Korkea verenpaine raskauden aikana: oireet ja hoito

Lääkäri tarkistaa verenpaineen raskauden aikana jokaisen lääkärikäynnin yhteydessä ehkäistäkseen siihen liittyviä ongelmia syntymästä. Tässä artikkelissa tarkastellaan raskauden aikana ilmaantuvia mahdollisia korkean verenpaineen oireita ja hoitokeinoja.
Korkea verenpaine raskauden aikana: oireet ja hoito

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Korkea verenpaine raskauden aikana tarkoittaa sitä, että verenpaine ylittää 140/90 mmHg.

Mutta tiedätkö ylipäätään, mitä verenpaine oikein tarkoittaa?

Verenpaine on veren käyttämää valtimoiden seinämiin kohdistuvaa voimaa. Korkea verenpaine johtuu siitä, että voima on jostakin syystä liian suuri.

Jos epäilet kärsiväsi korkeasta verenpaineesta, käy lääkärissä. Tätä sairautta täytyy tarkkailla, sillä se voi vaikuttaa sinun ja vauvan terveyteen. Älä sivuuta oireita ja käy lääkärissä välittömästi.

Korkea verenpaine raskauden aikana

verenpainemittari

Verenpaineen hallinta raskauden aikana on paras tapa ehkäistä muita haitallisia tai vakavia sairauksia syntymästä.

Yleisesti ottaen naisten, jotka eivät yleensä kärsi korkeasta verenpaineesta, verenpaine nousee raskauden keski- tai loppuvaiheessa, yleensä 20. raskausviikon jälkeen. Itse asiassa on melko tavallista, että raskaana olevalla naisella on matala verenpaine raskauden ensimmäisten kuukausien aikana.

Oireista riippuen voimme erottaa kolme erilaista korkeaa verenpainetta raskauden aikana:

1. Raskausajan korkea verenpaine

Raskausajan korkea verenpaine on korkeaa verenpainetta, joka kehittyy raskauden aikana tavallisesti 20. raskausviikon jälkeen. Se on yleensä oireeton ja sen on taipumus kadota synnytyksen jälkeen. Se saattaa kuitenkin:

  • Lisätä korkeasta verenpaineesta kärsimistä tulevaisuudessa.
  • Laukaista ennenaikaisen synnytyksen.
  • Aiheuttaa alhaista syntymäpainoa.
  • Johtaa raskausmyrkytyksen kehittymiseen.

2. Krooninen korkea verenpaine

Näin tapahtuu silloin, kun nainen on kärsinyt korkeasta verenpaineesta aikaisemmin ennen raskautta tai ennen 20. raskausviikkoa.

Tämä sairaus voi myös laukaista raskausmyrkytyksen, kuten aikaisemminkin mainittu tila.

3. Raskausmyrkytys

Raskausmyrkytys on yhtäkkinen verenpaineen kohoaminen, joka yleensä ilmestyy raskauden loppuvaiheessa viimeisellä kolmanneksella. Tämä sairaus voi aiheuttaa vahinkoa maksalle, munuaisille sekä muille elimille.

Lisäksi se voi vaarantaa äidin ja vauvan hengen. Siitä syystä on äärimmäisen tärkeää pitää silmällä verenpainetta raskauden aikana.

Korkean verenpaineen oireet raskauden aikana

nainen on raskaana

Jos kärsit käsien tai jalkojen turvotuksesta, hämärtyneestä näöstä ja pahoinvoinnista, käy lääkärissä.

Korkea verenpaine raskausaikana ei aina oireile. Jos se kuitenkin oireilee, aiheuttaa se yleensä päänsärkyä, varsinkin takaraivossa, sekä hämärtynyttä näköä, valoherkkyyttä, raajojen turpoamista ja vakavaa vatsakipua.

Kuten huomaat, tämä tila voi olla melko vaarallinen sekä äidille että vauvalle. Siitä syystä korkean verenpaineen hallinta on tärkeä osa raskautta. Lääkäri tai hoitaja tarkistaa verenpaineen jokaisella kontrollikäynnillä.

Tässä joitakin raskausmyrkytyksen oireita:

Mikäli kärsit joistakin näistä oireista, tekee lääkäri tai hoitaja sinulle joitakin testejä määrittääkseen onko sinulla raskausmyrkytys vai ei, ja toimii sen mukaisesti suojellakseen sinua ja vauvaa.

Korkean verenpaineen hoitaminen

tarkistetaan korkea verenpaine raskauden aikana

Lääkärisi päättää tuleeko sinun ottaa lääkkeitä korkean verenpaineen hallitsemiseksi.

Korkean verenpaineen hoitaminen raskauden aikana riippuu naisen tilasta ja sairaushistoriasta sekä raskauden etenemisestä yleisesti ottaen. Lääkäri päättää mitä tehdä sen mukaan mikä hänen henkilökohtainen arviointinsa on tilanteesta.

Hän saattaa määrätä verenpainelääkkeitä, jotka ovat turvallisia sinulle ja vauvalle. Ota lääkkeitä lääkärin määräämien ohjeiden mukaan. Älä keskeytä lääkkeiden ottoa tai muuta annostusta.

Lääkärisi saattaa myös suositella sinua juomaan tarpeeksi nesteitä (noin 12 lasillista tai 3 l päivässä), syömään tasapainoisesti siten, että et nauti liikaa suolaa tai prosessoituja ruokia, kuten makeisia, makkaroita ja paistettuja ruokia sekä lepäämään riittävästi.

Vakavammat tapaukset saattavat vaatia sairaalassa käyntiä mahdollisen raskausmyrkytyksen ehkäisemiseksi.

Ehkäistäksesi korkeaa verenpainetta raskauden aikana, suosittelemme sinua liikkumaan säännöllisesti (harrasta esimerkiksi kävelyä, raskausajan joogaa tai vesiaerobicia), juomaan tarpeeksi vettä, välttämään kahvia ja kofeiinipitoisia juomia sekä minimoimaan suolan käyttöä.

Jos sinulla on kysymyksiä tähän aiheeseen liittyen, keskustele lääkärisi kanssa seuraavan tarkastuskäynnin aikana. Hän pystyy vastaamaan kysymyksiisi paremmin kuin kukaan muu, sillä hän vertaa tietoa sinun henkilökohtaiseen sairaushistoriaasi ja fyysiseen kuntoosi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.