Logo image
Logo image

10 puutarhakasvia, jotka kestävät parhaiten aurinkoa ja kuivuutta

4 minuuttia
Ilmasto on ratkaiseva tekijä puutarhan kannalta. On olemassa tiettyjä puutarhakasveja, jotka kestävät suoraa auringon paahtoa ja kuivuutta.
10 puutarhakasvia, jotka kestävät parhaiten aurinkoa ja kuivuutta
Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 10 toukokuuta, 2023

Värikkään, kukkivan puutarhan ylläpitäminen voi olla uuvuttava tehtävä. Olipa syynä sitten ajanpuute tai pelkkä unohdus, jotkut valitsevat yksinkertaisemmat ulkotilat. Lisäksi ilmasto-olosuhteet vähentävät tiettyjen lajien soveltuvuutta. Jos kesät ovat kuumia ja kuivia, on hyvä tietää että on olemassa puutarhakasveja, jotka kestävät hyvin aurinkoa ja kuivuutta.

Monet kasvilajit sopeutuvat puutarhoihin, joissa ei ole paljon vettä. Tämä ei tarkoita, että ne eivät olisi viehättäviä.

Aurinkoa ja kuivuutta kestävien puutarhakasvien valitseminen voi olla sekä käytännöllinen että koristeellinen päätös. Rosmariini, laventeli ja timjami viihtyvät voimakkaassa auringonpaisteessa ja tarjoavat samalla gastronomisia ominaisuuksia.

Tutustu näihin aurinkoa ja kuivuutta sietäviin puutarhakasveihin

On totta, että monet lajit eivät kestä kuin muutaman päivän ilman sadevettä tai kastelua. Toiset taas eivät kestä kovin hyvin auringon paahtamista. Vaikka nämä ilmasto-olosuhteet rajoittavatkin vaihtoehtoja, aurinkoa ja kuivuutta kestävien puutarhakasvien ryhmä on laaja.

Seuraavat lajit sopivat ihmisille, joilla ei ole paljoakaan aikaa huolehtia puutarhasta. Ne sopivat myös hyvin niille, jotka asuvat kuivilla ja kuumilla alueilla.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin: Neljä erilaista kastelujärjestelmää ja niiden piirteet

1. Kurjenpolvet

Kurjenpolvet ovat malliesimerkki siitä, että kuivuutta sietävät puutarhakasvit voivat tarjota myös esteettisyyttä. Kurjenpolviin kuuluu yli 400 lajia, joista useimmat ovat helppohoitoisia. Ne ovat suosittuja viehättävien kukkiensa ja omaleimaisen tuoksunsa vuoksi.

Ne kukkivat yleensä myöhään keväällä. Vaikka ne kestävät kuumuutta ja kuivuutta, niitä kannattaa kastella kasvukuukausien aikana jonkin verran.

2. Oliivipuu

Sen oikea nimi on Olea europaea, mutta se tunnetaan yleisemmin nimellä “oliivi” tai “oliivipuu”. Kyseessä on pieni puu, jonka kukista saadaan oliiveja.

Kasvi on peräisin Välimeren alueelta, joten se on kuiville alueille sopiva laji. Tämän puun hoito on hyvin yksinkertaista, sillä se selviytyy sadevedellä ja runsaalla auringonpaisteella.

Oliivipuu tuo kotiin esteettisyyttä ja gastronomista käyttöä.

3. Marunat

On totta, että osa kuivien ilmastojen ihanteellisesta kasvillisuudesta on pensasmuotoja. Vaikka tämä ei ole ainoa luokka, tällaiset kasvit kestävät kuivuutta hyvin.

Esimerkiksi marunat. Niihin kuuluu satoja muunnoksia, joista osaa käytetään gastronomisiin tarkoituksiin.

Tiheän ja esteettisen lehdistönsä ansiosta marunat ovat helppohoitoisia. Riittää, että kastelet juuret, kun ne ovat hyvin kuivat, ja suojaat niitä hieman tuulelta. Muuten tämä suku kestää auringon säteitä ja kuumuutta.

4. Rautayrtit

Rautayrtteihin eli verbenoihin kuuluu joukko köynnösmäisiä, ruohovartisia, yksivuotisia kasveja. Tämä on yksi vaihtoehto, joka tarjoaa kauneutta värikkäiden kukkiensa kautta.

Ne kestävät hiekkamaata ja kuivaa ilmastoa, mutta sietävät huonosti pakkasta. Siksi verbenat kannattaa istuttaa lämpimille alueille tai suojata ne muuten talven aikana.

Some figure
Verbenoilla on myös esteettiset kukat, jotka voivat koristella puutarhaa.

5. Kenguruntassut

Vähemmän tunnettu, mutta kuivaan ilmastoon hyvin sopeutuva laji on Anigozanthos, jota kutsutaan myös kenguruntassuksi. Kyseessä on Australiasta kotoisin oleva suku, jonka pitkät lehdet ja korkeat kukkavarret antavat sille erityisen tyylin.

Sen juuret varastoivat runsaasti nestettä, joten se kestää pitkiä kuivuusjaksoja. Maaperä on kuitenkin syytä pitää kosteana sen kasvun edistämiseksi erityisesti kesäkuukausina.

