Logo image
Logo image

9 pientä ruukkuihin istutettavaa puuta

4 minuuttia
Mitkä ovat parhaat ruukkuihin istutettavat puut? Tutustu niihin täällä!
9 pientä ruukkuihin istutettavaa puuta
Viimeisin päivitys: 28 maaliskuuta, 2023

Pienet, ruukkuihin istutettavat puut ovat loistava vaihtoehto puutarhaan. Se on kuin minimetsä, mutta ilman istutusta suoraan maahan, ja sen voi luoda pienempäänkin tilaan.

Vaikka useimmat puut kasvavat parhaiten maahan istutettuina, jotkut sopivat myös ruukkuihin ja ne antavat jopa hedelmiäSaat niistä samat edut kuin puiden istuttamisesta maahan. Ero on niiden hoidon mukavuudessa ja kyvyssä siirtää niitä paikasta toiseen. Tutustutaanpa näihin pieniin puihin tarkemmin.

Miksi ruukkuistutukseen kannattaa valita pieniä puita?

Yleensä puut ovat monta metriä korkeita ja joistakin lajeista kasvaa hyvinkin suuria yksilöitä melko nopeastikin. On kuitenkin olemassa sellaisiakin puita, joiden kasvuvauhti on suhteellisen hidas, jotka sietävät karsimista ja soveltuvat ruukkuihin istutettaviksi.

Pienet puut ruukuissa tuovat koristeellisuutta ja suloisuutta puutarhaan, ja nämä ovat kasveja, jotka tuottavat värikkäitä kukkia ja hedelmiäkin. Ne ovat todella ihastuttavia ja silmäänpistäviä.

Floridan kansainvälisen yliopiston ekologien kehittämä ja PHYS ORG:n tarkistama tutkimus selittää, että tavalliset puut imevät hiilidioksidia ilmakehästä ja varastoivat sen lehtiinsä ja juuriinsa. Pienten puiden kohdalla he havaitsivat, että ne varastoivat hiilidioksidia keskimäärin 74 vuotta, kun taas suuret puut varastoivat sitä keskimäärin 54-57 vuotta. Joten “kääpiöpuut” elävät pidempään ja kasvavat hitaammin.

Saatat haluta lukea tämänkin artikkelin: Suojaa puutarhaasi pensaiden ja puiden avulla

Parhaat ruukkuihin istutettavat puut

Hitaasti kasvavien puiden valikoima on laaja. Tässä on 9 lajia, jotka ovat ihanteellisia puutarhan keskipisteeksi.

1. Japaninvaahtera

Missourin kasvitieteellinen puutarha huomauttaa, että Acer palmatum eli japaninvaahtera on pieni puu, joka kasvaa noin 1-2 metriä korkeaksi. Se on suosittu pienissä puutarhoissa ja viihtyy ruukussa hitaan kasvun ja säännöllisen karsimisen ansiosta. Bonsai-harrastajille japaninvaahtera on yksi suosikeista.

Some figure
Bonsaina kasvava Acer palmatum –puu.

2. Sitruunapuu

Sitruunapuun istuttaminen ruukkuun on jo vanha tapa, koska aikaisemmin varakkaat perheet pitivät usein sitruunapuita kodeissaan.

Yleensä nämä puut ovat pieniä, vaikka hyvin vanhat sitruunapuut voivat ylittää 3 metrin korkeuden.

Niissä on monia paksuja ja piikkisiä oksia sekä pyöreä ja leveä kruunu. Viljely tapahtuu siemenillä, puu kukkii ympäri vuoden ja sitruunapuut tuoksuvat hämmästyttävältä.

3. Juudaksenpuu

Tällä puulla, jonka tieteellinen nimi on Cercis siliquastrum, on keskipitkä kasvunopeus. Se on lehtipuulaji, jolla on pyöreät, vihreät lehdet ja vaaleanpunaiset kukat, jotka versovat rypäleissä itse oksista.

Hidas kehitys tekee juudaksenpuusta ihanteellisen ruukkuihin. Säännöllisellä karsimalla voit pitää sen haluamassasi koossa.

