Ihottuman lievittäminen 5 paikallisella hoidolla

Ihottumaa on erilaista. Jotkut niistä puhkeavat äkillisesti, kun taas toiset kehittyvät hitaasti. Ihottuma voi olla epämukava ja kutiseva, joten tässä artikkelissa jaamme luontaishoitoja käytettäväksi paikallisesti iholla.
Ihottuman lievittäminen 5 paikallisella hoidolla

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ihottuma voi syntyä useista eri syistä: se voi olla seurausta esimerkiksi allergiasta tai jostakin muusta ihoa ärsyttävästä tekijästä. Sille ovat tyypillistä pienet punaiset laikut, ärsytys ja kutina. Joskus ihottuma voi olla kivulias, hilseillä tai siinä voi olla pieniä paukamia. Tässä artikkelissa katsomme, kuinka ihottuman lievittäminen onnistuu luonnollisesti.

Ihottuman hoito riippuu sen aiheuttajasta, mutta useimmiten siihen tehoavat paikallisesti käytettävät hoidot, kuten voiteet ja salvat. Myös joistakin luontaishoidoista voi olla apua.

Jatka lukemista ja tutustu viiteen luontaishoitoon, joilla ihottuman lievittäminen onnistuu paikallisesti kotikonstein.

Ihottuman lievittäminen paikallisilla hoidoilla

Useimmiten ihottuma on lievää ja katoaa itsestään parissa päivässä. Jotkut ihottumat puhkeavat äkillisesti, kun taas toiset kehittyvät hitaammin. Useimmiten ne ovat epämiellyttäviä, sillä ne aiheuttavat ärsyttävää kutinaa tai polttelua. Oireet voivat myös pahentua, jos ihottumaa ei hoideta.

Koska ihottuman hoito riippuu sen aiheuttajasta, on parasta mennä lääkäriin selvittämään vaivan tarkka syy. Aiheuttajasta riippumatta ihottuman lievittäminen voi kuitenkin onnistua joillakin luontaishoidoilla.

1. Ihottuman lievittäminen kookosöljyllä

Ihottuman lievittäminen onnistuu kookosöljyllä

Kookosöljy kosteuttaa ihoa ja rauhoittaa ihottumaa.

Luomukookosöljy on yksi parhaista kotikonsteista ihottuman hoitoon. Se sisältää ihon terveyttä parantavia rasvahappoja, antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Se on lisäksi hyvin kosteuttavaa ja lievittää allergisia reaktioita.

Näin käytät kookosöljyä

 • Käytä 100 % puhdasta luomukookosöljyä.
 • Ota pieni määrä öljyä ja levitä sitä suoraan iholle voiteen tavoin.
 • Hiero aluetta kunnes öljy on imeytynyt ihoon kokonaan. Älä huuhtele.
 • Toista sama uudelleen seuraavana päivänä.

2. Ruokasooda

Ruokasoodalla on useita sellaisia ominaisuuksia, jotka auttavat palauttamaan ihon normaalin pH:n, mistä syystä se on yksi parhaista ainesosista ihottuman ja allergisten reaktioiden hillitsemiseen. Ruokasoodalla on myös tulehduksen vastainen vaikutus, joka helpottaa ärsytystä ja polttelua.

Ainekset

 • 4 rkl ruokasoodaa
 • Puhdasta vettä

Näin käytät ruokasoodaa

 • Valmista ensin tahna ruokasoodasta ja tislatusta vedestä. Lisää vettä vähitellen, kunnes koostumus on sopivaa.
 • Levitä sitä hoitoa vaativalle alueelle.
 • Anna tahnan olla iholla 10 minuuttia ja huuhtele se sitten pois lämpimällä vedellä.
 • Jos oireet jatkuvat, toista sama uudelleen.

3. Ihottuman lievittäminen kaurajauholla

Kaura lievittää ihottuman oireita

Kaurasta voidaan valmistaa paikallisesti käytettävä tahna ihottuman lievittämiseen.

Kauraa voidaan käyttää lukuisilla tavoilla kauneuden- ja terveydenhoidossa. Siinä on tehokkaita antioksidanttisia ja tulehduksen vastaisia ominaisuuksia, joiden vuoksi se on yksi parhaista raaka-aineista ihottuman ja muiden ihoallergioiden lievittämiseen. Kauraa voidaan käyttää myös palovammoihin ja muihin ihovaurioihin.

Näin käytät kauraa

 • Yksi vaihtoehto on laittaa pari desiä kaurajauhoa kylpyveteen ja kylpeä siinä puoli tuntia.
 • Jauhon voi sekoittaa myös tislatun veden kanssa kuohkeaksi tahnaksi. Levitä sitä sitten suoraan ihottumaan ja anna vaikuttaa 20 minuuttia.
 • Käytä sitä kolmena peräkkäisenä päivänä tai kunnes ihottuma lievittyy.

4. Kamomillan eteerinen öljy

Kamomillan eteerinen öljy, ja jopa kamomillatee, sopii paikallisesti käytettäväksi hoidoksi ihottumiin. Sillä on rauhoittavia ominaisuuksia, jotka vähentävät mitä tahansa ärsytystä ja tuovat helpotusta ihottumaan.

Näin käytät kamomillaa

 • Lisää hieman kamomillan eteeristä öljyä kylpyveteen ja kylve siinä 20 minuutin ajan.

Jos käytät kamomillaa mieluummin voiteena, voit toimia myös seuraavalla tavalla:

 • Valmista kasvista hauduke ja levitä sitä hoitoa vaativalle alueelle.
 • Anna aineen olla iholla huuhtelematta ja toista tämä kaksi kertaa päivässä.

5. Ihottuman lievittäminen jojobaöljyllä

Jojobaöljystä on apua ihottumaan

Jojobaöljy lievittää tulehdusta ja sopii ihottuman hoitoon.

Toinen tulehduksen vastaisia ominaisuuksia sisältävä öljy on jojobaöljy. Se kosteuttaa ihoa ja vähentää ärsytystä. Lisäksi se parantaa muiden paikallisesti käytettävien lääkkeiden imeytymistä ihoon.

Näin käytät jojobaöljyä

 • Ota pieni määrä jojobaöljyä ja hiero sitä hoidettavalle alueelle.
 • Anna sen vaikuttaa huuhtelematta.
 • Toista kaksi kertaa päivässä tarvittaessa.

Lopuksi

Ihottuman lievittäminen onnistuu monilla luonnollisilla tuotteilla. Muista silti käydä aina lääkärissä selvittämässä ihottuman syy. Aiheuttajasta riippumatta näistä viidestä kotikonstista on useimmissa tapauksissa apua oireisiin.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Milstone, L. M. (2010). Scaly skin and bath pH: Rediscovering baking soda. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2009.04.011
 • Reynertson, K. A., Garay, M., Nebus, J., Chon, S., Kaur, S., Mahmood, K., … Southall, M. D. (2015). Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
 • Fowler, J. F., Nebus, J., Wallo, W., & Eichenfield, L. F. (2012). Colloidal oatmeal formulations as adjunct treatments in atopic dermatitis. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
 • Singh, O., Khanam, Z., Misra, N., & Srivastava, M. (2011). Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview. Pharmacognosy Reviews. https://doi.org/10.4103/0973-7847.79103
 • Wisniak, J. (1994). Potential uses of jojoba oil and meal – a review. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/0926-6690(94)90077-9

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.