Logo image
Logo image

Poikittainen myeliitti: oireet, syyt ja hoidot

3 minuuttia
Poikittainen myeliitti on selkäytimen tulehdus. Tämän tulehdustilan voi laukaista monet eri tekijät. Lue lisää tästä sairaudesta ja sen hoidosta tästä artikkelista!
Poikittainen myeliitti: oireet, syyt ja hoidot
Viimeisin päivitys: 23 syyskuuta, 2021

Poikittainen myeliitti on selkäytimen segmentin tulehdus. Tulehdukselle voi olla erilaisia ​​syitä ja sillä voi olla hyvin erilaisia oireita.

Tässä kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää tästä lääketieteellisestä häiriöstä.

Mikä on poikittainen myeliitti?

Poikittainen myeliitti on selkäytimen poikittaisen segmentin tulehdus. Tulehdusprosessi aiheuttaa myeliinivaipan tuhoutumisen, joka on kerros, joka peittää tällä alueella olevat neuronit. Tämä keskeyttää hermojen johtumisen, minkä seurauksista kerromme myöhemmin artikkelissa.

Poikittainen myeliitti on suhteellisen yleinen sairaus, joka vaikuttaa tuhansiin ihmisiin ympäri maailmaa. Poikittainen myeliitti aiheuttaa monilla heistä pysyviä ongelmia, jotka vaikuttavat heidän jokapäiväiseen elämäänsä. Toiset taas toiset toipuvat ilman jälkiseurauksia. Poikittainen myeliitti voi olla akuutti, joka kehittyy tuntien tai päivien aikana. Se voi olla myös krooninen, jos se kehittyy viikkojen aikana.

Mitkä ovat poikittaisen myeliitin syyt?

Lääketiede ei vielä tunne poikittaisen myeliitin syntymiseen vaikuttavia syitä. Sen uskotaan kuitenkin johtuvan immuunijärjestelmän epänormaalista vasteesta, joka hyökkää selkäydinkudosta vastaan.

Tämä immuunivaste liittyy muihin patologioihin, jotka voivat toimia laukaisijoina. Jotkut sairaudet, jotka voivat laukaista suhteettoman immuunivasteen, ovat:

  • Multippeliskleroosi: Tämä on tauti, joka liittyy läheisimmin poikittaiseen myeliittiin.
  • Optinen neuromyeliitti.
  • Joidenkin virusten ja bakteerien tuottamat sairaudet, kuten tuberkuloosi, Lymen tauti tai kuppa.
  • Erilaiset verisuonitulehdukset.
  • Tietyt lääkkeet ja rokotteet.
Some figure
Selkäydin on se kehoalue, johon poikittainen myeliitti vaikuttaa.

Poikittaisen myeliitin aiheuttamat oireet

Kuten edellä mainitsimme, oireet voivat ilmaantua akuutisti tai esiintyä progressiivisesti useiden päivien kuluessa. Normaalisti poikittainen myeliitti alkaa voimakkaasta selkäkivusta ja kireyden tunteesta kyseisellä selkärangan alueella.

Tämän kivun jälkeen henkilö alkaa havaita pistelyä jaloissa sekä tunnottomuutta. Joillakin alueilla saattaa myös olla lisääntynyt kosketus- ja kuumuusherkkyys. Henkilö saattaa myös kokea toistuvaa tarvetta mennä vessaan.

Kun tila etenee, nämä oireet pahenevat. Seurauksena voi olla halvaus, tunnon menetys, virtsaumpi ja virtsarakon sekä suolen hallinnan menetys. Sekä oireiden vakavuus ja kesto että sen aiheuttama vammaisuusaste riippuvat tulehdusasteesta kyseisellä alueella.

Poikittaisen myeliitin diagnosointi

Diagnoosi perustuu asiantuntijan fyysiseen tutkimukseen. Vaikka oireet voivat viitata tähän tautiin, lääkärin on erotettava se joistakin muista sairauksista, jotka voivat aiheuttaa samanlaisia oireita. Oikean diagnoosin varmistamiseksi lääkäri suorittaa usein monia eri testejä.

Täydentäviä testejä voivat olla kuvantaminen, kuten magneettikuvaus, tai analyyttiset testit kuten lannepistos. Kun tulos on vahvistettu, hoito aloitetaan mahdollisimman nopeasti seurausten minimoimiseksi.

Poikittaisen myeliitin hoito

Some figure
Lääkärit voivat suorittaa lannepiston poikittaisen myeliitin alkuperän diagnosoimiseksi.

Hoitomuoto riippuu myeliitin ja perussairauden välisestä suhteesta. Usein on niin, että etusijalla on taustalla olevan sairauden hoito. Esimerkiksi jos myeliitti johtuu tuberkuloosista, erikoislääkärin antama hoito on tuberkuloosiin.

Tämän lisäksi tai jos selkeää syytä poikittaiselle myeliitille ei ole löydetty, sitä voidaan hoitaa kortikosteroideilla. Toinen vaihtoehto voi olla plasmafereesi, joka koostuu huomattavan määrän veren ottamisesta sairastuneelta henkilöltä, myeliiniä hyökkäävien vasta-aineiden poistamisesta ja sen uudelleenpistämisestä ilman niitä.

Kuten aina, tapauksesta vastaava lääkäri päättää, mikä on sopivin hoito kussakin tapauksessa.

Pitkäaikainen sairaus, jolla voi olla pitkäaikaisia ​​seurauksia

Taudin ennuste riippuu monista tekijöistä. Lihasaktiivisuuden ja herkkyyden palautuminen alkaa yleensä 2–12 viikon kuluttua oireiden alkamisesta.

Toipuminen voi olla hidasta ja kestää vuosia. Toisaalta, jos parannusta ei tapahdu ensimmäisten 6 kuukauden aikana, potilas ei ehkä koskaan palaa normaaliin toimintakykyynsä.

Kolmannes sairastuneista paranee kokonaan, toisella kolmanneksella on enemmän tai vähemmän vakavia seurauksia ja toinen kolmasosa ei toivu lainkaan. Kuten aina, on tärkeää muistaa että kun oireita ilmenee, sinun on käännyttävä asiantuntijan puoleen. Lääkäri on paras henkilö arvioimaan tilannetta ja määrittämään tarvittavat toimenpiteet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tristano AG, Centro M, Docente LT, Caracas V. Mielitis Transversa asociada a enfermedades autoinmunes. Revisión. Vol. 50, Invest Clin. 2009.
  • Villaverde M V., López Canales C, Gutiérrez Moreno F, Martínez Hernández A, Vela P. Retención de orina en un paciente inmunocompetente: Mielitis transversa aguda. An Sist Sanit Navar. 2011;34(3):523–6.
  • Oñate Vergara E, Sota Busselo I, García-Santiago J, Gaztañaga Expósito R, Nogués Pérez A, Ruiz Benito MA. Mielitis transversa en inmunocompetentes. An Pediatría. 2004 Jan 1;61(2):177–80.
  • Mielitis transversa aguda: revisión clínica y algoritmo de actuación diagnóstica [Rev Neurol.2009]-Medes [Internet]. [cited 2020 Apr 10]. Available from: https://medes.com/publication/54113

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.