Logo image
Logo image

Rosmariinin hyödyt ja käyttötavat

2 minuuttia
Rosmariinilla on lukemattomia hyötyjä terveydelle. Lue lisää tästä artikkelista!
Rosmariinin hyödyt ja käyttötavat
Kirjoittanut Óscar Dorado
Viimeisin päivitys: 24 syyskuuta, 2022

Rosmariini on tuoksuva puuvartinen pensas, joka kuuluu Rosmarinus-kasvisukuun. Se on osa huulikukkaiskasvien heimoa (Lamiaceae), johon kuuluu paljon myös muita yleisiä yrttejä, kuten oregano, timjami, basilika ja laventeli. Rosmariini kasvaa erityyppisissä maaperissä, erityisesti Välimeren alueella. Tässä artikkelissa esittelemme rosmariinin hyödyt ja käyttötavat.

Rosmariini sisältää fenolihappoja, flavonoideja sekä triterpeenihappoja ja -alkoholeja. Tästä syystä se on hyödyllinen paitsi ruoanlaitossa myös luontaislääketieteessä. Se on loistava raudan, kalsiumin ja B6-vitamiinin lähde.

Rosmariini on kasvi, jolla on monia käyttötapoja ja terveyshyötyjä.

Rosmariinin hyödyt ja käyttötavat

Sekä rosmariinin lehtiä että kukkia käytetään luontaishoitojen valmistukseen. Rosmariinin lehdistä saa eteeristä öljyä, joka sisältää paljon aktiivisia ainesosia, sekä aromaattista alkoholia.

Rosmariinia käytetään perinteisesti lihaskipujen hoitoon, immuuni- ja verenkiertojärjestelmän tehostamiseen, hiusten kasvun edistämiseen sekä muistin parantamiseen.

Rosmariinin hyödyt ja käyttö nivelkivun lievityksessä

Some figure

Rosmariinialkoholin anti-inflammatoriset ominaisuudet vähentävät kudosten tulehdusta, joka voi johtaa turvotukseen, kipuun ja jäykkyyteen. Se saattaa vähentää tulehdusta ja kipua myös nivelreumaa ja nivelrikkoa sairastavilla ihmisillä.

Paras tapa käyttää rosmariinia tähän tarkoitukseen on hieroa niveliä rosmariiniöljyllä tai rosmariinialkoholilla.

Sinua saattaa kiinnostaa: Nivelkipu kuriin yrtti-alkoholihoidolla

Rosmariini ehkäisee ja hoitaa hengitysteiden ongelmia

Some figure

Rosmariinin lehdet ovat avuksi hengitysteiden ongelmien hoidossa. Kasvin hapoilla ja alkoholilla on keuhkoputkia avaava vaikutus, mikä auttaa yskään. Öljyn hengittäminen auttaa hengitystieallergioiden, flunssan, kipeän kurkun ja jopa influenssan hoidossa.

Rosmariiniöljyn antiseptisen vaikutuksen ansiosta se on myös hyödyllistä hengitysteiden infektioissa. Antispasmodisista ominaisuuksistaan johtuen siitä saa lisäksi apua astman oireisiin. Joidenkin mukaan palavien rosmariininlehtien savu auttaisi lievittämään astmaa.

Rosmariinitee on tehokas limaa irrottava aine, mikä puolestaan lievittää ruoansulatusongelmia.

Rosmariinin hyödyt rappeumasairauksien hoidossa

Kahvialdehydit, karnosiini ja rosmariinihapot ovat kaikki tehokkaita antioksidantteja. Rosmariinin syönti voi siis auttaa suojautumaan rappeumasairauksiin, kuten syöpään ja Alzheimerin tautiin, liittyviltä soluvaurioilta.

Tutkijoiden mukaan karnosiinihappo parantaa silmien terveyttä, sillä se suojaa verkkokalvoja rappeutumiselta ja myrkyiltä.

Journal of Food Science -lehdessä julkaistun raportin mukaan rosmariiniuutteen lisääminen naudan jauhelihaan vähentää karsinogeenien muodostumista kypsentämisen aikana.

Lisää siis tuoretta rosmariinia jauhelihaan tai salaatteihin ja nauti sen antioksidanttisista ominaisuuksista joka päivä!

Käy lukemassa myös: Hengitysteiden hoito oreganolla ja oliiviöljyllä

Rosmariini parantaa ihon ja hiusten terveyttä

Some figure

Rosmariini parantaa ihon kuntoa ja vähentää esimerkiksi maksaläiskiä. Koska rosmariinilla on luontaisia antiseptisiä ominaisuuksia, se on myös loistava ihon ja hiusten puhdistaja.

Rosmariinin eteerinen öljy ei ainoastaan kosteuta päänahkaa ja edistä sen terveyttä, vaan se myös ehkäisee ennenaikaista harmaantumista. Rosmariinista ja nokkosenlehdistä valmistettu hauduke on erinomainen yrttihuuhde hiuksille, joka poistaa hilsettä ja nopeuttaa hiusten kasvua. Levitä sitä hiuksiin jokaisen pesun jälkeen!

Rosmariinin eteerisellä öljyllä on myös antimikrobisia, tulehdusta lievittäviä ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Voi hyödyntää sen monia ominaisuuksia muun muassa haavojen parantamisessa ja aknen hoidossa.

Nyt kun tunnet rosmariinin hyödyt terveydelle, ota se ihmeessä käyttöösi! Kehosi kiittää!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.