Logo image
Logo image

Peitä harmaat hiukset luonnollisesti

3 minuuttia
Harmaat hiukset johtuvat geeneistä, mutta stressi ja epäterveelliset elämäntavat voivat aikaistaa harmaiden hiusten esiintymistä.
Peitä harmaat hiukset luonnollisesti
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Hiukset alkavat harmaantua monilla keski-iän ylittäneillä, niin naisilla kuin miehillä. Joillakin hiusten harmaantuminen alkaa aikaisemminkin. Monia harmaat hiukset voivat ärsyttää, sillä ne vanhentavat ulkonäköä ja ovat selkeä merkki siirtymisestä vanhempaan ikäluokkaan. Jos olet vasta alkanut harmaantumaan ja haluaisit peittää harmaat hiukset, lue tästä artikkelista, miten harmaita suortuvia voi häivyttää.

Mistä hiusten harmaantuminen johtuu?

Ihmisen hiusten melaniinituotanto lakkaa vanhetessa, ja tästä johtuu hiusten harmaantuminen. Yleensä hiukset alkavat harmaantua 40. ikävuoden jälkeen, mutta joillakuilla harmaantuminen alkaa jo ennen 35 vuoden ikää. Etenkin tummahiuksisilla harmaantuminen näkyy selkeästi. Monet haluavatkin peittää harmaat hiukset värjäämällä tai hiuksia leikkaamalla. Hiusten harmaantuminen riippuu geeneistä, mutta niiden esiintymistä voi ehkäistä kotitekoisilla menetelmillä.

Ikääntyminen on pääsyy hiusten harmaantumiseen. Harmaantumiseen vaikuttavat geenit peritään äidin puolelta, joten jos äitisi harmaantuu aikaisessa vaiheessa, on hyvin todennäköistä, että sama tapahtuu sinulle. Stressi ja epäterveelliset elämäntavat voivat nopeuttaa hiusten harmaantumista ja aikaistaa ensimmäisten harmaiden hiusten esiintymistä. Etenkin valkaistujen jauhojen ja sokerin nauttiminen voi vaikuttaa ennenaikaiseen harmaantumiseen, vaikka näiden ainesten yhteyttä harmaisiin hiuksiin ei olekaan vielä täysin varmistettu.

Some figure

Hiusten harmaantuminen on yleisempää naisilla kuin miehillä ja naiset usein harmaantuvat miehiä aiemmin.

Hoitoja harmaiden hiusten ehkäisyyn

Näiden kotihoitojen ansiosta voit parantaa hiusten ulkonäköä ja hidastaa värin katoamista hiuksista. Nämä hoidot auttavat myös kosteuttamaan ja vahvistamaan hiuksia. Jos harmaannut ennen aikojasi, on syynä tähän yleensä geeniperimä, mutta joskus se voi johtua myös jodin ja kuparin puutteesta. Syö enemmän pähkinöitä, täysjyvää, palkokasveja, avokadoja ja herneitä. Vähennä alkoholinkäyttöä ja lopeta tupakointi kokonaan. Kokeile näitä hoitoja harmaiden hiusten ehkäisyyn:

Salvia

Salvia sopii tummahiuksisille. Salvialla on monia hoitavia ja lääkinnällisiä vaikutuksia. Valmista salviauute käyttämällä kourallista salvian lehtiä ja sama määrä mustaa teetä. Keitä ainekset litrassa vettä, anna jäähtyä ja käytä hiusten huuhteluun.

Some figure

Rosmariini

Jos sinulla on tummat hiukset, voit hyötyä rosmariinista valmistetusta uutteesta, joka pitää harmaat hiukset loitolla. Uutteen valmistat lisäämällä neljä ruokalusikallista rosmariinia puoleen litraan vettä. Kiehauta ja anna jäähtyä, kaada suihkepulloon ja suihki hiukset läpi kauttaaltaan. Rosmariini sopii hiusten juurien vahvistamiseen ja päänahan hoitoon. Suihki rosmariinia hiuksiin joka päivä, ja muutaman päivän jälkeen huomaat hiusten värin tummuneen ja harmaiden hiusten silmiinpistävyys katoaa.

Kamomilla ja kurkuma

Kamomilla ja kurkuma sopivat vaaleille hiuksille. Valmista teeuute keittämällä 4 ruokalusikallista kamomillaa litrassa vettä. Anna jäähtyä ja käytä huuhteena hiustenpesun jälkeen. Jos haluat hiuksiin hunajaista sävyä, lisää kaksi ruokalusikallista kurkumaa – tämä häivyttää harmaita tehokkaasti.

Avokado, arganöljy ja kookosöljy

Avokado yhdessä näiden öljyjen kanssa ehkäisee harmaiden hiusten esiintymistä, sillä ne kosteuttavat hiukset tehokkaasti. Halkaise avokado, poista kivi ja kaavi hedelmäliha kulhoon, muussaa haarukalla ja lisää tilkka kumpaakin öljyä. Sekoita tasaiseksi ja käytä hiusnaamiona. Levitä kaikkialle hiuksiin ja peitä kuumalla pyyhkeellä. Tämä auttaa öljyjä imeytymään syvälle hiukseen. Anna hoidon imeytyä 20 minuuttia ja huuhtele sitten kuumalla vedellä.

Some figure

Magnolia

Magnoliasta valmistettu tee sopii täydellisesti harmaiden hiusten peittämiseen. Sekoita ruokalusikallinen magnoliaa muutamaan desiin kuumaa vettä, anna jäähtyä, siivilöi ja käytä huuhteena puhtaisiin hiuksiin. Magnolia tummentaa harmaita ja antaa hiuksille tasaisemman värin.

Peitä harmaat hiukset näillä kotihoidoilla

Edellä mainittujen hoitojen lisäksi voit hyödyntää seuraavia menetelmiä.

Kananmuna, pähkinät ja rosmariini

Tarvitset 2 saksanpähkinäpuun lehteä, 5 murskattua saksanpähkinää, 1 kananmunan kuoret ja kourallisen rosmariinia. Sekoita kaikki ainekset yhteen tahnaksi, joka levitetään hiuksiin naamiona. Levitä kaikkialle hiuksiin, anna vaikuttaa tunnin ajan ja huuhtele runsaalla vedellä. Toista kerran viikossa.

Rosmariini ja salvia

Tarvitset kolme ruokalusikallista sekä rosmariinia että salviaa, ja mitä tuoreempia yrtit ovat, sen parempi. Lisää yrtit pariin desiin kiehuvaa vettä. Sekoita hyvin ja anna seoksen jäähtyä 10 minuuttia, siivilöi ja käytä pesun jälkeen huuhteena. Älä huuhtele hiuksia enää hoidon jälkeen.

Henna ja sitruunamehu

Tarvitset kolme ruokalusikallista hennajauhetta ja ruokalusikallisen sitruunamehua. Sekoita ainekset hyvin keskenään ja muodosta tasainen tahna. Levitä hiuksiin ja peitä suihkulakilla tai muovipussilla. Anna ainesten vaikuttaa kolme tuntia ja huuhtele hiukset hyvin. Henna antaa hiuksille punertavan sävyn ja hoidon voi toistaa monta kertaa halutun sävyn saavuttamiseksi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.