on turvallinen ja luonnollinen vaihtoehto yskän hoitoon, koska se auttaa irrottamaan limaa, avaamaan keuhkoputkia sekä lievittämään hengitysteiden tulehduksia.

Jos sinulle nousee mieleen aiheesta kysyttävää, on suositeltavaa, että käännyt tässä tapauksessa aina lääkärisi tai apteekin henkilökunnan puoleen. Jos yskä ei katoa itsessään muutamassa päivässä, se voi olla merkki toisesta sairaudesta tai ongelmasta, jolloin on mahdollista, että lääkärin tulee oireen hoitamiseksi selvittää, onko taustalla jokin toinen patologia ja määritellä hoitomenetelmä tämän diagnoosin mukaan. Ennen minkä tahansa uuden lääkkeen aloittamista, oli se sitten luonnonlääke tai ei, on suositeltavaa neuvotella asiasta lääkärin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Metcalfe, D. J. (2005). Hedera helix L. Journal of Ecology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2745.2005.01021.x
  • Lutsenko, Y., Bylka, W., Matlawska, I., & Darmohray, R. (2010). Hedera helix as a medicinal plant. Herba Polonica.

  • Mendel, M., Chłopecka, M., Dziekan, N., & Wiechetek, M. (2011). The effect of the whole extract of common ivy (Hedera helix) leaves and selected active substances on the motoric activity of rat isolated stomach strips. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2011.01.036


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.