Logo image
Logo image

9 vinkkiä hiuspohjan vahvistamiseen luonnollisesti

3 minuuttia
Asianmukainen ravitsemus ja omalle hiustyypille sopivien hiustuotteiden käyttö voivat auttaa vahvistamaan ja ylläpitämään hiuspohjan kuntoa sekä ehkäisemään liiallista hiustenlähtöä.
9 vinkkiä hiuspohjan vahvistamiseen luonnollisesti
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Katkeilevista hiuksista ja liiallisesta hiustenlähdöstä johtuen monet kokevat tarvetta löytää uusia ja tehokkaampia keinoja hiuspohjan vahvistamiseen. Vaikka hiustenlähtöön ja hiuspohjan ongelmiin vaikuttavat useat eri tekijät, on hiusjuuren hoidon laiminlyönti yleensä yksi pääsyistä huonokuntoisiin ja heikkoihin hiuksiin.

Yksi yleisimmistä syistä hiuspohjan ongelmiin on se, että monet rajoittavat hiustenhoitorutiininsa tiettyjen tuotteiden käyttöön, mutta unohtavat samalla muut terveelle päänahalle ja hiuksille välttämättömät hoitokeinot ja tottumukset. Usein myös hiuspohjan ja hiusten kuntoa vahingoittavat elämäntapa- ja ravitsemustottumukset jäävät liian vähälle huomiolle

Jos hiuksesi eivät tunnu kasvavan odotetulla tavalla tai jos kärsit liiallisesta hiustenlähdöstä ja kuivasta ja huonokuntoisesta tukasta, syy näihin ongelmiin voi löytyä hiuspohjasta. Älä siis epäröi ottaa käyttöön näitä luonnollisia ja hellävaraisia hoitokeinoja vahvistamaan päänahan kuntoa ja hiuspohjan kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Parhaat vinkit hiuspohjan vahvistamiseen luonnollisesti

Hiuspohjan terveys voi vaarantua esimerkiksi ihoa ärsyttävistä kemikaaleista, hormonaalisesta epätasapainosta tai ympäristömyrkyistä. Vaikka hiuspohjan ongelmat eivät yleensä ole terveydelle haitallisia, voi hiuspohjan huono kunto johtaa liialliseen hiustenlähtöön ja päänahan hilseilyyn.

Onneksi hiuspohjan vahvistamiseen löytyy yksinkertaisia ​​keinoja, jotka eivät tuo kukkaroonkaan suurta lohkaisua. Kyseessä on helposti noudatettava kokonaisuus, jossa hoitavat hiustenhoitotuotteet yhdistetään kokonaisvaltaista hiusten kuntoa vahvistaviin rutiineihin. Lue alta lisää!

1. Valitse omalle hiustyypillesi sopivat tuotteet

Some figure

Juuri omalle hiustyypille suunniteltujen tuotteiden käyttö on yksi parhaimmista tavoista välttää hiuspohjan ärsytystä ja liiallista hiustenlähtöä.

 • Jos kärsit kuivasta hiuspohjasta, älä käytä shampoota, joka on tarkoitettu rasvaiselle hiuspohjalle.
 • Eri hiustuotteiden kokeilu ja vaihtelu päivästä toiseen vahingoittaa herkkää hiuspohjaa; unohda siis tuotteesta toiseen hyppiminen ja pysy yhdessä hyväksi todetussa tuotteessa. 

2. Lisää vedenjuontia

Kuinka monta kertaa olemme kuulleet, kuinka meidän pitäisi juoda vettä vähintään kaksi litraa päivittäin pelkästään aterioiden ulkopuolella? Sama neuvo pätee myös monien muiden terveysongelmien hoitoon.

Vedenjuonnin lisääminen on yksi helpoimmista toimenpiteistä hiuspohjan kunnon vahvistamiseksi. Riittävän nesteytyksen takaaminen sekä ehkäisee hiusjuuren kuivumista että edistää hiuksen kuitukerroksen tervettä kasvua.

Lue myös: Liian vähäinen vedenjuonti; 13 seurausta

3. Päänahan hieronta

Päivittäinen päänahan hieronta auttaa stimuloimaan pään alueen verenkiertoa, jolloin myös hiukset kasvavat vahvempina.

 • Päänahkaa tulisi hieroa vain kevyin pyörivin liikkein omilla sormenpäillä. 
 • Paremman lopputuloksen saavuttamiseksi voit käyttää myös eteerisiä öljyjä (hiuspohjaa hoitavia öljyjä ovat muun muassa rosmariini, laventeli ja minttu).

