Poltetta jaloissa? Parhaat vinkit ja kotihoidot

Tunnetko poltetta jaloissa? Tiedätkö mistä tämä ilmiö johtuu ja miten sitä voidaan lievittää? Nyt annamme vinkkejä jalkojen ihon poltteen hoitoon luonnollisilla tuotteilla!
Poltetta jaloissa? Parhaat vinkit ja kotihoidot

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jos tunnet poltetta jaloissa, on mahdollista, että se johtuu diabeettisesta neuropatiasta, mutta toisaalta se voi myös olla seurausta ravinnepuutoksista, lihasten liiasta rasituksesta tai tulehduksista, kuten myös eräistä muista jalkojen terveyteen vaikuttavista tekijöistä.

Epämukavuus voi olla lievää tai voimakasta, ja se riippuu sitä, mikä vaivan perimmäinen syy on. Poltteen ohella myös kihelmöinti, tunnottomuus ja tulehdustila sekä eräät muut oireet ovat mahdollisia. Hyvä uutinen on se, että monilla luonnontuotteilla saadaan aikaan tehokkaita tuloksia.

Katsotaanpa seuraavaksi luontaistuotteita, jotka hoitavat poltetta jaloissa. Kokeile näitä konsteja mitä pikimmiten, jos itsekin kärsit tästä vaivasta.

Poltetta jaloissa? Parhaat luontaishoidot

Ennen kuin aloitat seuraavien neuvojen ja tuotteiden kokeilun jalkojen poltteen hillitsemiseksi, on tärkeää hoitaa taustalla olevaa syytä. Vaikka luontaistuotteet ovat usein hyviä ratkaisuja, joskus tarvitaan muunkinlaista hoitoa. Jos poltetta jaloissa ilmenee esimerkiksi jonkin tulehduksen tai sellaisen sairauden vuoksi, joka vaikuttaa hermoihin, tulisi ensin ottaa yhteyttä lääkäriin. Tämä on erityisen tärkeää kaikille niille, jotka kärsivät diabeteksesta.

Jos epämukavuus on lihasten liian rasituksen tai stressin syytä (tai mikäli se on huonojen jalkineiden aiheuttamaa), seuraavia luonnollisia hoitokeinoja voidaan hyvin kokeilla heti ilman sen kummempia analyysejä.

1. Epsom-suolat

Lievitä poltetta jaloissa suolan avulla

Epsom-suolat ovat yksi parhaista avuista silloin, kun jalkojen lihaksille haetaan rentoutusta.

Jalkojen liottaminen vedessä, jossa on Epsom-suoloja, on vanha ja hyvä hoitokeino. Epsom-suolat ovatkin ihanteellisia sellaisen jalkojen epämukavuuden hoitoon, joka johtuu hermoston, lihasten tai verenkierron ongelmista, sillä ne vaikuttavat kehossa rauhoittaen.

Miten niitä käytetään jalkojen poltteeseen?

 • Laita ensin reilu desilitra suoloja kulholliseen tai ämpärilliseen kuumaa vettä.
 • Sitten kasta jalkasi tähän nesteeseen ja anna niiden olla 15-20 minuutin ajan. Varmista kuitenkin ensin, että vesi ei ole liian kuumaa jalkojesi iholle.

2. Oliiviöljy

Hieronta oliiviöljyllä on ehdottomasti yksi suositelluimmista luontaishoidoista kaikille niille, jotka tuntevat poltetta jaloissa. Vaikka tämä öljy tunnetaan tietysti ensisijaisesti ruoanlaitossa hyödyllisenä tuotteena, se on myös monella tapaa terapeuttinen kehon eri vaivojen hoidossa. Oliiviöljyn käyttö ulkoisesti nimittäin rentouttaa lihaksia sekä estää turvotusta ja kihelmöintiä.

Miten sitä käytetään jalkojen poltteen lievittämiseksi?

 • Kuumenna pari ruokalusikallista oliiviöljyä sen lämpöiseksi, että voit laittaa sitä mukavasti jalkojesi iholle.
 • Sitten laita sitä jaloille samalla kun teet hellävaraista hierontaa. Jatka hoitoa noin kymmenen minuutin ajan ja sitten lepuuta jalkojasi.
 • Jos haluat, voit toistaa hoitoa joka ilta ennen nukkumaanmenoa.

3. Poltetta jaloissa? Myös timjami auttaa

Timjaminippu

Timjamilla on kehonhoidossa tulehdusta lievittäviä vaikutuksia, ja se on avuksi muun muassa jalkojen poltteen vähentämiseksi. Tämä kasvi toimii sekä tuoreena että kuivattuna, ja sitä voidaan käyttää myös eteerisen öljyn muodossa.

Timjami sisältää ainetta nimeltä tymoli, joka vähentää nivelkipua, kihelmöintiä ja tulehdustilaa. Sekä kasvi sellaisenaan että siitä saatava eteerinen öljy ovat hyväksi avuksi täydentäviä tuotteina silloin, kun pyritään hoitamaan poltetta jaloissa.

