Logo image
Logo image

Kultaköynnös: helppo hoito-opas

3 minuuttia
Kultaköynnös on yksi suosituimmista huonekasveista. Haluatko oppia pitämään siitä huolta?
Kultaköynnös: helppo hoito-opas
Viimeisin päivitys: 23 huhtikuuta, 2023

Kultaköynnöksellä on tarpeeksi ominaisuuksia ollakseen yksi kotien suosikeista. Sen suurten lehtien kauneus ja vehreys ovat ominaisuuksia, jotka lisäävät sen viehättävyyttä. Lisäksi sen hoito on yksinkertaista.

Kaiken tämän lisäksi kultaköynnös tarjoaa puhdistavia hyötyjä ympäristölle.

Tämä kasvi on erinomainen vaihtoehto niille, jotka ovat aloittelijoita huonekasvien maailmassa. Konkareille kultaköynnös taas on mukava tapa ottaa taukoa vaikeammin hoidettavista kasvilajeista.

Kultaköynnöksen ominaisuudet

Rasayan Journal of Chemistry -lehden julkaisu paljastaa kultaköynnöksen (Epipremnum aureum) kansanlääkinnässä hyödylliseksi kukkivien kasvien suvuksi, josta vapautuu lukuisia yhdisteitä. Samoin tieteellisissä julkaisuissa raportoidaan sen merkittävästä bioaktiivisuudesta.

Sille on ominaista kiipeily puiden rungoilla trooppisissa metsissä. Pienemmät kasvit on sovitettu puutarhaan ja sisätilojen sisustukseen, koska ne viihtyvät ruukuissa ja ne ovat nimensä mukaan köynnös- tai liaanimaisia.

Kultaköynnöksellä on vaikuttava ulkonäkö, josta ovat osoituksena sen leveät, vihreät, ikivihreät lehdet, joissa on kermanvärisiä sävyjä ja jotka muistuttavat sydäntä.

Tavallinen kultaköynnös on nimeltään potus dorado. Lajike, joka tunnetaan nimellä poto marble queen, erottuu valkoisista lehdistä ja vihreistä laikuista, kun taas toisella lajikkeella, jota kutsutaan nimellä potus neon/lemon, on laikuttomat lehdet ja keltainen väri.

Kultaköynnöksen hyödyt kotona

Kultaköynnös selviää yleensä hyvin talon sisällä ja ulkona. Kun ilmasto on liian kylmä, se saattaa kuitenkin vilustua.

Se voidaan asettaa pöydän päälle, laittaa roikkumaan amppelin tavoin tai sille voi antaa tuen, jota pitkin se voi alkaa kiivetä. Sydämenmuotoisten lehtiensä ansiosta se on huomiota herättävä ystävänpäivälahja. Mutta sen merkittävin hyöty on ilmanpuhdistus.

Nämä puhdistusominaisuudet liittyvät kosmetiikasta, pesuaineista, maaleista ja muista kotona käytettävistä materiaaleista vapautuvien myrkkyjen, kuten formaldehydin, imeytymiseen ja poistamiseen. NASA:n tutkimuksessa viitataan kultaköynnöksen mahdolliseen vaikutukseen sisäilman laatuun sen jälkeen, kun sitä oli testattu epäpuhtauksilla avaruusalussimulaattorissa.

Some figure
Kultaköynnöksen kirjavalehtinen lajike.

Lue: Ilmanpuhdistin auttaa siitepölyä ja allergioita vastaan

Kultaköynnöksen hoitotarpeet

Monaco Nature Encyclopedia toteaa, että Epipremnum aureum on yksi yleisimmin viljellyistä ruukkukasveista sopeutumiskykynsä, helpon ylläpitonsa ja kasvunopeutensa vuoksi. Siinä lisätään, että tietyt hoitovinkit edistävät rehevää kasvillisuutta ja kasvin värien voimakkuutta.

Lannoitteet

Kasvualustan on annettava kasville riittävästi ravinteita. Hanki erityisiä lannoitteita tämäntyyppisille kasveille. Kun kasvi on vielä kasvuvaiheessa, sitä lannoitetaan joka kuukausi. Kun se on lepotilassa, sitä lannoitetaan kolmen kuukauden välein.

Kastelu

Kultaköynnöksen trooppinen alkuperä ei ole peruste sille, että se pitäisi hukuttaa vedellä. Päinvastoin, se vaatii vain vähän nestettä ja puolustautuu niukoissa olosuhteissa. Sitä on tarpeen kastella, kun huomaat kasvualustan olevan kuiva, yleensä 2-3 päivän välein.