4. Vältä hiusten lämpökäsittelyä

Some figure

Hiusten lämpökäsittelyyn suunnatut laitteet, kuten kihartimet, hiustenkuivaajat ja suoristimet ovat terveiden hiusten ykkösvihollisia. Vaikka aluksi ne onnistuvatkin luomaan tukkaan mitä täydellisempiä kampauksia, pitkällä aikavälillä lämpökäsittely aiheuttaa vahinkoa syvällä hiuksen ytimessä ja johtaa liialliseen hiustenlähtöön.

Pyri siis vähentämään hiusten lämpökäsittelyä niin paljon kuin mahdollista ja etsi hiusten käsittelylle luonnollisempia korvaajia, kuten hiusrullat, papiljotit tai hiusten letittäminen.

5. Syö terveellisesti ja monipuolisesti

Asianmukainen ravitsemus on olennainen osa hiuspohjan hyvinvointia ja siksi terveellisen ruokavalion noudattaminen auttaa myös ylläpitämään vahvoja ja hyvinvoivia hiuksia.

 • Varmista, että ruokavaliostasi löytyy riittävästi proteiineja, A-, B- ja E-vitamiineja sekä rautaa ja piitä. Voit edistää myös hiusten ja hiuspohjan hyvinvointia hiuksille suunnatuilla lisäravinteilla.

6. Kontrolloi stressitasoja

Liialliselle stressille altistuminen voi aiheuttaa monia terveydelle haitallisia reaktioita ympäri kehoa. Se näkyy myös hiuspohjan kunnossa ja tässä tapauksessa hallitsematon stressi voi aiheuttaa hiusjuureen vaurioita, jotka heikentävät koko hiuksen rakennetta.

 • Kontrolloidaksesi paremmin stressiä, kokeile erilaisia rentoutumistekniikoita, hengitysharjoituksia ja fyysistä liikuntaa. Myös yllä mainittu päänahan hieronta on erinomainen keino stressin lievittämiseen.

7. Käytä aurinkosuojaa

Some figure

Aurinkosuojan käyttö ei tulisi rajoittua pelkästään ihon paljaisiin osiin. Vaikka meiltä monelta se unohtuukin, aurinkosuojaa tulisi muistaa lisätä myös päänahkaan. 

 • Suora auringolle altistuminen johtaa hiusten kuivumiseen ja ravintoaineiden puutteeseen.
 • Herkkää hiuspohjaa suojataksesi käytä auringossa aina aurinkosuojaa ja aurinkohattua.

8. Kokeile rosmariiniöljyä

Rosmariiniöljy on erinomainen apuväline hiuksen terveen kasvun edistämiseen. Antioksidanttien ja välttämättömien mineraalien yhdistelmän ansiosta rosmariiniöljyn hierominen päänahkaan auttaa stimuloimaan verenkiertoa, jolloin hius alkaa hengittää paremmin ja hiuksen kasvua tukevat ravintoaineet imeytyvät juureen tehokkaammin.

 • Jotta rosmariiniöljyn levittäminen kävisi vaivattomammin, lisää muutama tippa öljyä suoraan shampooseen ennen hiusten pesua.

Sinua voi myös kiinnostaa: Hiusten kasvun edistäminen yrteillä ja mausteilla

9. Hoida hilsettä

Hiuspohjan liiallisesta hilseilystä voi seurata monia terveyshaittoja. Sen lisäksi, että hilseily on ikävä ja epäesteettinen vaiva, heikentää se myös hiusjuuren kuntoa ja aiheuttaa päänahan kutinaa ja punoitusta.

 • Hiuksen rakenteen vahingoittumisen ehkäisemiseksi hoida päänahkaa hilseshampoolla tai muulla hilseilyyn suunnatulla hiustenhoitotuotteella.

Jos kamppailet jatkuvasti huonokuntoisten hiusten kanssa lukuisista yrityksistä huolimatta, suosittelemme sinua kokeilemaan rohkeasti näitä yllä mainittuja vinkkejä hiuspohjan vahvistamiseen. Pidä mielessä, että terveen hiuspohjan ylläpito on avain vahvoihin ja hyvinvoiviin hiuksiin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Vinegar, A. C. (2016). 40 Ways to Use Apple Cider Vinegar. Swanson Blog.
 • Panahi, Y., Taghizadeh, M., Tahmasbpour, E. et al. (2015). Rosemary oil vs Minoxidil for the treatment of alopecia: a randomized comparative trial. SKINmed.
 • Kaushik, R., Gupta, D., & Ydav, R. (2011). Alopecia: Herbal Remedies. International Journal of Pharmaceutical Science and Research.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.