Erilaisia ihottumia ja niiden aiheuttajat

Ihottumia on monenlaisia. Näin ollen ne johtuvat monista eri syistäkin, muun muassa perintötekijöistä, infektioista, allergioista ja ympäristötekijöistä. Hoito riippuu pitkälti aiheuttajasta.
Erilaisia ihottumia ja niiden aiheuttajat

Viimeisin päivitys: 10 kesäkuuta, 2022

Ihottumia on erilaisia. Ne tunnetaan termillä “effloresenssi”, jota lääkärit käyttävät periaatteessa mistä tahansa ihomuutoksesta. Toisin sanoen se viittaa orvaskeden muutokseen, joka vaikuttaa ihon väriin, ulkomuotoon tai rakenteeseen missä tahansa osassa kehoa. Tämänpäiväisessä artikkelissa esittelemme erilaisia ihottumia.

Epidemiologiset tutkimukset osoittavat, että ihottumaa tai atooppista dermatiittia aiheuttavan sairauden esiintyvyys on lapsilla noin 15-30 % korkean tulotason maissa. Tämä tarkoittaa sitä, että ihosairaudet ovat lisääntymään päin.

Iho on ensimmäinen este – yhdessä syljen, kyyneleiden ja limakalvojen kanssa – joka suojaa meitä vierailta taudinaiheuttajilta. Tästä syystä kaikkiin mahdollisiin sitä vaurioittaviin prosesseihin tulee kiinnittää huomiota. Tämän päivän artikkelista saat hyödyllistä tietoa erilaisista ihottumista ja niiden aiheuttajista.

Erilaisia ihottumia

Ihottuman määritelmä pitää sisällään monia sairauksia. Mayo Clinicin mukaan nämä ovat kaikkein yleisimmät:

  • Atooppinen dermatiitti on pysyvä vaiva, joka aiheuttaa ihon kutinaa ja punoitusta. Siihen ei ole parannuskeinoa, mutta hoidoilla kutinaa ja uusia puhkeamisvaiheita voidaan lievittää.
  • Kosketusihottuma johtuu suorasta kontaktista sellaisiin aineisiin, joita henkilön elimistö ei siedä. Se voi ilmetä ärsytyksenä (yleisin) tai allergiana.
  • Lämpöihottuma (miliaria) johtuu hien kertymisestä ihon tiehyisiin ja on tavallisesti seurausta äärimmäisen kuumasta ilmastosta. Se ilmenee kutisevina märkärakkuloina.
  • Intertrigo eli hautuma on yleinen liikalihavilla ihmisillä. Se johtuu ihopoimujen hankautumisesta sekä bakteerien ja hien kertymisestä.
  • Psoriaasi on autoimmuuniperäinen tulehduksellinen ihosairaus. Se aiheuttaa hilseileviä ihomuutoksia.

Tässä oli vain joitakin erilaisia ihottumia, mutta niitä on monia muitakin: silsa, ruusufinni ja herpes zosterin aiheuttama vyöruusu. Lääkärit eivät edelleenkään tiedä näiden vaivojen syitä.

Ihottumia on erilaisia, ja niiden aiheuttajatkin vaihtelevat
Ihottumat voivat johtua useista eri sairauksista, ja dermatiitti on yksi yleisimmistä.

Merkittävimmät aiheuttajat

Yhdysvaltain kansallisen lääketieteen kirjaston mukaan tavalliset ihottumat (erityisesti kosketusihottuma) johtuvat ihoa vahingoittavien esineiden tai aineiden koskettamisesta — näitä voivat olla kemikaalit, kosmetiikka, väriaineet ja jotkut myrkkykasvit.

Muun tyyppiset ihottumat johtuvat puolestaan virusten, sienten tai bakteerien tunkeutumisesta ihoon. Yksi esimerkki tästä on lasten märkärupi, jota aiheuttaa Streptococcus pyogenes –bakteeri.

Ihottuma voi johtua myös muista mikro-organismeista, kuten silsasienistä eli dermatofyyteistä. Nämä asettuvat iholle sieniyhdyskunniksi ja käyttävät ravinnokseen keratiinia aiheuttaen iholla vaurioita. Monet ihottumat johtuvat myös allergioista.

Ohjeet erilaisten ihottumien hoitoon

Ihottuman hoito riippuu pitkälti sen aiheuttajasta. Silsa edellyttää sienilääkkeitä, vyöruusu rokotteita ja viruslääkkeitä ja märkärupi antibioottivoiteita. Patogeenin luonne määrittää sen, millaista hoitoprotokollaa noudatetaan kussakin tapauksessa. Itselääkintä ei siis tule kysymykseenkään.

Kroonisiin sairauksiin, kuten atooppiseen dermatiittiin tai psoriaasiin, ei myöskään ole parantavaa hoitoa. Näissä tapauksissa Amerikan allergia-, astma- ja immunologia-akatemia ohjeistaa seuraavaa:

  • Vältä ihon liiallista hankaamista.
  • Pidä mukavia vaatteita.
  • Käytä kutinan lievittämiseen voiteita, liuoksia ja rasvoja (jotka ihotautilääkäri on määrännyt).
  • Tuuleta ihottumaa mahdollisimman paljon.
  • Pyri välttämään saippuaa ja korvaa se pH-arvoltaan neutraaleilla geeleillä.

1-prosenttinen hydrokortisonivoide hoitaa yleensä tehokkaasti punoitusta, turvotusta ja kipua. Tätä lääkeryhmää saa usein apteekista ilman reseptiä.

Ihottumien hoidossa voidaan käyttää joitakin yleisvoiteita
Ihottuman hoito riippuu sen aiheuttajasta. On kuitenkin olemassa joitakin yleistuotteita paikalliseen käyttöön, jotka voivat lievittää kutinaa ja ärsytystä.

Milloin lääkäriin

Jotkut ihottumat häviävät itsestään ilman erityistä hoitoa. Mene lääkäriin vastaanotolle, jos ilmenee muitakin oireita, kuten nivelkipua, hengitysvaikeuksia, kasvojen turvotusta, hyvin aristavia tai kipeitä kohtia tai punoittavia juovia.

Kuten yllä mainitsimme, monet ihottumat johtuvat kroonisista sairauksista, jotka eivät ole merkittävän suuri ongelma, kuten dermatiitti. Valitettavasti asia ei ole yhtä yksinkertainen niissä tapauksissa, joissa ihottuman aiheuttaja on virus, sieni tai bakteeri — tämä vaatii välitöntä hoitoa.

Muistettavaa ihottumista

Ihottuma voi johtua perinnöllisistä tekijöistä, infektioista, ympäristöolosuhteista, allergioista ja monista muista tekijöistä — tai yhdistelmästä useita tekijöitä.

Yleisesti ottaen kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, jos sinulla on mitään kysyttävää tai huolia. Muista, että kyseessä on vaiva, joka voi johtua monista alla piilevistä syistä, joten älä koskaan lääkitse itse itseäsi.

Vain ammattilainen voi tehdä arvion ihottumastasi ja määrittää, mitkä hoitovaihtoehdot sopivat juuri omaan tapaukseesi. Lisäksi lääkäri voi opastaa sinua muissa asioissa, joita voit tehdä jälkiseurauksien välttämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.