4. Villit omenapuut

University of Iowa Natural Resources Administration arvioi, että kääpiölajikkeen omenapuu kohoaa 1-2 metriä korkeaksi, kun taas “puolikääpiöt” ovat 3-4 metriä ja standardiomenapuut 6-9 metriä korkeita.

Omenapuun kukat kukkivat keväällä ja hedelmät saadaan syksyllä. Puun koko on suotuisa ruukussa kasvatukseen, varsinkin kun hallayöt loppuvat, ehdottaa University of Minnesota Yard and Garden Extension.

Some figure
Syksyllä villiomenapuun hedelmät voidaan kerätä.

5. Välimerensypressi

Cupressus sempervirens eli välimerensypressi on siro ja korkea pylväsmäinen kasvi, koska se on peräisin kallioisesta vuoristosta. Voit hallita sen kasvua ja antaa sille hillityn ulkoasun. North Carolina State University Gardening Extension kommentoi, että mitä kypsempi puu, sitä hitaampi tai lähes olematon on sen kasvu.

6. Villioliivi

Tämäntyyppisen oliivipuun tieteellinen nimi on Olea europea sylvestris ja se on pieni pensas. Runko on lyhyt, ulkonäkö kiertynyt, se kukkii keväällä ja sen hedelmä on tietysti oliivi.

Vaikka se kestää jopa -7 °C:n lämpötiloja, näiden puiden pitäminen ruukuissa on hyvä idea, jotta ne voidaan siirtää ne turvalliselle alueelle pitkien pakkasjaksojen aikana.

7. Persikkapuu

Persikkapuu (Prunus persica L. Batsch ) on pensaspuu, jonka korkeus on enimmillään 6 metriä ja jolla on sileä kuori ja vihreät lehdet.

Tämän hedelmäkasvin istuttamiseksi kotona tarvitset huomattavan kokoisen astian tai ruukun, mutta ei niin tilaa vievää, että se vaikeuttaisi sen liikuttamista. Valmistele vedenpoisto asettamalla pohjalle kiviä tai nosta ruukku jaloille hukkumisen välttämiseksi, koska nämä puut tarvitsevat kuitenkin päivittäistä kastelua.

8. Laakeripuu

Wisconsin Division of Horticulture kertoo, että laakeripuu voidaan kasvattaa yksivartiseksi puuksi tai monirunkoiseksi pensaaksi. Se on täydellinen laji ruukkuun istutettavaksi!

Se viihtyy ruukussa hyvin, jos asetat sen aurinkoiselle alueelle ja annat sille alustan, joka nopeuttaa veden poistumista. Laakerin etujen joukossa on sen lehtien aromi, ja lehtiä käytetään myös ruoanlaitossa.

Tämä puu toimii hienosti myös koriste-elementtinä. Se kukkii keväällä, ja niistä tulee myöhemmin purppuranmustia marjoja.

9. Tähtimagnolia

Tämän puun kasvu on keskinkertaista tai nopeaa, raportoi Arbor Day Foundation. Tämä magnolialuokka on kompaktimpi, mikä mahdollistaa kätevän istutuksen ruukussa. Sillä on hempeät kukat tähtimäisine terälehtineen ja hienoine tuoksuineen, jotka koristavat tiheää, vihreälehtistä puuta.

Some figure
Tähtimagnolian kukka on erittäin silmiinpistävä ja koristaa mitä tahansa puutarhaa.

Ruukkuihin istutettujen pienten puiden hoito

Pienten puiden istutusruukkujen tulee olla tarpeeksi tilavia, jotta juuret kasvavat ja toimivat kunnolla ja ravinteiden saanti tasaantuu. Kun haluat kasvattaa ja hoitaa puita ruukuissa, pidä mielessä seuraavat vinkit:

 • Sijoita kasvi tyypistä riippuen paikkaan, jossa se vastaanottaa sopivaa auringonvaloa.
 • Karsi ja puhdista säännöllisesti tautien ja tuholaisten estämiseksi.
 • Puun hankintahetkellä muista neuvotella asiantuntijoiden kanssa sille erityisestä huollosta.
 • Korvaa maaperän yläkerrokset savipohjaisella lannoitteella keväällä.
 • Vähintään 4 vuoden kuluttua tai kun huomaat, että puu ylittää mittasuhteet, vaihda se toiseen astiaan.
 • Ruukuissa olevat puut voivat kuivua nopeammin kuin maassa, joten valitse sopiva säiliö kosteuden hallintaan.
 • Jos asut lämpimällä alueella, voit pitää sitrushedelmäpuita ulkona ruukuissa ympäri vuoden. Jos taas asut alueella, jossa talviyöt ovat alle 10 °C, sinun on otettava ne sisään talvella.
 • Puut, jotka sopivat paikalliseen ilmastoon, pärjäävät tietenkin aina paremmin.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: 4 hedelmäpuuta joita voit kasvattaa kotonasi

