Viisi kotikonstia yskänrokkoon

Heti kun huomaat yskänrokon ensimmäiset oireet, olet valmis aloittamaan taistelun. Lähes kaikki näistä hoidoista ovat nimittäin jo valmiina kotonasi!
Viisi kotikonstia yskänrokkoon

Kirjoittanut Ángela Aragón

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Yskänrokko eli huuliherpes on ennalta-arvaamaton ja ärsyttävä vaiva. Onneksi se ei aiheuta mitään vakavaa uhkaa terveydelle, mutta kukaan ei kuitenkaan halua tulla nähdyksi rokko huulensa päällä.

Tämän lisäksi, ja erityisesti yskänrokon puhkeamisen alkuvaiheessa, se aiheuttaa polttavaa tunnetta ja kipua, joka haittaa syömistä tai puhumista.

Kun lisäät tähän vielä voiteiden ja salvojen käytön, mikä joskus tekee yskänrokosta vieläkin pahemman näköisen, on hyvinkin ymmärrettävää, että jokin näennäisen merkityksetön ja hyvänlaatuinen asia voi saada aikaan niin paljon epämukavuutta.

Mistä yskänrokko johtuu?

Yskänrokon puhkeamisen syistä on kiistelty. Valitettavasti totuus on se, että kyseessä on virus, joka tulee olemaan elimistössäsi loppuelämäsi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tulet kärsimään yskänrokoista jatkuvasti. Voit jopa kantaa virusta saamatta koskaan yskänrokon oireita.

Kun yskänrokko sitten puhkeaa, niitä tulee olemaan sinulla tavallisesti useammin kuin kerran elämäsi aikana. Laukaisevia tekijöitä voivat olla:

 • Stressi
 • Heikentynyt immuunijärjestelmä
 • Äkkinäiset lämpötilan muutokset
 • Kuume

Moni laittaa tällöin kemikaaleja sisältäviä voiteita yskänrokon päälle. Voit kuitenkin hyödyntää niiden hoidossa myös joitakin kotikonsteja.

Parhaat kotikonstit yskänrokkoon

1. Hankaa valkosipulia yskänrokkoon

valkosipuli ja yskänrokko

Tämä saattaa vaikuttaa oudolta, mutta on täysin järkeenkäypää.

Valkosipulilla on vaikuttava antibioottinen ja viruksia tuhoava vaikutus. Näin ollen sen hankaaminen kylmärokkoon on erittäin tehokas ratkaisu.

Älä välitä, jos se kirvelee aluksi – tunne ei kestä kauaa, ja pääset eroon rumasta rakkulasta.

2. Maito

Yskänrokon aiheuttaa herpes simplex -virus. Yksi laukaisevista tekijöistä voi olla epätasapainoinen ruokavalio.

Sinun tulisi pitää mielessä se, että saat kahta tärkeää aminohappoa syömästäsi ruoasta: lysiinia ja arginiinia. Lysiini ehkäisee yskänrokkojen muodostumista, kun taas arginiini ruokkii virusta ja saa sen aktivoitumaan uudelleen.

Maito sisältää runsaasti lysiinia, joten se on erittäin tehokas keino lievittää yskänrokkoja ja ehkäistä niiden puhkeamista.

Mitä sinun tulisi tehdä?

 • Hyötyäksesi maidon hyvistä vaikutuksista kasta vanupallo maidossa ja levitä sitä hoitoa vaativalle alueelle säännöllisesti, kunnes rokko katoaa.
 • Tämä saattaa olla houkuttelevampi tapa hankkiutua eroon yskänrokosta kuin valkosipuli, ottaen huomioon ettei tähän liity pahaa hajua.

Kumpikin menetelmä on kuitenkin hyvä.

3. Aloe vera

aloe vera ja yskänrokko

Aloe vera -kasvin geeli voi auttaa kuivattamaan ja parantamaan yskänrokon. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa saada haluttu lopputulos.

Voit ostaa aloe veraa luontaistuotekaupasta ja levittää sitä pumpulipuikolla. Jos sinulla sen sijaan on kyseinen kasvi kotona, sinun täytyy vain avata yksi sen lehdistä ja ottaa siitä geeliä yskänrokon päälle.

Tämä yksinkertainen menetelmä poistaa yskänrokon lyhyessä ajassa ilman kemikaaleja, hajuja tai kipua.

4. Suola ja vesi

Tämä menetelmä vaatii hieman enemmän vaivannäköä, mutta se on erittäin tehokas. Kuten tiedät, suola on erinomainen hoitokeino, joten älä unohda sitä!

Mitä sinun tulisi tehdä?

 • Laita hyppysellinen suolaa kostutettuun sormenpäähän.
 • Aseta sormi yskänrokon päälle kahdeksi minuutiksi.
 • Kostuta vanupallo lämpimässä suolavedessä ja paina se huulillesi muutamaksi minuutiksi.
 • Toista tämä, kunnes yskänrokko paranee.

5. Lisää C- ja E-vitamiinin syöntiä

sitrushedelmät auttaa yskänrokkoon

Kaikkein varmin ratkaisu on yhdistää hyvä ruokavalio yllä mainittuihin menetelmiin.

Nopeuttaaksesi paranemista ja vahvistaaksesi immuunijärjestelmääsi sinun on lisättävä seuraavien ruoka-aineiden nauttimista:

Esimerkiksi luontaistuotekaupoista voit ostaa puhdasta E-vitamiinia ja levittää sitä suoraan huulelle.

Suosittelemme noudattamaan ruokavaliota, joka sisältää runsaasti näitä vitamiineja ehkäistäksesi yskänrokkoja, erityisesti vuodenaikojen vaihtuessa.

Hoida yskänrokko kotikonsteilla

Näillä yksinkertaisilla vinkeillä yskänrokon hoitaminen on elimistöllesi paljon kivuttomampi prosessi. Eikä sinun tarvitse odottaa pääsyä apteekkiin aloittaaksesi hoidon.

Heti kun huomaat ensimmäisiä oireita, olet valmis aloittamaan taistelun yskänrokkoa vastaan, sillä lähes kaikki ehdottamamme hoidot ovat jo valmiina kotonasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Weber, N. D., Andersen, D. O., North, J. A., Murray, B. K., Lawson, L. D., & Hughes, B. G. (1992). In vitro virucidal effects of Allium sativum (garlic) extract and compounds. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-2006-961504
 • Snoussi, M., Trabelsi, N., Dehmeni, A., Benzekri, R., Bouslama, L., Hajlaoui, B., … Papetti, A. (2016). Phytochemical analysis, antimicrobial and antioxidant activities of Allium roseum var. odoratissimum (Desf.) Coss extracts. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.05.048
 • Das, S. (2011). Exploitation of antiviral activity of traditionally used medicinal plants. Journal of Antivirals and Antiretrovirals.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.