Logo image
Logo image

Pariskunnan elämä lapsen saamisen jälkeen

3 minuuttia
Vauvat ovat arvokkaita lahjoja, jotka siunaavat pariskunnan onnella. Pariskunnan keskinen suhde ja läheisyys saattavat kuitenkin kärsiä, jos heiltä puuttuu kypsyys hyväksyä muutokset.
Pariskunnan elämä lapsen saamisen jälkeen
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

“Ei se näytä niin vaikealta.” Monet pariskunnat ajattelevat tällä tavoin tavatessaan vastasyntyneen vauvansa. Muutaman päivän päästä he saavat kyllä kokea, miltä lapsen saaminen todella tuntuu. Pienet muutokset alkavat häiritä heidän parisuhteensa kulkua.

Monille pareille lapsen saaminen tarkoittaa heidän rakkautensa ja parisuhteensa vahvistamista. Muille se saattaa olla motiivi erolle, jos he eivät onnistu hallitsemaan äitiyden ja isyyden tuomia muutoksia.

Jo ensimmäinen yö vauvan kanssa kotona osoittaa, että vanhemmuus tulee olemaan todella erilaista “entiseen” elämään verrattuna. Vauvan saamisen jälkeen molempien osapuolten täytyy nähdä vaivaa parisuhteen eteen.

Keskinäisen tuen tärkeys

Vaikeimmissa tilanteissa vauva täytyy ruokkia aina kolmen tunnin välein tai useamminkin, ja vauva herää jatkuvasti. Huonot yöunet johtavat pariskunnan väliseen jännitteeseen, jota ei koskaan aikaisemmin ollut.

Samaan aikaan kun äiti huolehtii vauvasta, monet isät tuntevat olonsa vieraaksi. Tietenkin vauva on elämänsä ensimmäisten päivien ajan niin kiintynyt äitiin, että kenellekään muulle ei ehkä ole tilaa. Äidin velvollisuudet imaisevat naisen mukanaan ja hänellä ei ole aikaa kumppanilleen.

Some figure

Jos mies auttaa kotitöissä, on siitä valtava apu hänen kumppanilleen, jotta hän voi huolehtia paremmin omasta roolistaan äitinä. Jotkut naiset oppivat delegoimaan kotityöt, kun taas toiset oppivat luottamaan.

Jos mies auttaa vauvan hoidossa, hän kehittää myös uusia taitoja, joista on hyötyä kaikille. Vauvasta huolehtimisen vaikeudet voivat olla helpompia, jos vanhemmat ovat halukkaita viettämään aikaa ja näkemään vaivaa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Nämä 10 arvoa kannattaa aina opettaa lapselle

Elämä lapsen saamisen jälkeen

Tullessaan vanhemmiksi, pariskunnan suhde muuttuu kun heidän lapsensa käy läpi jokaisen elämänvaiheen. Pariskunta kasvaa lapsen kanssa. Vauvan vanhempina oleminen ei ole sama asia kuin lapsen tai teini-ikäisen vanhempina oleminen.

Joistakin tavoista luopuminen on välttämätöntä lapsen saamisen jälkeen: jos tykkäät käydä ulkona perjantai-iltaisin tai retkeilemässä viikonloppuisin, tulee niiden odottaa, kunnes lapsi on vanhempi. Älä ole kuitenkaan surullinen: lapsesi kasvaa ja tuo päivä koittaa vielä.

Some figure

Tahdonvoiman, nopean ajattelun ja luovuuden avulla pariskunta voi sisällyttää isoja ja väistämättömiä muutoksia, jotka vauvan saamisen myötä tulevat. Heidän suunnitelmiinsa sisältyy nyt kolmas ihminen, joka on riippuvainen heidän rakkaudestaan ja tuestaan.

Intohimon säilyttäminen

Tuoreet vanhemmat käyttävät minkä vain saamansa tilaisuuden hyväkseen verratakseen itseään muihin vanhempiin ja ruokkivat itseään muiden kokemuksilla. Vaikka asioiden jakaminen ja itselleen nauraminen ei olekaan paha asia, tulee pariskunnan molempien osapuolten nähdä vaivaa pitääkseen liekin sytyksissä.

Toisinaan intohimo vaikuttaa himmeältä tai jopa täysin loppuunpalaneelta. Kärsivällisyys, luovuus ja rakkaus ovat vastauksia tämän pienen makuuhuonekriisin ratkaisemiseksi.

Mielihyvä tuo vanhemmuuden aiheuttaman stressin lievittämisen lisäksi läheisyyttä. Samaan aikaan pariskunta voi ladata uudelleen lämmön ja hellyyden, jota vauvan kasvattamiseen tarvitaan.

Lue myös: 7 kuvaa, jotka vauvasta kannattaa ottaa

Lasten kanssa kasvaminen

Vauvan saaminen rikastuttaa suhdetta. Parin välinen yhteys kasvaa kun he kohtaavat vanhemmuuden päivittäiset haasteet. Lapsen kasvatus on rakkauden työtä. Se on kovaa työtä, mutta se voi olla hyvin palkitsevaa heille, jotka ovat valmiita siihen.

Some figure

Ensimmäinen vauva saattaa olla hieman kaoottisempi kokemus kuin toisen tai kolmannen lapsen saanti. Se on uusi kokemus, joka saa pariskunnan yllättymään huolimatta siitä kuinka hyvin he ovat valmistautuneet.

Parempi tunnistaa ja hyväksyä kuin juosta pakoon

Parisuhteet voivat muuttua vaikeiksi vauvan saamisen jälkeen. Meidän täytyy tunnistaa ja hyväksyä tämä. Ennen parisuhteesta pakenemista meidän tulee hyväksyä se, että prioriteetit ovat muuttuneet. Siinä on kyse kypsymisestä sekä yksilöllisellä tasolla että pariskuntana.

Molemmat osapuolet tulevat kaipaamaan romanttisia päiviä. Mutta älä huoli; se on kaikki osa muutosta. Lapset kasvavat ja pariskunta saa enemmän yhteisiä elämänkokemuksia. Samaan aikaan teidän täytyy käyttää hyväksenne kaikki hetket, jotka voitte viettää yhdessä ja raivata myös niille tilaa!

Lapsen saaminen on tapa tulla vahvemmaksi pariskuntana. Pariskunta ei lakkaa olemasta pariskunta, jos he päättävät toimia yhdessä vanhemmuuden eteen. Pariskuntana olemisen sijaan heistä tulee vauvan syntymishetkestä lähtien perhe.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.