Pilates raskauden aikana

Pilateksen harrastamista suositellaan usein tuleville äideille raskauden aikana. Lue tästä artikkelista miksi näin on, jotta voit päättää kannattaisiko sinunkin sitä koittaa.
Pilates raskauden aikana

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Raskauden aikana harrastetusta liikunnasta on hyötyä sekä äidille että vauvalle. Yleisesti ottaen lääkärit ja terveydenhoitajat suosittelevat raskaana olevaa naista harrastamaan vähäistä rasitusta aiheuttavia aktiviteetteja, kuten uintia, kävelyä tai joogaa. Pilates on monia tulevia äitejä houkutteleva vaihtoehto. Mutta onko pilates hyvä liikuntamuoto raskauden aikana?

Tässä artikkelissa haluamme vastata joihinkin kysymyksiin, joita sinulla mahdollisesti on pilatekseen liittyen sekä siihen, onko se sopiva harrastus raskauden aikana.

Mitä pilates on?

pilatespallo

Pilates on liikuntaharrastus, jolla on vaikutus sekä kehoon että mieleen.

Joseph Hubertus Pilates oli tämän liikuntaharrastuksen luoja ja se kantaakin hänen nimeään. Pilates suunniteltiin työstämään sekä kehoa että mieltä. Tavoitteena on edistää muun muassa keskittymistä, kehonhallintaa ja hengitystä.

Pilatesta voidaan harrastaa lattialla tai siihen tarkoitettujen liikuntavälineiden kanssa. Keho tekee töitä lisätäkseen vahvuuttaan sekä parantaakseen notkeutta ja ketteryyttä. Henkisellä tasolla pilates auttaa parantamaan itsetuntoa sekä löytämään yhteyden itsesi kanssa.

Onko pilateksen harrastaminen sitten mahdollista raskauden aikana?

Vastaus riippuu jokaisen raskaana olevan naisen fyysisestä kunnosta.

Kaikki ihmiset ja kaikki raskaudet ovat erilaisia. Terveydenhoitajan pitäisi auttaa sinua määrittelemään voitko harrastaa pilatesta vai et.

Pilateksen harrastaminen voi auttaa vahvistamaan äidin kehoa. Keskustele kuitenkin aina terveydenhoitajan kanssa ennen uuden liikuntaharrastusrutiinin aloittamista.

Kuinka pilatesta tulisi harrastaa raskauden aikana

pallojumppa

Useat tutkimukset ovat tulleet siihen lopputulokseen, että pilates raskauden aikana on sopivaa ja hyödyllistä, jos kyseessä on vähäriskinen raskaus.

Oletetaan, että olet käynyt lääkärissä ja lääkäri on arvioinut fyysisen kuntosi. Hän on tullut siihen tulokseen, että sinun on turvallista harrastaa pilatesta.

Jos näin on, kuinka monta kertaa viikossa pilatesta tulisi harrastaa? Kestätkö kaiken sen tuoman kuormituksen?

Suositukset vaihtelevat asiantuntijasta toiseen. Tässä joitakin aiheeseen liittyviä havaintoja Journal of Yoga and Physical Therapy -lehdestä:

 • Voit harrastaa pilatesta raskaaksi tulemisesta lähtien aina synnytyspäivään asti. Sinun tulee kuitenkin harrastaa sitä aina lääkärin valvonnan alaisena.
 • Harrasta pilatesta 2-3 kertaa viikossa.
 • Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana liikuntaharrastuksen ei tulisi ylittää 20 minuuttia kerrallaan. Voit pidentää sen kestoa 45-60 minuuttiin kerralla, kun raskaus on edennyt pidemmälle.
 • Pilatesta harrastaessa on tärkeää keskittyä sen tekemiseen oikealla tavalla.

Pilateksen hyödyt raskaana oleville naisille

raskaana oleva nainen harrastaa liikuntaa

Pilateksen harrastaminen raskauden aikana voi olla todella hyödyllistä sekä sinulle että vauvalle, eikä ainoastaan fyysisesti, vaan myös henkisesti.

Sen päähyötyjen lisäksi pilates auttaa myös:

 • Vähentämään synnytyspelkoa: pilateksen hengitysharjoitukset voivat auttaa naisia sietämään paremmin synnytyksen aiheuttamia supistuksia.
 • Parantamaan tulevaa laajenemista notkeuden ansiosta.
 • Vahvistamaan lantionpohjalihaksia.
 • Parantamaan notkeutta ja koordinaatiokykyä.
 • Oppimaan hengitys- ja itsehillintäharjoituksia, jotka auttavat paljon synnytyksen aikana.
 • Ehkäisemään suonikohjuja, peräpukamia ja selkäkipua.
 • Parantamaan itsetuntoa.
 • Kiinteyttämään kehoa.
 • Harjoittelemaan rentoutumista.
 • Parantamaan unenlaatua ja ehkäisemään unettomuutta.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Raskausmyrkytys: raskauskomplikaatio

Millaisissa tilanteissa pilatesta ei suositella raskauden aikana?

pilates raskauden aikana on sopivaa, jos terveys on hyvä

Korkea verenpaine on mahdollinen merkki raskausmyrkytyksestä ja yksi pilateksen harrastamisen päähaitoista.

Kuten sanoimme aikaisemmin, lääkärin tulisi neuvoa sinua voitko harrastaa pilatesta vai et. Yleisesti ottaen tätä liikuntaharrastusta ei suositella tietyissä tilanteissa, kuten:

Pyri siis osallistumaan raskaana oleville naisille suunnatuille pilatestunneille, sillä jotkut harjoitukset muissa pilatesmuodoissa ovat haitallisia raskauden aikana. Niihin kuuluvat selinmakuulla ja ylösalaisin tehtävät harjoitukset sekä syvävenytykset.

Pilateksen harrastamisesta raskauden aikana voi olla paljon hyötyä sinulle ja vauvalle. Sinun tulee kuitenkin tarkistaa asia lääkäriltä tai sairaanhoitajalta ennen pilatestunnille osallistumista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Dilek S G. Pregnancy Pilates and Benefits of Pregnancy Pilates during Childbirth. J Yoga & Physio. 2018; 5(1): 555652. DOI:10.19080/JYP.2018.05.555652.002
  King M, Green Y (2002) Pilates workbook for pregnancy. Octopus Publishing Group, Canada.
 • NCBI. (2009). Effects of natural childbirth preparation versus standard antenatal education on epidural rates, experience of childbirth and parental stress in mothers and fathers: a randomised controlled multicentre trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19538406
 • Balogh, A. (2005). Pilates and pregnancy. RCM Midwives : The Official Journal of the Royal College of Midwives, 8(5), 220—222. Retrieved from http://europepmc.org/abstract/MED/15960329

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.