Mistä tiedät, että puu todella sopii ruukkuun istutettavaksi?

Kääpiöhavupuut on geneettisesti ohjelmoitu kasvamaan hitaasti ja pysymään pieninä. Huomaa, että termi “kääpiö” on suhteellinen, joten älä osta kääpiöpuuta kysymättä sen koosta täysikasvuisena.

Sinun tulee tuntea puun ominaisuudet alusta alkaen ja suunnitella istutus sen tulevien mittojen mukaan. Tämän tärkeän tiedon avulla voit päätellä, onko todella kyseessä ruukkuun sopiva puu. Tarkista siis aina ostopaikasta tarkemmat tiedot.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Acer palmatum. Jardín Botánico de Missouri. Estados Unidos. https://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=275408#:~:text=Acer%20palmatum%2C%20commonly%20called%20Japanese,infrequently%20to%2040′)%20tall.
 • Bahia dulce, noble laurel. División de Extensión de Horticultura de Wisconsin. Estados Unidos.
  https://hort.extension.wisc.edu/articles/sweet-bay-laurus-nobilis/
 • Cupressus sempervirens. Extensión de Jardinería de la Universidad Estatal de Carolina del Norte. https://plants.ces.ncsu.edu/plants/cupressus-sempervirens/
 • Coníferas enanas y especiales. Plant Talk Colorado ™. Extensión de la Universidad Estatal de Colorado. Estados Unidos. https://planttalk.colostate.edu/planttalk-coloradotm-espaol/arboles-arbustos-enredaderas/1704-coniferas-enanas-y-especiales/#:~:text=con%C3%ADferas%20enanas%20es%20un%20t%C3%A9rmino,crecer%20lentamente%20y%20quedarse%20peque%C3%B1os.
 • González E. Los árboles pequeños tienen un gran impacto en la lucha contra el cambio climático. Science X. Reino Unido; 2019. https://phys.org/news/2019-01-small-trees-big-impact-climate.html
 • Gutiérrez N. Durazno. Agricultura y Desarrollo Rural. México; 2014. https://sader.jalisco.gob.mx/catalogo-plantas/durazno#:~:text=Es%20un%20%C3%A1rbol%20caducifolio%20que,el%20otro%20%C3%A1rbolcuando%20los%20sistemas
 • Hoover E. Cultivo de manzanas en el jardín de la casa. Extensión de la Universidad de Minnesota. Estados unidos; 2021. https://extension.umn.edu/fruit/growing-apples#planting-238111
 • Limonero. Citrus limon [Rutaceae]. Región de Murcia Digital. España. https://www.regmurcia.com/servlet/s.Sl?sit=c,365,m,1050&r=ReP-5154-DETALLE_REPORTAJESABUELO#:~:text=El%20limonero%20es%20un%20%C3%A1rbol,de%20copa%20amplia%20y%20redondeada.
 • Magnolia estrellada. Fundación del Día del Árbol. Estados Unidos. https://www.arborday.org/trees/treeguide/TreeDetail.cfm?ItemID=864
 • Manzana. Administración de Recursos Naturales. Universidad de Iowa. Estados Unidos. https://naturalresources.extension.iastate.edu/forestry/iowa_trees/trees/apple.html
 • Olea europea. Arbolapp. https://www.arbolapp.es/especies/ficha/olea-europaea/
 • Sánchez M. Cercis Siliquastrum – Árbol del amor. La cultura del árbol. Real Jardín Botánico. https://www.rjb.csic.es/jardinbotanico/ficheros/documentos/pdf/pubinv/MSG/Cercis_siliquastrum.pdf
 • Topiario. Real Academia Española. https://dle.rae.es/topiario

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.