Portugalilaiset Belém-leivokset: herkullinen jälkiruoka

Näytämme, miten portugalilaiset Belém-leivokset valmistetaan kotikeittiössä vain muutamasta aineksesta.
Portugalilaiset Belém-leivokset: herkullinen jälkiruoka
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Belém-leivokset ovat Portugalin tyypillisimpiä herkkuja. Niitä paistetaan lähes kaikissa maan leipomoissa. Resepti voi vaihdella jonkin verran paikasta toiseen, mutta ne pohjautuvat aina tiettyihin yhteisiin ainesosiin.

Opetamme valmistamaan portugalilaiset Belém-leivokset kotona, jotta voit yllättää niillä vieraasi.

Miten portugalilaiset Belém-leivokset valmistetaan?

Ennen kuin ryhdymme leipomaan, on syytä huomauttaa, että Belém-leivosten valmistaminen kotona on aina parempi vaihtoehto kuin ostaa teollisesti valmistettuja versioita.

Tehdasvalmisteiset leivokset sisältävät yksinkertaisia sokereita, transrasvaa ja keinotekoisia lisäaineita, jotka voivat lisätä elimistön matala-asteista tulehdusta ja kasvattaa sairastumisriskiä.

Jos sinulla on aikaa ja halua valmistaa näitä herkkuja kotona, kurkkaa tämä resepti.

Belém-leivokset saavat täytteen.
Belém-leivokset on erittän helppo valmistaa ja ne maistuvat herkullisilta.

Ainekset

Jos haluat valmistaa näitä ihania portugalilaisia leivoksia kotona, tarvitset seuraavat ainekset:

 • 1 l täysmaitoa
 • 500 g valkoista sokeria
 • 100 g vehnäjauhoa
 • 12 munankeltuaista
 • 600 g voitakinaa
 • puolikkaan sitruunan kuoret
 • kanelitanko
 • voita
 • metallimuotteja

Valmistusohje – taikina

 1. Leikkaa voitaikina suorakulmion muotoisiin paloihin.
 2. Rullaa lieriön muotoon, noin 3 cm:n osioiksi.
 3. Voitele muotit ja laita jokaiseen yksi taikinalieriö. Tässä kannattaa käyttää pieniä paahtovanukasmuotteja, sillä Belém-leivoksille ei löydy helposti omia muotteja.
 4. Pistele taikinan reunukset haarukalla ja anna olla 20 minuuttia. Taikina muotoutuu vähitellen muotteihin.

Valmistusohje – täyte

 1. Erottele 200 millilitraa maitoa astiaan ja lisää jauhot. Vatkaa hyvin ja laita sivuun.
 2. Lämmitä samalla kattilassa maitoa sitruunankuorien ja kanelitangon kanssa.
 3. Kun se kiehuu, lisää vähitellen jauhoseos samalla sekoittaen.
 4. Kun se taas kiehuu, ota pois sitruunankuori ja kanelitanko.
 5. Lisää seokseen sokeri.
 6. Seos paksunee vähitellen.
 7. Anna olla 10 minuuttia sen jälkeen, kun hella on otettu pois päältä.
 8. Erottele keltuaiset valkuaisista.
 9. Vatkaa keltuaiset kulhossa ja käytä ne siivilässä ennen kuin sekoitat ne muiden ainesten joukkoon.

Toinen mahtava resepti Portugalista: Portugalilainen jälkiruoka “Jumalan leipä”

Paistaminen

Tässä vaiheessa jäljellä on enää leivosten koostaminen ja paistaminen. Tämä on helpoin vaihe, mutta siinä tulee noudattaa seuraavia vaiheita.

 1. Esilämmitä uunia 220 celsiusasteeseen 5 minuutin ajan.
 2. Asettele muotit uunipellille.
 3. Laita niihin täytettä.
 4. Paista leivoksia 15-20 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.
 5. Anna leivosten jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Milloin Belém-leivoksia ei tulisi syödä?

Portugalilaiset belém-leivokset sopivat kahvin kaveriksi.
Kakkuja ja leivoksia tulisi syödä vain silloin tällöin. Ne kannattaa valmistaa itse.

Belém-leivokset ovat erittäin herkullisia, mutta niitä on hyvä välttää, jos kärsii metabolisesta häiriöstä. Tällöin yksinkertaisia sokereita kannattaa rajoittaa niiden haittojen vuoksi. Esimerkiksi ketogeeninen ruokavalio on osoittautunut hyväksi vaihtoehdoksi glukoosi-aineenvaihdunnan parantamisen ja sairauden hyvän hallinnan kannalta.

Toisaalta runsas yksinkertaisten hiilihydraattien kulutus saattaa johtaa ylipainoon. Tästä on näyttöä mm. Current Diabetes Reports –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Ongelman välttämiseksi ruokavalion on hyvä pohjautua pääasiassa tuoreisiin raaka-aineisiin, ja korkean glykeemisen indeksin hiilihydraatteja tulisi rajoittaa. Niiden satunnaisen syömisen ei kuitenkaan pitäisi olla haitaksi.

Lopuksi on syytä huomauttaa, että näitä ravintoaineita saatetaan tietyissä tilanteissa jopa tarvita. Yksi esimerkki on kovatehoinen liikunta, jossa hiilihydraatit ovat pääasiallinen energianlähde. Lisäksi korkean biologisen arvon proteiineihin yhdistettyinä ne voivat auttaa liikunnan jälkeisessä palautumisessa, kuten osoittaa Nutrients –lehden tutkimus.

Valmista portugalilaiset Belém-leivokset kotona

Portugalilaisten Belém-leivosten valmistaminen onnistuu helposti kotikeittiössäkin. Jos noudatat antamiamme ohjeita, saat aisteja hivelevän lopputuloksen. Ne sopivat erinomaisesti esimerkiksi iltapäivän kahvi- tai teehetkeen ja toimivat hyvin myös jälkiruokana. Aina tietysti kohtuudella, sillä ne sisältävät sokeria.

Muista, että kun tavoitteena on kohentaa yleistä terveydentilaa, on suositeltavaa noudattaa muitakin hyviä tottumuksia terveellisen ruokavalion lisäksi. On esimerkiksi erittäin tärkeää harrastaa liikuntaa säännöllisesti ja keskittyä ennen kaikkea painoharjoitteluun. Näin sisäinen tulehdus pysyy kurissa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Herkulliset, kevyet leivonnaiset
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Herkulliset, kevyet leivonnaiset

Kevyet leivonnaiset ovat loistava vaihtoehto terveellisessä ruokavaliossa. Joitakin rakastamiasi ruokia täytyykin syödä, mutta voi valita kevyemmän...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Dashti, H. M., Mathew, T. C., & Al-Zaid, N. S. (2021). Efficacy of Low-Carbohydrate Ketogenic Diet in the Treatment of Type 2 Diabetes. Medical principles and practice : international journal of the Kuwait University, Health Science Centre30(3), 223–235. https://doi.org/10.1159/000512142
 • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.