Näin käytät timjamia jalkojen poltteen lievittämiseksi:

 • Laita tuoretta timjamia kattilalliseen kiehuvaa vettä.
 • Peitä kattila ja anna veden viiletä, kunnes se on lämpötilaltaan siedettävää.
 • Kaada neste kulhoon, jossa on jonkin verran vettä, ja liota jalkojasi 20 minuutin ajan.
 • Voit vaihtoehtoisesti sekoittaa noin viisi pisaraa timjamin öljyä oliiviöljyyn ja käyttää tätä seosta sitten jalkojesi hieronnassa.

4. Pellavansiemenöljy

Pellavansiemenistä valmistettua öljyä käytetään terapeuttisessa tarkoituksessa siksi, että se sisältää runsaasti Omega-3 -rasvahappoja sekä antioksidantteja. Sen käyttö paikallisesti säätelee hermoston toimintaa, ja lisäksi tämä öljy pystyy parantamaan verenkiertoa ja vähentämään tulehdustilaa.

Näin käytät pellavansiemenöljyä jalkojen poltteeseen:

 • Laita ensin ruokalusikallinen öljyä kämmenellesi.
 • Hiero kämmeniä yhteen ja sitten ryhdy hieromaan jalkojasi – jatka tätä kymmenen minuutin ajan ja anna lopuksi jalkojesi levätä.

5. Kuuman ja kylmän vaihtelu

Lievitä poltetta jaloissa kylvyn avulla

Tämä on tunnettu hoito jaloille, ja se toimii tehokkaasti siksi, että muutokset veden lämpötilassa auttavat supistamaan, rentouttamaan ja rauhoittamaan jalkojen lihaksia.

Viimeisenä listaamme tämän ikivanhan hoidon, joka on hyvin edullinen vaihtoehto jokaiselle, joka kärsii poltteesta jaloissaan. Siihen tarvitaan ainoastaan kuumaa ja kylmää vettä, joita vaihdellaan. Tuloksena on hoitava prosessi, joka auttaa saamaan lihasten, jänteiden ja hermojen kunnon kohenemaan sen jälkeen, kun jalkoja on rasitettu esimerkiksi jossain vaativassa aktiviteetissa.

Miten veden lämpötilan vaihtelua voidaan hyödyntää jalkojen poltteen hoidossa?

 • Aloita liottamalla jalkojasi kuumassa vedessä – tee tätä heti, kun huomaat jaloissasi poltetta.
 • Liota jalkoja noin kolmen minuutin ajan ja ota jalkasi pois ja siirrä ne astiaan, jossa on kylmää vettä.
 • Toista tätä menettelyä 2-3 kertaa tai siihen asti, kunnes huomaat jalkojesi rentoutuneen.

Jos jalkojasi vaivaa polte, näistä luontaishoidoista on luultavasti riittävän suuri apu, sillä ne ovat yleensä tehokkaita jalkojen epämukavuuden lievittäjiä. Ota kuitenkin yhteyttä lääkäriin niin pian kuin mahdollista, jos huomaat oireiden pahenevan ja etenkin, mikäli olet diabeetikko. Ole tarkkana myös muiden oireiden suhteen, kuten esimerkiksi avointen haavaumien tai haavojen, voimakkaan poltteen, pidemmälle säteilevän poltteen (joka suuntautuu sääriä kohti) tai sormien herkkyyden suhteen.

Toivomme, että saat näistä luontaishoidoista kätevästi apua vaivaasi, ja kannattaa katsoa myös aiemmin listaamiamme vinkkejä jalkojen turvotuksen hoitoon.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Jalkojen verenkierron parantaminen 20 päivässä: 7 strategiaa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Jalkojen verenkierron parantaminen 20 päivässä: 7 strategiaa

Verenkierron parantaminen jaloissa ja veren palaamisen tehostaminen ovat avainasiat sen kannalta, että suonikohjuja voidaan estää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rudolf RD. The use of Epsom salts, historically considered. Can Med Assoc J. 1917;7(12):1069–1071.
 • Gorzynik-Debicka, M., Przychodzen, P., Cappello, F., Kuban-Jankowska, A., Gammazza, A. M., Knap, N., … Gorska-Ponikowska, M. (2018). Potential health benefits of olive oil and plant polyphenols. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms19030686
 • Nagoor Meeran, M. F., Javed, H., Taee, H. Al, Azimullah, S., & Ojha, S. K. (2017). Pharmacological properties and molecular mechanisms of thymol: Prospects for its therapeutic potential and pharmaceutical development. Frontiers in Pharmacology. https://doi.org/10.3389/fphar.2017.00380
 • Kaithwas, G., & Majumdar, D. K. (2013). Effect of L. usitatissimum (Flaxseed/Linseed) Fixed Oil against Distinct Phases of Inflammation . ISRN Inflammation. https://doi.org/10.1155/2013/735158
 • Versey, N. G., Halson, S. L., & Dawson, B. T. (2012). Effect of contrast water therapy duration on recovery of running performance. International Journal of Sports Physiology and Performance. https://doi.org/10.1123/ijspp.7.2.130
 • Mooventhan, A., & Nivethitha, L. (2014). Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. North American Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.4103/1947-2714.132935

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.