Jos kastelet kasvia liikaa, sen vihreät lehdet muuttuvat kellertäviksi. Tai puolustusmekanismina se irrottaa vahingoittuneet.

Valaistus

Sijoita kasvi valoisaan paikkaan, vaikka verhotun ikkunan viereen. Suora valo ei sovi tälle kasville, mutta jos se jää vaille valaistusta, se voi menettää alemmat lehtensä, mikä toimii varoituksena.

Leikkaaminen

Kun kasvin kasvussa on tauko, hyödynnä se ja leikkaa kasvia. Leikkaus voidaan tehdä milloin tahansa.

Lisääntyminen ja istuttaminen

Kultaköynnöksen lisääntyminen tapahtuu pistokkaiden avulla. Katkaise oksan kärki, upota se veteen ja odota, että se juurtuu. Seuraavaksi istuta se toisen kasvin tyveen.

Toisaalta sen voi istuttaa suoraan maahan, mutta juurruttaminen onnistuu nopeammin ja paremmin vedessä latvapistokkaasta.

Lue: 7 erikoista mustaa kasvia kotia koristamaan

Desinfiointi

Kuten kaikki muutkin kasvit, myös kultaköynnös on altis tuholaisille. Usein kyseessä ovat villakilpikirvat. Se voi kärsiä myös suomuista tai tummista kuopista, jotka ulottuvat varteen asti.

Näiden tartuntojen torjumiseksi on parasta hankkiutua eroon kuihtuneista lehdistä, siirtää kasvi puhtaaseen ruukkuun ja steriloida leikkaustyökalut. Jos villakilpikirvojen tuho on vakava, siirrä pensas raittiiseen ilmaan ja huuhtele se huolellisesti. Siirrä se sitten valoisaan paikkaan, jossa on mahdollisimman vähän vettä.

Some figure
“Neon”-lajike.

Varoitus! Noudata varotoimenpiteitä välttääksesi kultaköynnöksen aiheuttaman myrkytyksen

Vaikka kultaköynnös on loistava huonekasvi, on tärkeä tietää myös se, että laji on myrkyllinen. Ihmiset, joiden iho on erittäin herkkä, voivat saada ihottumaa.

Erityisesti lemmikkieläinten kohdalla American Society for the Prevention of Cruelty to Animals toteaa, että lehtien pureskelu tai syöminen vaikuttaa suun kudoksiin ja aiheuttaa kipua ja turvotusta, oksentelua ja liiallista kuolaamista. Kultaköynnöksen syöminen aiheuttaa myös mekaanista ärsytystä ruoansulatuskanavassa.

Bonplandia-lehden mukaan nämä reaktiot johtuvat huonekasvin sisältämien oksalaattien aiheuttamasta myrkytysoireyhtymästä. Yhteenvetona voidaan todeta, että on suositeltavaa pitää kultaköynnös eläinten ja lasten ulottumattomissa, jotta voit nauttia tämän koristekasvin kauneudesta rauhassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bhattacharyya, NK., Bordoloi, MJ y Dutta, D. (2021). Género pothos: una revisión de los constituyentes químicos y las actividades biológicas. Revista Rasayan de Química, 14(3). Revista Rasayan de Química, c/o Dr. Pratima Sharma. http://rasayanjournal.co.in/admin/php/upload/3313_pdf.pdf
  • Martínez, M., Varela Romero, C., Vizcarrondo, G. (2017). Plantas ornamentales tóxicas en Venezuela. Bonplandia, 26(1). Venezuuela. https://revistas.unne.edu.ar/index.php/bon/article/view/2073?locale=es_ES
  • Puccio, P. Epipremnum aureum. Monaco Nature Encyclopedia. https://www.monaconatureencyclopedia.com/epipremnum-aureum/?lang=es
  • Redacción ASPCA. 17 plantas venenosas comunes. Sociedad Americana para la Prevención de la Crueldad hacia los Animales. Estados Unidos. https://www.aspca.org/nyc/recursos-para-personas-que-hablan-espanol/17-plantas-venenosas-comunes
  • Redacción ASPCA. Hiedra del diablo. Sociedad Americana para la Prevención de la Crueldad hacia los Animales. Estados Unidos. https://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants/devils-ivy
  • Ursprung, M., Amiri, A., Kayatin, M., Perry J. (2016). El efecto de los potos dorados en la reducción del nivel de compuestos orgpanicos volátiles en una cabina de nave espacial simulada. Servidor de informes técnicos de la NASA. Estados Unidos. https://ntrs.nasa.gov/citations/20160005687

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.