6. Australialainen teepuu

Tämä kasvi on kuuluisa antiseptisistä ominaisuuksistaan. Tästä uutettua öljyä käytetään usein erilaisiin ihoon liittyviin sairauksiin. Esimerkiksi akneen, hilseeseen tai jalkasieniin.

Lisäksi se ei vaadi muuta hoitoa kuin tiheää kastelua ensimmäisen kasvuvuoden aikana. Teepuu tarjoaa esteettisen elementin runsaiden valkoisten ja vaaleanpunaisten kukkiensa ansiosta.

7. Aaloet

Yksi yleisimmistä valinnoista kuivilla alueilla sijaitseviin puutarhoihin ovat aaloet. Nämä soihtukasvien heimoon kuuluvat kasvit kestävät hyvin auringonpaistetta. Lisäksi yleisimmin käytetyt lajit, kuten aloe vera, kestävät kesäkuukausina jopa kaksi viikkoa ilman kastelua tai sadetta.

Talven kylmempien lämpötilojen myötä tämä aika pitenee entisestään. Aaloet tunnetaan myös kosmetiikan, lääketieteen ja gastronomian alalla. Aaloe-suvun kasveja on varottava vettymästä.

Some figure
Aloe veran lääkinnällinen vaikutus tunnetaan hyvin. Kosmetiikkamerkit sisällyttävät sitä kaupallisten tuotteidensa ainesosiin.

8. Ihmeköynnökset

Yksi kuivuuteen parhaiten sopeutuvista kasveista ihmeköynnös (Bougainvillea). Tämä laji tarvitsee paljon auringonvaloa ja voi kasvaa puuna tai pensaana. Se ei siedä kylmiä lämpötiloja, varsinkaan alle nollan asteen lämpötiloja.

Vähäinen kastelun tarve tekee siitä helppohoitoisen. Toisaalta on varottava kastelemasta sitä liikaa. Se tarvitsee kuitenkin paljon tilaa.

9. Artisokka

Yksi vaihtoehtoinen syötävä kasvi on artisokka. Se kasvaa mukavasti kuivassa ja kuumassa ilmastossa Välimeren alueen alkuperänsä ansiosta.

Se tarvitsee tiheämpää kastelua juurtumisensa aikana, mutta silloinkin kastelu voi olla satunnaista. On tärkeää, että juuret saavat hyvän salaojituksen, jotta tyypilliset nuput kasvavat terveinä paksuissa varsissa.

Artisokkaa käytetään gastronomiassa ennen kuin kasvi avautuu ja kukkii. Toisaalta rosmariini ja timjami toimivat myös hyvin keittiössä, ja ne viihtyvät kuumassa ja kuivassa säässä. Ne onkin suojattava hyvin, jos pakkaset ovat voimakkaita.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: 6 vinkkiä terveiden ja kauniiden mehikasvien kasvattamiseen

10. Laventeli

Lopuksi laventelien suku, johon kuuluisa tähkälaventeli kuuluu. Se on maalaismainen laji, joka on erittäin helppohoitoinen. Laventelia käytetään lukuisissa hajuvesissä ja saippuoissa.

Herkkyydestään, viehättävästä violetista väristään ja tuoksustaan tunnettu laventeli viihtyy lämpimässä ilmastossa, mutta kestää myös kylmää. Tämä kasvi kuuluu jokaiseen puutarhaan.

Some figure
Laventelilla on erityinen tuoksu, jota käytetään hajuvesissä, mutta se voi myös karkottaa tuholaisia puutarhassa.

Ota auringonvalon määrä huomioon

Puutarhan kasvattaminen kuivassa ja kuumassa ilmastossa ei ole ongelma, sillä sopeutuvien kasvien luettelo on laaja. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota terassille tai kannelle tulevan auringonvalon määrään.

Kuivuus ja korkeat lämpötilat ovat taattuja. Kasvien valinta riippuu siis talven ajan pakkasista ja kasvien saaman suoran auringonvalon määrästä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • González- Rodríguez, H, and I Cantú. “Adaptación a La Sequía de Plantas Arbustivas de Matorral Espinoso Tamaulipeco.” Ciencia Uanl 4.4 (2001): 454–461. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/402/40240411.pdf
  • Romani, Annalisa et al. “Health Effects of Phenolic Compounds Found in Extra-Virgin Olive Oil, by-Products, and Leaf of Olea Europaea L.” Nutrients 11.8 (2019). Disponible en: https://doi.org/10.3390/nu11081776
  • González, Luis Manuel, Estrada, Aliuska, Argentel, L., Zaldivar, Nircia,  Tolerancia a la sequía en diferentesvariedades de trigo sobre la basede algunas variables del régimen hídricoy la concentración de pigmentos en estadíade plántula. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias [Internet]. 2007;16(1):45-49. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=93216111
  • Rodríguez Domínguez Ileana, Santana Gutiérrez Odalis, Recio López Orlando, Fuentes Naranjo Marilín. Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. Rev Cubana Enfermer  [Internet]. 2006  Sep [citado  2022  Sep  11] ;  22( 3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192006000300004&lng=es

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.