20 parasta aurinkoa kestävää roikkuvaa kasvia

Jos haluat koristella parvekkeesi tai muut ulkotilasi riippuvilla kasveilla, suosittelemme näitä. Ei vain niiden kauneuden vuoksi, vaan myös siksi, että ne kestävät hyvin aurinkoa.
20 parasta aurinkoa kestävää roikkuvaa kasvia

Viimeisin päivitys: 01 kesäkuuta, 2023

Kevään tullessa riippukasvit antavat kotiisi eloa kauneutta. Ne ovat erinomainen valinta, kun sinulla on parveke tai haluat kasveja ikkunalle, mutta sinulla on vain vähän tilaa ruukuille. Lue suosittelemistamme vaihtoehdoista.

20 kauneinta aurinkoa kestävää roikkuvaa kasvia

Vaikka on totta, että katosta ripustettuihin ruukkuihin voi laittaa ihan mitä kasveja tahansa, on parasta valita ne, jotka roikkuvat. Niissä on rakenne, joka aiheuttaa sen etteivät ne kasva pystyyn vaan alkavat kasvaa alaspäin. Juuri tämä tekee niistä niin silmiinpistäviä.

On olemassa kukkivia ja ei-kukkivia roikkuvia kasveja. Toisaalta, jos ne asettaa parvekkeelle tai muualle ulos, kannattaa valita aurinkoa kestävät kasvit.

Jos kasvisi eivät kestä näitä olosuhteita, ne kuihtuvat.

Tässä siis 20 parasta aurinkoa kestävää roikkuvaa kasvia, joilla voit koristella ulkotiloja. Valitse ne, joista pidät eniten!

1. Riippuva saniainen

Monta aurinkoa kestävää roikkuvaa kasvia: saniainen.

Riippuva saniainen tai Nephrolepis on kaunis kasvi, joka houkuttelee huomiota lehtiensä erityisen muodon ansiosta. Nämä ovat hyvin vihreitä, pitkiä ja roikkuvia.

Ne kestävät auringonvaloa, vaikkakaan eivät suoraa auringonpaistetta. Tämä tarkoittaa, että voit laittaa sen parvekkeelle puolivarjoon.

Sen hoito on hyvin yksinkertaista. Riittää, kun saniaiselle tarjotaan runsaasti ravinteita sisältävä substraatti sekä jatkuva kastelu sen kosteuden ylläpitämiseksi, joten sen lehtiä on hyvä suihkutella silloin tällöin.

2. Verbena

Monta aurinkoa kestävää roikkuvaa kasvia: verbena.

Verbenalla on erittäin kauniit kukat, jotka saavuttavat suurimman loistonsa kevään vaihtuessa kesään. Se on riippuva kasvi, jota käytetään laajalti koristeluun erityisesti ulkotiloissa, koska se kestää suoraa auringonvaloa. Se tunnetaan myös lääkinnällisistä ominaisuuksistaan.

Toistuva kastelu riittää tämän kasvin hoitamiseen. Huomaat, että kun siltä puuttuu vettä, sen lehdet näyttävät hieman kuihtuneilta.

Kylminä kuukausina se on parempi laittaa sisätiloihin.

3. Helmivillakko

Helmivillakko eli Senecio rowleyanus on mehikasvi. Tässä kasvissa on silmiinpistävää, että sen lehdet ovat pyöreät ja pienet, kuin rukoushelmet. Se on riippuva kasvi joka viihtyy puolivarjossa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa. Ruukussa tulee olla hyvä vedenpoisto.

4. Petuniat

Monta aurinkoa kestävää roikkuvaa kasvia: petuniat.

Riippuvan petunian (Petunia surfinia)  suurin vetovoima on sen kukat ja värien eloisuus. Sitä on monissa sävyissä, kuten valkoisena, vaaleanpunaisena, violettina ja kaksivärisenä yhdistelmänä.

Lisäksi se kukkii samana vuonna, kun istutat sen. Kevät on sen kukinta-aikaa, aina myöhään syksyyn asti. Nämä kasvit tarvitsevat hyvän määrän auringonvaloa ja säännöllistä kastelua kasvaakseen terveinä.

5. Verenpisarat

Monta aurinkoa kestävää roikkuvaa kasvia: verenpisarat.

Verenpisarat tai Fuchsia hybrida on yksi parhaista riippuvista kasveista, joita sinulla voi parvekkeella olla.

Se viihtyy puutarhoissa pensaslajina, mutta tämä ei tarkoita, etteikö ne voisi sopeutua elämään ruukuissa riippuen. Se on myös erittäin kestävä, mutta se on suositeltavaa pitää puolivarjossa.

Verenpisaran kukintakausi ulottuu kesästä alkusyksyyn.

6. Ahkeraliisa

Ahkeraliisat eli Impatiens wallerianat ovat yksi parhaista riippuvista kasveista, joita voit pitää parvekkeellasi. Ne erottuvat kukkiensa kauneudella ja yksinkertaisuudella, ja niitä löytyy monissa väreissä, kuten valkoisena, vaaleanpunaisena, lilana tai punaisena. Niiden sävyt eroavat erittäin silmiinpistävällä tavalla lehtien voimakkaan vihreyden kontrastina.

Niiden huolenpitoon kuuluu jatkuva kastelu ja puolivarjoinen tila, jotta kauniit kukat eivät pala.

7. Kirjorönsylilja

Kirjorönsylilja viihtyy sekä sisällä että ulkona. Sen jälkeläiset kasvavat muutamasta tikusta, jotka tulevat kasvin sisältä.

Näistä jälkeläisistä voit helposti saada uuden kasvin siirtämällä sen toiseen ruukkuun. Huolehdi siitä myös tarjoamalla hyvän salaojituksen, puolivarjoisen alueen ja kohtalaista kastelua.

8. Hämähäkkikukka

Monta aurinkoa kestävää roikkuvaa kasvia: hämähäkkikukka.

Hämähäkkikukka on myös yksi parhaista riippuvista kasveista, joita voit esitellä parvekkeellasi. Se on yksivuotinen kasvi, joka kasvaa nopeasti ja peittää ruukun kauniilla kukilla, jotka puhkeavat heti kevään alkaessa.

Voit sijoittaa sen puolivarjoon tai suoraan auringonpaisteeseen. Sinun on laitettava se sisälle kylmän kauden alkaessa, koska se ei kestä pakkasta ollenkaan.

Muita riippuvia kasveja, joita voit laittaa parvekkeellesi

Epipremnum aureum.

Yllä mainitsemamme 8 riippuvaa kasvia ovat suosituimpia, mutta vaihtoehdot eivät lopu tähän. Tässä on vielä 12 muuta vaihtoehtoa:

 1. Begonia dregei
 2. Nemesia strumosa
 3. Sedum burrito eli aasinmaksaruoho
 4. Tropaeolum majus eli isoköynnöskrassi
 5. Tradescantia pallida eli purppurajuoru
 6. Pelargonium peltatum eli riippapelargoni
 7. Epipremnum aureum eli kultaköynnös
 8. Calibrachoa x hybrida
 9. Plectranthus verticillatus
 10. Rhipsalis cassutha eli hiuskorallikaktus
 11. Epiphyllum anguliger
 12. Plectranthus coleoides “Marginatus”

Valittavana on monia riippuvia kasveja. Listasimme niistä parhaat, ottaen huomioon niiden sopeutumisen ulos. Nauti siis niistä, joilla koristelet parvekkeesi tai ikkunasi!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
7 ruusumaista kukkaa puutarhaasi
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
7 ruusumaista kukkaa puutarhaasi

Vaikka ruusut ovat kauniita, on myös monta ruusumaista kukkaa, joilla on oma viehätysvoimansa. Kerromme niistä täällä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Guo, Y., & Warner, R. M. (2020). Dissecting genetic diversity and genomic background of Petunia cultivars with contrasting growth habits. Horticulture research7.
 • Kubica, P., Szopa, A., Dominiak, J., Luczkiewicz, M., & Ekiert, H. (2020). Verbena officinalis (common vervain)–a review on the investigations of this medicinally important plant species. Planta medica86(17), 1241-1257.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.